-

NaslovnaReportažePovratak Eyota u Feedback

Povratak Eyota u Feedback

01 eyot
Eyot u Feedbacku / foto: Marija Veljković

Nakon maestralnih koncerta pred svojim sugrađanima na velikim pozornicama „Narodnog pozorišta“ i „Lutkarskog pozorišta“ Eyot je sinoć održao još jedan nastup za pamćenje, ovog puta u klubu Feedback. Ovaj koncert je, u neku ruku, poslužio kao „povratak korenima“ jer je bend u ovom klubu održao svoja prva predstavljanja publici.

Iako je koncert bio rasprodat te karata na ulazu nije ni bilo, atmosfera je bila intimnija i prisnija. Još jedna zanimljivost je da je nastup počeo, sa desetak minuta kašnjenja, oko 9 sati. S obzirom da u Feedbacku obično kreću nakon 11 sati, ovo je nešto što je svakako poslužilo kao dobro osveženje. Svakako nešto što bi bilo lepo viđati češće, naročito kada se radi o koncertima radnim danima. Takođe treba pohvaliti i nišku publiku koja je došla na vreme.

03 eyotKrenulo je energično, već druga pesma je bila „Nirvana“ sa albuma „Similarity“ koja je „najrokerskija“ u dosadašnjem opusu benda. Na kraju pesme se desila i mala nezgoda, u vidu srušenog stalka za činelu, koja se desila u može se reći savršenom trenutku, pri poslednjem udarcu. Nizale su se dobro poznate pesme sa dosadašnja tri izdanja Eyota, „Drifters“, „Crest Of The Wave“ sa prošlogodišnjeg albuma „Drifters“ zatim „Horizon“ sa istoimenog debi albuma, kao i „How Shall The Dust Storm Start“ sa albuma „Similarity“. Treba svakako pohvaliti i zvuk, koji je bio odličan, a opet ne savršen kao što smo navikli sa dosadašnjim koncertima Eyota, mada je ipak većinski udeo u tome imala akustika sala, a ne samo umeće tonca. Ipak mislim da su na malo „zaprljaniji“ zvuk i ciljali. Što se samog sviranja članova benda tiče, mislim da bi suludo, i dosadno bilo po hiljadi put hvaliti njihovo umeće na instrumentima. Svako ko ih je barem jednom čuo uživo uverio se u to.

04 eyotNakon sat i po vremena muzičkog uživanja, nastup je priveden kraju. Pre bisa pijanista benda Dejan Ilijić iskoristio je priliku da se zahvali publici, kao i da podseti sve prisutne na koncert koji je Eyot održao u Feedback pre skoro šest godina, i kako je tada bilo nekih osamdesetak ljudi u publici. Takođe najavio je i bis, isti kao i na tom koncertu, i pesmu „It’s Time To Go Home“.  Uz naklon publici polako se povlače sa bine, a publika im je uzvratila velikim aplauzom.

Prilikom pisanja prethodnog izveštaja sa koncerta Eyota u „Narodnom pozorištu“ rekao sam da je rečima teško dočarati i mali deo onoga što je publika mogla da vidi i čuje, da je teško ne preterati sa superlativima, kao da je reč o bendu koji zaslužuje barem poštovanje ako ne i mnogo više od toga. Ništa se nije promenilo.