-

Posljednje veče OK Festa: Zvučni tajfun Partibrejkersa i Zostera

Partibrejkers 01
Partibrejkers

Završno, treće veče muzičkog programa OK festa bilo je pun pogodak, prvenstveno zbog izbora, a kako će se kasnije pokazati i radi sjajnog nastupa hedlajnera, sastava Zoster i Partibrejkers na Tjentištu.

Za razliku od prethodna dva dana, nedjelja je donijela nešto više noćne temperature, što se dodatno odrazilo i na pozitivnije raspoloženje publike, a čak i oni suzdržaniji su odlučili da se potpuno prepuste ritmu muzike u čarobnom prirodnom ambijentu Nacionalnog parka Sutjeska.

Prvi su na binu izašli Grasshoppers iz Kotor Varoša, koji su svojim ska dionicama na tragu Manu Čao radova, imali zadatak da pripreme publiku za već dokazane i iskusnije kolege, a sa sličnom misijom nastavio je i banjalučki sastav Aurora, predstavivši okupljenima svoje viđenje čvrstog rok zvuka, kroz kratki presjek do sada objavljenih pjesama.

Teren je uveliko bio pripremljen za Mostarce, a vrisci iz publike jasno su pokazali šta nekoliko hiljada ljudi očekuje od Zostera.

Zoster
Zoster

Kada su se začuli akordi „Policije“, ispred bine je nastao pravi haos te tako frontmen Mario Knezović nije uopšte morao da se zamara animiranjem publike pa se mirne duše posvetio što boljem vokalnom predstavljanju. Onog momenta kada je Zoster zasvirao „Budi svoj“, njihov, do tada kratki, uvjerljivi nastup mogao bi se predstaviti kroz jedno pitanje, odgovor i komentar. Naime, Nebojša Antonijević, kojeg znamo kao legendarnog Antona, gitaristu benda Partibrejkers, zainteresovano je pratio nastup Hercegovaca, koje je evidentno slušao prvi put, a zatim i upitao o kojem se bendu radi te dobio jednostavan odgovor da upravo prisustvuje koncertu mostarskog Zostera.

„Uh, čoveče, mnogo su dobri!“, a ovaj Antonov komentar, dovoljno pokazuje da Zoster svoj status miljenika publike u cijeloj BiH nisu dobili slučajno ili preko noći.

Zoster
Zoster

„Imači kada“ sa istoimenog aktuelnog albuma, još jednom je podsjetila na akutno stanje letargije u svim ex-Yu državama, koje nikako da prebole tranziciju, a na nju se, sasvim logično, nadovezala „Utopija“, obojena mediteranskim zvucima harmonike. Dok su stroboskopi hipnotisali publiku, Zoster je odlučio da je vrijeme za „Ko je jamio, jamio“, jednu od najprepoznatljivijih numera zbog koje bend često, ali sasvim neopravdano, stavljaju u koš sa ostalim, isključivo reggae orijentisanim izvođačima. Usledila je „Odlučio“, jer se momci iz sastava nisu zamarali sviranjem gotove set liste, već su u dosluhu sa fanovima na licu mjesta odlučivali šta će svirati. Ipak, gitarista Brejkersa, kao novi poštovalac Zostera, nije bio najupečatljivija persona iz publike, već ta titula pripada daleko mlađoj osobi. Drijemajući u ležaljci, dok su njeni roditelji plesali uz najsvježiji aranžman već pomenute pjesme, malena, petogodišnja djevojčica je zatvorenih očiju i kroz prvi san pjevušila stihove, čije značenje zasigurno još dugo neće razumjeti. Ostatak publike je u transu padao preko ograde, horski prateći stihove „Izbjeglice“, „Bezbolnih palica“ i kultne „Banana stejt“. Pored spomenute minimalne komunikacije sa publikom, tokom izvedbe „Iz pičke materine“, Mario je dobio je vokalnu podršku jednog fana, pa iako ispočetka prilično podozriv i oprezan, kada je čuo kako dotični pjeva, frontmen Zostera je velikodušno prepustio mikrofon nenajavljenoj pridošlici, koja je na kraju nagrađena ovacijama. Za kraj, grupa je odlučila da ponovi ranije već odsviranu „Gavrilo“, najnoviji singl koji najavljuje nadolazeći album „Srce uzavrelo“. Zahvaljivanje publici izazvalo je neku vrstu bumerang efekta pa je već spomenuti Anton čekao Zoster da siđu sa bine te im čestitao na emotivnoj i iskrenoj svirci.

Tri dana nespavanja nisu ni najmanje uticala na dinamiku okupljenih, koji su amortizovali umor potocima piva, a punim čašama vitlalo se bez prestanka pa se nije mogla napraviti razlika ko je mokar od znoja, a ko od prolivenog ječmenog pića.

Teško je opisati reakciju publike kada su se Partibrejkers popeli na pozornicu, a još teže kada je to posljednji učinio frontmen Zoran Kostić Cane. Nakon što su dozivanja imena članova sastava prestala, te neartikulisani urlici podrške utihnuli, Cane se kratko obratio svima, ocjenjujući brojčanost mase ispred sebe.

Partibrejkers
Partibrejkers

„Ima nas u ovoj divljini, lepoti. Dobro veče braćo i sestre!“, kazao je vidno raspoloženi lider benda, koji nakon njegovog obraćanja okinuo rifove numere „Ako si“, a zatim je uslijedila i novija „Noć“. Numera „Zemljotres“ svojim nazivom približno bi mogla predstaviti situaciju ispred bine na Tjentištu, a ponovo „uvedena“ ritam gitara u sastav bez dileme je pun pogodak. Čini se da su Partibrejkers dobili i neku novu energiju, jer su zvučali kao opasan muzički tajfun. Nakon izvođenja nove „Šta radiš“, Cane je odlučio da malo „popriča“ sa publikom, naravno, u svom maniru.

„Ovo je naša nova stvar. Šta je? Jesmo vas smorili?“, bockao je Cane okupljene, iako se publika nije previše obazirala na opaske frontmena.

Partibrejkers su raspalili po još jednoj novoj numeri, a nakon posljednjeg tona „Sitne love“, bilo je očigledno da Cane neće odustati od sitnih provokacija, pa je uslijedilo novo pitanje.

Partibrejkers
Partibrejkers

„Šta je, niste valjda svi došli da čujete ‘Kreni prema meni’?“, a zatim je zagrmila jam verzija „Puta za jug“ sa prepoznatljivim „performansom“ originalnih članova grupe. Produžena verzija je za nijansu smirila skakanje u publici i pentranje po ogradi, ali ne i pjevača Brejkersa. Ovoga puta Cane se prvo ciljano obratio djevojci u publici, koja se našla na ramenima svog pratioca.

„Ej, Mimi, pokaži im kako se bodri bend“, a onda se nakon „Mimi“ fokusirao na ostatak publike, koja je polako gubila snagu pod naletima zvučnih bombi iz bogatog arsenala benda.

„Roštiljčići, a?“, upitao je kratko Cane, a zatim se začula prepoznatljiva „1000 godina“, a nakon nje i „Sirotinjsko carstvo“, još jedna nova kompozicija po kojoj će zvati novi studijski album benda, čije je obajvljivanje najavljeno na jesen. Trostruki rokenrol udarac sačinjen od „Ono što pokušavam“, „Hipnotisana gomila“ i ultra poznata „Kreni prema meni“ sa trećeg albuma, raspametile su i razigrale i posljednje indiferentne posjetioce, a „Hoću da znam“ je bila kulminacija večeri. Fenomenalna svirka zaključena je dugačkom verzijom „Uličnog hodača“ sa dopunjenim stihovima/savjetima mladima.

„Strah su stvorili oni koji žele da vladaju vama. Čuvajte vaše živote, mladi ste večeras i ko zna koliko još“, pjevao je Cane, a posljednje obraćanje publici pozdrav bili su refrenca na nastup banjalučkih pankera noć ranije.

„Hvala vam što se došli. Voli vas vaša Cančuga, ćao!“

Publika 02