-

Power metal osvojio Beograd

Sabaton
Foto: Nemanja Đorđević

U okviru Swedish Empire turneje održan je koncert u beogradskom Domu omladine. Kao glavni bend nastupao je Sabaton, dok su podrška bili Eluveitie, Wisdom, Guardians Of Time i D.Hate. Koncert su zajedničkim snagama organizovali Grom records, Zlabog Promotions, Lemilica Trans Tourbooking Agency, Dom omladine Beograda i Serbian Hellbangers. Karta za koncert je koštala 2500 dinara i može se reći da je Dom omladine bio odlično posećen. U publici je bilo dosta mladih ljudi, ali bilo je i „Stare škole“. Uglavnom fanovi u majicama bendova Sabaton i Eluveitie.

Koncert je kasnio 25 minuta i umesto u 20:00h počeo je u 20:25h, tako da publika nije bila puštena da udje pre 20:00. Prvi bend koji je nastupio bio je D.Hate. Ukrajinski Death/Thrash metal koji nije nešto posebno oduševio publiku. Dok su oni svirali u sali „Americana“, gde je inače održan koncert, bilo je najviše 150 ljudi. Nisu se nešto preterano potrudili oko svirke, svirali su nove pesme, samo jednu ili dve sa albuma „Game with Ghosts“, a publika je skoro pa mirno stajala. Ipak, na poslednjoj pesmi koju su svirali pevač benda je zamolio publiku da napravi „Wall of Death“. Nakon par minuta videla se dobra šutka koja je koliko-toliko popravila loše izdanje ovog benda.

Nakon njih na scenu su se pod velikim ovacijama popeli članovi benda Guardians of Time, poznatog norveškog Heavy/power metal benda. Sala je već tada bila dobro popunjena, a bend je ostavio sjajan utisak. Svirali su hitove: „Heart of Darkness“, „Midnight Crime“ i „Perverse Perfection“. Basista Jonkis, koji je bio prepun energije, stalno je trčao po bini i pozivao publiku na šutke. Publika je načisto „odlepila“ kada se za bubnjevima začuo uvod pesme „Painkiller“. Guardiansi su je svirali jer je, kako kažu, „Metal himna“. Ispraćeni su ovacijama, a publika je bila dobro zagrejana za sledeći bend.

Pauze izmedju bendova nisu bile mnogo duge, najviše 10 minuta. Samo se Sabaton dosta čekao, preko 20 minuta.

Madjarski power metalci, Wisdom, stupili su na scenu nakon Guardiansa. Tada je sala već bila skoro pa puna. Bilo je možda oko 900 ljudi. Wisdom su uglavnom svirali pesme sa još aktuelnog albuma „Judas“. Iz njihovih instrumenata začule su se: „Fallin’ Away From Grace“, „Somewhere Alone“, „Live Forevermore“, „Heaven and Hell“ i „Judas“. Odsvirali su i „Wisdom“ koja je malo starija. Bend je imao jedan problem na nastupu. Pevač, Gabor Nagy, bio je promukao i gitarista Gabor Kovacs je morao dosta da ga pokriva i da peva ono što kao pomoćni vokal nikada nije pevao. To ih nije sprečilo da zvuče odlično i dobro zabave publiku. Kovacs je odradio fenomenalan posao i bend je ispraćen velikim ovacijama.

Dobro poznati Folk metalci Eluveitie su dočekani u punoj sali sa najmanje 1000 ljudi. Svojim folk elementima opčinili su publiku koja je igrala i šutkala se. Sa pesmom „Intro – Prologue“ su izašli na binu, pa su kasnije svirali: „Helvetios“, „Luxtos“, „Thousandfold“, „Neverland“, „Home“, „Havoc“… U jednom trenutku zamračila se sala. Svi su dobro znali šta sledi. „Inis Mona“ je totalno „zapalila“ publiku gde je vidjen i jedan „Circle Pit“. Svirali su nešto duže nego prethodni bendovi. Pevač benda Chrigel Glanzmann je dosta pohvalio beogradsku publiku zbog sjajne atmosfere koju su napravili. Ali ono najbolje je tek usledilo.

Nakon pauze od 20 minuta u kojoj je publika s vremena na vreme uzvikivala ime benda, došao je i taj trenutak. Švedski power metal „Bogovi“, bend Sabaton, konačno se popeo na binu uz ogromno oduševljenje publike. Nastup su otvorili pesmom „Ghost Division“ tokom koje je publika već bila u transu. Bukvalno izmedju svake sledeće pesme celokupna publika je uzvikivala „Sa-ba-ton!“ što je izazvalo oduševljenje kod članova benda. Joakim Brodén se stalno zahvaljivao i hvalio publiku. Srpska metal publika je po njemu jedna od najboljih u Evropi, što po sinoćnjem nije daleko od istine. Nakon pesama „Gut mit uns“, „Carlous Rex“, „Poltava“ i „Cliffs of Gallipoli“ zatečena je situacija kada je publika birala šta će bend sledeće svirati. Odlučivao je „jači vrisak“ na ime pesme. Tako je publika odlučila da bend svira „Attero Dominatus“, „Midway“ i „Uprising“. Očekivano, bend je najduže svirao, ali je neverovatna publika posle 4 sata koncerta i dalje bila neumorna i željna dobre muzike. Kada su odsvirali pesmu „Primo Victoria“ viđena je najveća šutka te večeri. To sve govori koliko je publika u Srbiji željna ovakvih bendova i koncerata. Koncert se završio oko 1:30 posle ponoći.

Sve u svemu, odlično veče u Domu omladine. Loš nastup benda D.Hate zasenili su ostali bendovi, tako da se to brzo zaboravilo. Činilo se samo da je ozvučenje čuvano za Sabaton, tako da su svi ostali bili uskraćeni za bolji zvuk. Sabaton su još jednom pokazali da su jedan od najboljih Power metal bendova na svetu.

Galerija fotografija

Save