-

Predbožićni koncert Urbana i 4 oduševio Zagreb

Jučerašnji koncert Urbana i njegove četvorke u Velikom pogonu Tvornice Kulture započeo je pjesmom „Venecija tone“, a završio je nakon nešto više od dva sata, dva ulaska u publiku i dva bisa.

Bend je kasnio kojih pola sata, što za Urbana zapravo i nije puno, a to vrijeme je taman dobro došlo da se popuni dvorana. Uslijedio je niz akustičnih pjesama, od kojih su „Pustinje“ i „Dio tebe“ bile iz doba Laufera, a odlično se uklopila i „Sutra ćemo pričati“ s albuma „Mamut“. Nažalost, akustični dio bio je popraćen žamorom, ali situacija se promijenila dolaskom na red bržih pjesama.

Na repertoaru su se našle svima poznate „Black Tattoo“, „Nebo“, „Magnet“, „Odlučio sam da te volim“ i, naravno, neizostavna „Budi moja voda“, pri čemu je, očekivano, publika zamijenila glavni vokal. Urban si nije dao mira pa je za vrijeme pjesama „Mjesto za mene“ i „Mala truba“ sišao s pozornice i posjetio publiku, koja ga je prihvatila objeručke. Doslovno. Uz niz starih i još starijih pjesama, izveli su i zanimljivu novu pjesmu, koja ima potencijala postati nova uspješnica.

Polagano je došlo vrijeme i za prvog gosta, a to je bio Miloš Nikolić na trubi, koji je izveo „Ništa sveto“, a sve prisutne je očarao svojim doprinosom na pjesmi „Moja“. Izvedbu ove pjesme s Milošem bi svakako trebalo poslušati i doživjeti. Ako se Urban ponovno odluči na nekakav best of live album, ovo je izvedba koju želimo na tom albumu.

Drugi gost koncerta bio je Urbanov prijatelj, glazbenik i glumac Rade Šerbedžija, koji je jučer imao svoj koncert u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, na kojem se kao iznenađenje pojavio upravo Urban, a Rade mu je svojim dolaskom „vratio“. Zajedno su izveli verziju pjesme „The Partisan“, Leonarda Cohena.

Rade Šerbedžija i Damir Urban

Ono što je bila konstanta tijekom koncerta je neprestana komunikacija s publikom. Tako smo saznali da Urban nije bio prisutan na cijeloj tonskoj probi pa većinu pjesama nisu zajedno prethodno odsvirali. Publika im to nije ni najmanje zamjerila, a sve je zvučalo baš kako treba. Bend je bio zavidno dobro raspoložen, a isticati nekoga posebno i nema previše smisla, jer su apsolutno svi dali najbolje od sebe. To se vidjelo i osjetilo, a osjetilo se i da su oni više nego zadovoljni.

Nakon odlaska Urbana i četvorke s bine, svi prisutni htjeli su još. Na prvom bisu tako su izveli „Leteći Holandez“, pjesmu koju uvijek izvode na bisu – „Astronaut“, i „Otrovna kiša“, dok smo na drugom bisu imali prilike čuti pjesmu Laufera, „Robot“.

Urban & 4 imaju dugu tradiciju održanih koncerata u Velikom pogonu, posebice onih božićnih. Naravno da bend može napuniti i Dom sportova, to uopće nije upitno, ali ipak najviše ih volimo vidjeti u Tvornici Kulture, gdje se oni, a i publika s njima, vidno osjećaju kao doma.

Ono zbog čega je koncert bio poseban je raspoloženje benda, kao i njihova uvježbanost do krajnjih granica, dobar odabir gostiju, koji su se uklopili u potpunosti u cjelokupan ton koncerta, kao i Urbanova komunikacija i druženje s publikom. Može se reći kako je još jedno uspješno izdanje božićnog, odnosno predbožićnog koncerta Urbana & 4 iza nas. Večeras je u Tvornici na redu još jedan njihov koncert, s drugačijom setlistom i drugim gostima.

Save