-

NaslovnaReportažePost-rock rapsodija Maybeshewilla u Zagrebu

Post-rock rapsodija Maybeshewilla u Zagrebu

Foto: Marko Plečko
Foto: Marko Plečko

Peteročlani instrumentalni sastav iz Leicestera, Maybeshewill, ove godine objavio je sedmi po redu studijski album „Fair Youth“ i tom prilikom nastupio u Zagrebu te prezentirao pristojnom broju zainteresiranih svoju energičnu i virtuoznu muzikalnost.

Program u underground klubu Attack započeo je oko 21 sat, nastupom mladih Koprivničana iz benda Moskau. Hrvatskoj alternativnoj sceni poznati su još od 2010. godine, kada objavljuju svoj EP prvijenac. Njihov muzički izričaj potpuno je nemoguće strogo definirati, no svakako obiluje progressive post-punk elementima koji se očituju u velikom rasponu muzičkih tema te naglašenoj zvučnoj distorziji. U nekim momentima svojom neurozom i mračnim detaljima podsjećaju na Bosnian Rainbowse Omara Rodrigueza-Lopeza.

Momci su još prilično nepopunjenom auditoriju odsvirali četiri stvari: „The Carnival is Dead“, „The Dotters“, „Parranoya“ i „Forrest Party“. Njihove nastupe najbolje je opisati kao spoj auditivnog i vizualnog doživljaja, tako da često surađuju s različitim performerima i trude se scenu prilagoditi svojim potrebama. Od početka karijere prati ih fascinacija crvenom bojom, kao sredstvom najjasnije i najiskričavije vizualne espresije. Bit će zanimljivo pratiti razvoj i daljnje djelovanje ovog mladog benda, budući da već najavljuju neke od zanimljivih novih projekata, poput nastupa s umjetnicom Vlastom Delimar.

Flood of Red
Flood of Red

Sljedeći bend koji je nastupio kao uvertira Maybeshewillu također njeguje poseban odnos s crvenom bojom, što se očituje već u njihovom nazivu – Flood of Red. Radi se o peteročlanom sastavu iz Škotske, koji se pridružio Maybeshewillu na aktualnoj turneji u sklopu promocije svojeg novog albuma „Throw“. Žanr za koji su se opredijelili ovi momci nazivaju „earth rock“, a zapravo se radi o jednoj izuzetno profinjenoj, melankoličnoj verziji hardcore zvuka. Nastup su započeli tugaljivom pjesmom „Throw“ s istoimenog albuma, a odsvirali su nam još nekoliko pjesama od kojih se posebno izdvajaju  „Lashes“, „Whispers & Choirs“, „Ye Die, Ye Die“. Ovi momci svakako su bili adekvatno i zanimljivo zagrijavanje.

Foto: Marko Plečko
Maybeshewill

Nešto prije 23 sata iz Attacka čula se glasna melodijska eksplozija, stoga su svi okupljeni u dvorištu AKC Medike pohitali prema klubu i ugodno popunili prostor. Prva stvar koju su energični britanci predstavili bila je početna pjesma s novog albuma, „In Amber“. Ova romantična i optimistična skladba, poput himne kakve utopijske države iz daleke budućnosti, ruši predrasude o post-rocku kao isključivo neurotičnom, divljem stilu instrumentalnog izražavanja. Apsolutno laka, skladna i tečna izvrsno nas je uvela u ovo nezaboravno auditivno putovanje. Sljedeća, već otprije nam poznata stvar „Co – Conspirators“ počinje nešto žešće i podiže tenzije unutar publike.

Iako je prostor Attacka bio popunjen te se dalo zaključiti kako publika jednoglasno uživa ( ponajviše po glasnim aplauzima nakon svake pjesme), ne može se ignorirati činjenica da su ljudi naprosto bili previše statični. Momci iz Maybeshewilla su se neumorno kretali, skakali i pokretima tijela dokazivali svoju predanost muziciranju, dok je publika opijeno promatrala, upijala auditivne doživljaje, eventualno lijeno kimnula glavom i većinu nastupa provela ne komunicirajući s itekako dobro raspoloženim bendom. Takva situacija ostala je nepromijenjena sve do bisa, kada je atmosfera zaista bila na vrhunskom nivou.

MAYBESHEWILLPosebno su zanimljivi glasovni zapisi koje bend pušta usred svojih instrumentalnih dionica, a koji proizvode jednu kvalitetnu dozu dramatike, kao na primjer u pjesmi „In another Life, When We Are Cats“. Nevjerojatno je koliko dobro bend manevrira i prizvodi raznoliki spektar emocija, od idiličnog, pastoralnog ugođaja do živčane ekspresije koja u slušatelja budi enormnu želju za momentalnom revolucijom. Iako je cijeli nastup bio na visokoj razini, izvedbe koje su imale „ono nešto“ su : „Accolades“, „In the Blind“ ,„Not for Want of Trying“  te stvar s bisa koja je zapalila atmosferu, a potom i zaključila nastup – „He Films the Clouds pt. 2“.

Neposredno nakon nastupa, momci iz Flood of Reda i Maybeshewilla, inspirirani punkerskom krilaticom „Do it yourself“ unijeli su svoje instrumente u kombi i krenuli pravac Ljubljane, gdje ih je čekao sljedeći nastup. Želimo im ugodan ostatak turneje i skori ponovni susret s zagrebačkom publikom, idući put, nadamo se, bolje raspoloženom.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Setlista:

In Amber
Co-Conspirators
Red Paper Lanterns
Fair Youth
In Another Life,When We Are Both Cats
Accolades
Sanctuary
Critical Distance
All Things Transient
In the Blind
To the Skies from a Hillside
Not for Want of Trying

Bis:

Seraphim & Cherubim
He Films the Clouds pt.2

Save