-

Pozitivne vibre na Pozitivnom koncertu u Domu sportova

damir_urban
Foto: Arhiva (Nemanja Đorđević)

Sinoć se u Domu sportova održao deveti po redu Pozitivan koncert u organizaciji HUHIV-a (Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a) i agencije LAA kako bi obilježili Svjetski dan AIDS-a. Atmosfera u punom Domu sportova je bila u skladu sa samim nazivom koncerta, pozitivna i opuštena, a publika je bila ujedinjena u ljubavi prema domaćoj glazbi te se u zraku  osjećala solidarnost i prihvaćanje.

Iako je vani bilo hladno, ljudi željni dobre zabave okupili su se prije službenog otvaranja vrata ispred Doma sportova kako bi počeli sa zagrijavanjem. Vrata su se otvorila točno prema najavama, u 19.45 što je natjeralo neke da se požure s pićem i krenu unutra, dok je većina ostala polagano ispijati svoje čaše. To je nažalost rezultiralo time da riječki bend Quasarr dočeka tek polupuna dvorana jer je ipak publika ovdje navikla na kašnjenje, a ovaj događaj je tekao točno prema predviđenom rasporedu (što je vrlo pohvalno za organizatore). Za one koji nisu uspjeli čuti Quasarr, oni su riječki bend koji  neodoljivo podsjećaju na Depeche Mode s mješavinom Urbana, vješto kombiniran u prepoznatljivi vlastiti zvuk. Koliko su uspješni u tome govori i činjenica da je na pjesmi  „Sjene“  s njima radio Kevin Paul (dugogodišnji Muteov suradnik koji je radio i na albumima Nicka Cavea & The Bad Seedsa, Depeche Modea itd.) i Jay Frigoletto (radio s INXS, Oasis, Alice In Chains itd.).  Započeli su pjesmom Iluzije, nastavili s pjesmama „Ti„, „Sjene„, „Propaganda“ i time rasplesali publiku i dvoranu koja je sad već bila gotovo puna. Oni su zadovoljno napustili pozornicu, a publiku prepustili čekanju uz poznate rock hitove koji su se puštali u pauzama.

Kako se bližilo vrijeme početka svirke srpske grupe S.A.R.S. koja u Hrvatskoj uživa veliki ugled, Dom Sportova je bio u potpunosti pun. Ovaj veseli bend je započeo pjesmom „Mir i ljubav“ koja je savršeno sjela s obzirom na naziv i svrhu koncerta i trenutne podijele oko predstojećeg referenduma. Publika ih je ujedinjeno pratila u stihovima, a oni su nastavili  u dobrom i sad već plesnom ritmu s „Ratujemo ti i ja„. Dodatno su zagrijali atmosferu kada je vokal Žarko Kovačević najavio baladu „Lutka“ koja na YouTubeu ima najviše pogleda upravo iz Hrvatske, a onda su nastavili s pjesmama „Rakija“ i „Perspektiva“ te nije bilo osobe u dvorani koja je mogla ostati ravnodušna na ove ritmove i angažiranost benda oko podizanja atmosfere do maksimuma. Zahvalili su se publici i napustili pozornicu dok je publika vikala: „Hoćemo još!“. Bend se nažalost nije vratio, no, na svu sreću, najavili su koncert u Tvornici u trećem mjesecu.

Nakon što se publika malo smirila uz kratku pauzu, atmosferu su došli podići Urban & 4. Započeli su s  malim tehničkim poteškoćama za što se Urban ispričao uz riječi: „Ili ćemo to odraditi kako treba, ili nećemo! Ispričajte me na par sekundi“, bilo je to simpatično i Urban je pokazao koliko je predan onome što radi te kako ne želi pružiti publici srednje dobar zvuk. Tih nekoliko minuta čekanja se isplatilo i krenuli su stvarno dobro uz pjesmu „Robot“ i „Ruke“ koje su raznježile publiku, osobito neke parove.  Čak se vidjelo i nekoliko prskalica u prvim redovima.  Nastavili su pjesmama „Mala truba„, „Budi moja voda“ i „Mjesta za mene„, atmosfera je bila posebna, publika se kretala i pjevala.  Nije bilo divljanja, što je u skladu s ritmom i stihovima njihovih pjesama, ali se osjetilo i vidjelo zadovoljstvo na svima prisutnima. Urban se nekoliko puta zahvalio publici i pustio ih da se odmore nekoliko minuta prije nego ih dođe prodrmati Bare.

Prvo dolaze Majke na pozornicu, a slijedi ih Bare šepavim korakom, što na kraju nije uopće utjecalo na njegov scenski nastup koji je odradio u svom klasičnom specifičnom stilu; bacanjem po stageu i ekscentričnom plesu. Zagrijavao je publiku raznim usklicima i publika je zadovoljno i glasno uzvraćala. Započeo je najavom pjesme „Krvarim od dosade„,  ali ipak je izveo pjesmu „Fantastična vatra„. Publika je primijetila lapsus, no nikome nije smetalo. Nakon toga su izveli pjesmu „Moja ljubav“ te je Bare opet najavio Krvarim od dosade koju je ovaj put zbilja izveo. Nakon toga su nastavili s pjesmama „Put ka sreći„, „Depresija“ te „Budi ponosan“ kojoj se publika posebno razveselila i počelo je divlje skakanje i bacanje piva u zrak. Po završetku pjesme publika se burno derala za Baretom: „Heej, heej!“, a onda su ponovili refren što je publika dočekala s oduševljenjem.  Ovaj energičan i ekscentričan nastup nije nikoga ostavio ravnodušnim te je Bare još jednom pokazao kako to pravi rokeri rade.

Svi su doma mogli otići s pozitivnim raspoloženjem i pozitivnim stavom jer ova večer nije bila samo glazbena, nego i edukacijska. Za vrijeme pauzi preko zaslona se promovirala tolerancija prema oboljelima od AIDSA-a te njegova prevencija. A ono što je posebno razveselilo prisutne su bili besplatni kondomi koji su se dijelili i koje su sada mogli otići iskoristiti doma.