-

„Pozorište snova“ sa Dream Theater u Zagrebu

Dream Theater
Foto: Dorja Kožić

Sinoć je u hali „Dražen Petrović“ u Zagrebu nastupio prog-metal dinosaurus, Dream Theater. Bend je posetio hrvatsku prestonicu u okviru svoje turneje „Along for the Ride“ i predstavio materijal sa novog albuma, ali je istovremeno obeležio i dve godišnjice – 20 godina od izdavanja albuma „Awake“ i 15 godina od izdavanja albuma „Scenes from a Memory„. To je podrazumevalo da će bend izvesti i značajniji deo materijala sa navedenih izdanja. Što se posete tiče, hala je bila solidno popunjena, sa pretpostavkom da je bilo oko četiri hiljade posetilaca.

Koncert je započet već u 20:30, sa introom „False Awakening Suite“ tokom kojeg je publika mogla da vidi animaciju u kojoj su hronološki prikazani svi omoti sa svih studijskih albuma kako se smenjuju kroz različita dešavanja tokom animacije (primera radi, jedna od kuglica sa Njutnove kolevke sa „Octavarium„-a otpada i razrušava „čvor“ auto-puteva na omota za „Systematic Chaos„).

Nakon završetka introa, bend je započeo nastup sa singlom „Enemy Inside„. Potom je usledila pesma sa „Black Clouds & Silver Linings„, „Shattered Fortress„. James LaBrie, pevač i frontmen benda je iskoristio priliku da pozdravi publiku i da objasni da će imati dosta materijala da prikažu tokom večeri i time je najavio sledeću pesmu, „On the Backs of Angels„. Usledio je povratak na novi album i pesmu „The Looking Glass„.

Trial of Tears“ je dovela do velike ekstatičnosti kao stari hit i uvela u „Enigma Machine„, tokom koje je u jednom momentu nastupila pauza u pesmi da bi Mike Mangini oduševio publiku sa soloom (u jednom momentu je na udaraljkama sa određenom tonskom visinom odsvirao nekoliko puta temu iz iste pesme) da bi se kraj solo deonice fantastično nadovezao na nastavak pesme. „Along for the Ride“ i „Breaking All Illusions“ su odlično završile prvi deo koncerta, nakon kojeg je LaBrie najavio pauzu od 15 minuta.

Pošto je video-bim bio sve vreme prisutan iznad benda, tokom pauze je otkucavao časovnik da bi usledlie brojne šaljive reklame akcionih figurica članova benda, kao i neke od starih Youtube šala gde je John Petruccijev glas sinhronizovan i gde sebe prikazuje kao egocentričnog gitarskog boga, čak i pred Satrianiem (upotrebljen je snimak sa G3 nastupa).

Nakon pauze, bend je (u novoj odeći, LaBrie je na sebi imao majicu na kojoj piše „Split“) izašao ponovo na binu sa „Awake“ draguljem, „The Mirror„. Publika je vidno energičnije reagovala sa snažnim gitarskim rifom. Uporedo sa ovom pesmom je započeo deo koncerta posvećen „Awake“ albumu gde je poslednjih pet pesama sa navedenog albuma našlo mesta. Kao poslednja pesma je odsviran najsvežiji „epik“ sastava, „Illumination Theory„. Na čisto orkestarskom delu pesme, bend je napustio scenu da bi započela animacija (maleni crveni orb se kreće kroz šumu da bi naleteo na čudovišta koja žele da ga uhvate, ali se pojavljuje još jedan orb koji se spaja sa prvobitnim i stvara se zeleni, koji svojom energijom biva izdignut visoko iznad njih).

Bend je potom napustio binu na kratko i ubrzo se (uz pomoć publike koja je željno želela da čuje još materjiala) započeo segment posvećen „Scenes from a Memory“ albumu gde su odsvirane četiri numere, „Overture 1928„, „Strange Déjà Vu„, „The Dance of Eternity“ i „Finally Free„. Koncert je u tom momentu pomalo nostalgično podsećao na „Live Scenes from New York„. Sa završetkom poslednje pesme, sastav se okupio da pozdravi publiku i da joj se pokloni.

Koncert je završen u pola sata pre ponoći sa brojnim usrećenim fanovima. Lično, drago mi je da sam ih video. Dosta starog materijala je popravilo raspoloženje, sa uvek postojećom željom da se čuje još. Možda je postojala blaga nostalgija što za bubnjevima nismo imali prilike da vidimo legendarnog Mikea Portnoya, ali to je neka druga priča. U svakom slučaju, ko je bio na koncertu, ne verujem da se žalio.

 GALERIJA FOTOGRAFIJA