-

NaslovnaReportažePraznik za uši: Wolfram sa gostima na HyBЯID-u

Praznik za uši: Wolfram sa gostima na HyBЯID-u

Wolfram / foto: Biljana Cvetanovski

Novosadski electronic/metal bend Wolfram nastupio je sinoć na veliki pravoslavni praznik Đurđevdan u popularnom novosadskom SKCNS Fabrika u okviru eventa HyBЯID.

U toku ove, sudeći po reakciji publike spektakularne Wolframove koncertne večeri, kao gosti benda, sa po jednom pesmom, nastupili su umetnici: Aleksandar Marin (Velar), Dunja Dačić (Dojo.), Darko Živković (Downstroy) i Vukašin Kartalović (Gernika, Dojo.) Prvi put je bio prisutan i i vizuelni umetnik Infimensions (Danijel Šivinjski).

Iako je početak svirke bio zakazan za 22 časa, sa nestrpljenjem očekivani Wolfram, izašao je na binu tek sat vremena kasnije. Petočlani bend kao prvu pesmu za to veče izveo je “Music Of The Heathen” sa istoimenog albuma. Potom je usledila još jedna pesma sa njega “On This Side Of The Line”. Muzika ovog benda stvarala je jedinstven psiholidelični doživljaj, ovaj put uz izvrsnu vizuelizaciju. Nakon što se Marko Dorić, pevač i gitarista benda, na kratko obratio publici, program je nastavljen sa pesmom “Prošeta Se Jovka Kumanovka” sa novog nadolazećeg EP-a, na kojem će se naći pesme koje u osnovi pripadaju našoj tradicionalnoj muzici. Ljubav prema ovoj vrsti muzike pevačica Jana Zurovac gaji još iz detinjstva. Po njenim rečima, tematika kojom se bavi EP biće usko vezana za našu tradiciju, kulturu i mitologiju i kao takva predstavlja omaž svemu tome.

Vokalno izuzetna Jana i u ovoj pesmi delovala je gotovo hipnotičuće na publiku. Wolfram je na svoj prodorni način još jednom pokazao zašto je tako brzo osvojio novosadsku publiku koja očigledno voli kvalitetan i tvrd zvuk. Nakon instrumentala “Psy Jam A”, Marko je, već u potpuno zagrejanoj atmosferi, poželeo srećnu slavu onima koji slave.

U nastavku repertoara našla se i hit pesma “Babel” sa prvog albuma, koja je klub dovela do apsolutnog usijanja, a po završetku šutke u prvim redovima, ispraćena je glasnim aplauzom i ovacijama.

Na binu je kao prvi gost izašao dugogodišnji prijatelj Wolframa Aleksandar Marin, frontmen alternative metal benda Velar, koji je svojim energičnim nastupom sa pesmom „Electric birds“, uspeo da razgali sve prisutne i dovede ih do ekstaze. Na binu se potom vratio Wolfram i nastavio svoju svirku sa još jednom novom u osnovi tradicionalnom pesmom “Ljiljani”, da bi se potom vratio na prvenac i pesmu “Revere”. Wolfram je novim pesmama pokazao da je u tom polju apsolutno samouveren i da isto tako vladaju scenom.

Tačno u ponoć na red je došla autentična gošća Dojo (Dunja Dačić), ovaj put besprekorno stilizovana u crnom, koja je sa bendom izvela zajedničku pesmuA Different Kind Of Sleep”. Nakon nje, bend je publiku upoznao sa najnovijom pesmom “Derviš”.

Treći po redu gost bio je Darko Živković (Downstroy). Njegovo pojavljivanje i  izvođenje pesme “My Own Summer” (Deftones), vidno je pozitivno iznenadilo fanove Wolframa, a izbor pesme bio je po svemu sudeći pun pogodak.

Pesma “Monarh” sa prvog Wolframovog albuma bila je naredna koju je bend izveo. Potom se sa istog našla i “On The Other Side Of The Line”.  Nju je zajedno sa bendom izveo poslednji gost večeri Vukašin Kartalović iz bendova Gernika i Dojo. Trenutak u kojem je Vukašin upalio sveću u mračnoj Fabrici, te spontano paljenje mobilnih telefona i upaljača u kao pozdrav i podrška tome, doprinelo je malo je reći intimnoj atmosferi. O tome koliko je ova pesma svim svoijim elementima ostavila snažan utisak, a isto toliko i Vukašin svojim vokalom, svedoče aplauzi bez prestanka, te Janina izjava nakon njih: “Ne znam šta bih pevala posle ovoga.”

Bilo je pola sata posle ponoći i pravo vreme za laganiju pesmu “Mothering” koju mnogi već dobro poznaju, a koju su dugo iškekivali. Ona je označila i zvanični kraj koncertne večeri, ali publika je uz pomoć Marka, dozvala Wolfram nazad na scenu i na poklon dobila još dve pesme. Scenu je potom preuzeo popularni domaći tehno DJ i producent Lag (Miloš Martinov) koji je svoj set simbolično otpočeo sa mixom popularne tradicionalne folk pesme “Ederlezi”.

Mogu li tehno i metal zajedno u istoj večeri? Oni koji su bili vrlo dobro znaju da je odgovor potvrdan. Mi dodajemo: “Ne propuštajte sledeći put HyBЯID”.