-

Pozorišna atmosfera uz Spain u Domu Omladine

Spain
Spain / foto: Marija Veljković

Veče prvog radnog dana ove nedelje dočekali smo u prostorijama Doma Omladine, gde su jedni od najvećih predstavnika  „Amerikana“ podžanra, američka grupa Spain, održali svoj dugoočekivani koncert.

Kao predgrupa ovom veteranskom bendu, na pozornicu sale Amerikana – koja nosi isto ime kao i ovaj, danas sve popularniji žanr muzike, nešto nakon 21 čas izašla je beogradska grupa Ika. Ovaj interesantni bend, na čijem čelu se nalazi Ivana Smolović dobio je nezahvalan zadatak da na sinoćnjem koncertu „razbije led“, a u sali je bilo ledeno.

SpainUprkos činjenici da je publika bila sastavljena od nešto starije garde, i da su oba benda poznata po mirnijim melodijama pesama, manjak energije i emocija koje su dopirale iz publike se može samo porediti sa kakvom pozorišnom predstavom koja, usput, definitivno nije komedija. U sticanju takvog utiska doprinelo je i to da su prisutni sedeli, i uprkos tome sto je sala bila ispunjena – često se dobijao utisak da u celoj prostoriji postoji samo bend i po koji fotograf čije je škljocanje fotoaparata fantomski odzvanjalo prostorom.

Da čudan osećaj nelagodnosti bude još veći, atmosfera se nije promenila ni nakon nešto više od pola sata, kada su se na binu popeli članovi sastava Spain. Istina, jesu bili pozdravljenji toplim aplauzom, nekome iz publike se izmakao čak i uzvik, ali osim toga – pozorišna atmosfera je nastavila da vlada.

SpainNo, budući da su iskusni profesionalci i veliki muzičari, gosti iz udaljenog Los Anđelesa nisu dali da ih išta omete. Započeli su koncert sa baladičnom numerom “Love at first sight“, a od prvog momenta zavladao je zvuk gitare, ali i neverovatno zavodljiv glas Džoša Hadena, koji je publiku vodio kroz melanholične numere ovog benda.

Bend je kroz čitav koncert uspešno održao svoj prepoznatljiv stil, emotivne pesme koje elegičnim tonovima mame publiku (no, beogradska publika se nije dala namamiti), a usledile su numere poput “Every time I try“, “In my soul“ i “Miracle man“. Naravno, neizostavna je bila i numera sa njihovog prvog albuma, pesma “Spiritual“, koja je doživela veliku uspeh, te je, svojevremeno dobila i svoju obradu od strane legendarnog Džonija Keša.

Na koncertu u Beogradu publika je mogla da čuje i materijal sa poslednjeg albuma grupe “Sargen Place“ koji je  objavljen 4. novembra prošle godine. Zanimljivo je napomenuti da su na stvaranju ovog albuma učestvovali producent Gus Sejfert (poznat po radu sa Black Keys, Beck, Norah Jones), i Derel Trop (Radiohead, Paul McCartney).

Međutim, koliko god koncert bio muzički besprekoran, avetinjska atmosfera koja je vladala tokom celog trajanja koncerta, uspela je poprilično da pokvari celokupni utisak. Razumljivo je da niko nije očekivao euforičnu publiku, uzevši u obzir i prirodu pesama koje bend svira, ali verujem da nisam jedini koji smatra da je sedenje na koncertima paradoksalna stvar, koja guši i nipodaštava svrhu slušanja benda “uživo“. Doista, u više navrata je delovalo kao da smo celi koncert mogli slušati iz udobnosti svoje dnevne sobe, a mnogi, nažalost, ne bi ni primetili razliku.

Ovako, dugoočekivani koncert odlične grupe nije uspeo da ostane (ili postane) nešto više od razbibrige ponedeljkom uveče. Nadamo se da će ekipa iz Spaina dati Beogradu još neku šansu, i da ćemo ih slušati u nešto življim okolnostima, ovaj bend je to definitivno zaslužio.

Spain publika