-

NaslovnaIzdvajamoPovratak pančevačkih pustinjaka; By-Pass u Beogradu

Povratak pančevačkih pustinjaka; By-Pass u Beogradu

By Pass Elektropionir Beograd
By Pass / foto Kristina Ćirić

U Beograd se posle nešto duže pauze ponovo vratio By – Pass, jedan od najvećih alternativnih metal bendova u Srbiji. Na nastupu u Elektropioniru beogradskoj publici su predstavili svoju izmenjenu postavu, skoro celokupan materijal s njihova dva albuma, ali i neke nove radove koji su pokazali stil u kom bend danas stvara.

Svirku otvaraju pesmama  “Mesija” i “Uljez“, s prvog albuma “Psychoactive“, a zvuk u klubu je bio skoro nikad bolji. Sve se treslo od siline bubnjeva i basa, dok su gitare nemilosrdno rokale preko toga. Što se tiče zvuka ovaj bend stvarno ne prepušta ništa slučaju, što se najbolje primećuje kod bubnjara Zdravka, koji je doneo jednu utegnutu grdosiju od bubnjarskog seta. Iako se očekivalo da će Beograđani biti nestrpljivi da ponovo čuju ovaj bend klub je na početku svirke bio ispunjen svega nekolicinom ljudi. Ipak, oni koji su bili tu izgledali su da zaista vole što su tu i da uživaju u svemu što im bend šalje s bine.

By Pass Elektropionir BeogradOsećaju se blage nesigurnosti usled toga što je bend skoro promenio članove, pa dolazi do povremenih grešaka glavnog vokala i novog gitariste. Ipak ti mali ispadi nisu uspevali da u naruše kompletan nastup benda, koji su stari članovi držali čvrsto prikucan za tlo. U pesmi “Kineska” se svaki vid tih nesigurnosti gubi, a uklopljenost vokala postaje perfektna, donoseći veoma mračnu i psihodeličnu atmosferu. Takođe sama pesma svojom dinamikom i zanimljivim aranžmanom podiže energiju u publici.

Sledi mali hit blok od pesama “Tvrđava” i “Nedelja” koje  aktiviraju ljude na pevanje, ali sviračka koncentracija počinje da pada i dolazi do povremenih nesporazuma između gitarista u toku druge pesme, koja gubi na fluidnost koju ima na studijskoj verziji. Sledi nova pesma “Kao ti i ja” neočekivano jednostavna i brza u odnosu na prethodne pesme. Poseduje poprilično komercijalan karakter i vuče više na stoner rok.

By Pass Elektropionir BeogradBend puno eksperimentiše s različitim fazonima i lako su se na svirci primećivale razlike u pesmama s njihovih albuma. Pesma “Praporci (Sudnji dan)” s albuma “Pustinjom”  donosi jako zanimiljive uprlive Massive Atack trip hopa s intenzivnim skrečovanjem u pozadini, dok “Odlazi” predstavlja jednu veoma direktnu, brzu i napetu numeru pankerske energije s prvog albuma. Od pesme “Ništa nije večno” koja donosi dosta Tool energije kreće nizanje hitičnijih pesama benda. Kruna ovog dela nastupa, a i celokupne svirke svakako stoji na pesmi “Pustinja“. Kulminaciji u ovoj pesmi se niko nije mogao odupreti. Počelo je mahnito mlaćenje glave ne brojne, ali posvećene publike. Ceo bend je takođe izgledao potpuno zadovoljan time kako je ovo izveo. Pokreti novog pevača koji su celim nastupom ličili na pokrete Mejnarda iz Tool-a ovde su postali još intenzivniji, gitaristi i basistkinja su se bacali svuda po bini, a vokal prepun eha se orio kroz Elektropionir. Velike zasluge za ovo pripadaju i samom toncu koji je perfektno pogađao trenutak za efekte i pojačavanje instrumenata, dovodeći do eksplozije zvuk.

By Pass Elektropionir BeogradSlede pesme “Ledena“, “Sjaj“, “Šuma“, pesma na vilovnjačkom jeziku “Namaarie” i “Kontakt” i sve su u poređenju s “Pustinjom” zvučale gotovo neutralno i dosadnjikavo, osim “Šume” koja je svojim glavnim rifom i refrenom uspevala da izazove reakcije prisutnih. Malo drugačiji raspored pesama bi ovu svirku učinio malo uzbudljivijom, jer su ove inače dobre pesme u poziciji na kojoj su se našle bile gotovo progutane. Muzičari su se takođe dosta umorili, jer su prethodnih dva sata izvodili veoma aranžmanski i svirački zahtevan materijal. Taj manjak energije kod njih na kraju se nažalost preneo i na posmatrače.

By-Pass se konačno vratio na scenu i to je veoma drago svim ljubiteljima ovakvog zvuka. Ovo je bend s velikim potencijalom i jedan od retkih koji nema za cilj da zadovolji potrebe prosečnog slušaoca rokenrola u Srbiji, već radi veoma iskreno i s puno samopouzdanja. Ne može baš svakome da se svidi ovakava muzika i neće baš svi uživati u pesmama od kojih je retko koja kraća od 6 minuta i puna je atmosferičnih i ponavljajućih elemenata. Ovo je za njih novi početak i sve manjkavosti koje trenutno postoje u sviračkom aspektu, će vremenom kako se muzičari budu bolje upoznavali nestajati. Bitno je da je jedan ovakav bend ponovo s nama i da konačno postoji postava spremna da radi punom parom i vrati By – Pass na staro mesto ili ako je moguće dodatno pomeri unapred.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

By Pass Elektropionir Beograd