-

NaslovnaReportažePorto Morto u dvorištvu AKC Medika iliti kako su crne dolčevite otišle u povijes...

Porto Morto u dvorištvu AKC Medika iliti kako su crne dolčevite otišle u povijest

Polovica desetog mjeseca je inače razdoblje kada su svi open-air događaji već daleko iza nas i „debelo“ smo ušli u klupsku sezonu. Međutim, ove godine (uz okolnosti koje su takve kakve jesu) –  događaji na otvorenom su postali zadnja šansa za kakvo-takvo postojanje koncertne scene hrvatske prijestolnice u jesen.

Prvotno ovdje moramo zahvaliti organizatoru Dostavi zvuka i AKC Medika koji su u ovim gotovo pa nemogućim uvjetima za organizaciju bilo kakvog događaja uspjeli nanizati impresivan niz koncerata u dva mjeseca. Kakav je stres organizirati koncert u ovo vrijeme strah me i zamišljati – no hvala im što su se usudili. Vjerojatno je potpuno slučajno, no sinoćnji se koncert poklopio sa Svjetskim danom mentalnog zdravlja – a vjerujem kako su nam ovi koncerti puno značili za očuvanje istog. Vremenske okolnosti su opet poslužile, tako da je bilo sasvim dovoljno toplo, a najavljivana kiša je „taman“ pričekala do ponoći, kad su već svi nazočni na koncertu bili odavno doma.

Iako pomalo tužno zvuči činjenica da je jednom sjajnom bendu poput Porto Morto ovo tek prvi ovogodišnji koncert u Zagrebu, dečki se nisu dali smesti tom činjenicom te je koncert „otprašen“ u petoj brzini. Ono što nam je svakako bilo drago čuti jest da je u pripremi novi album s kojeg je već snimljeno pet-šest pjesama i jedan prateći spot – za kojeg dečki kažu da će ga vjerojatno montirati mjesecima. Navedena najava također znači kako je ovo bio zadnji koncert iz „Portofon-ere“ te da crne dolčevite odlaze u povijest.

Moram priznati kako sam morao malo guglati kako bih došao do datuma kad je izdan „Portofon“ – jer mi je datum 28.3.2019. kojeg mi je ponudio Deezer zazvučio potpuno nerealno nedavno. Međutim, datum je točan, „Portofon“ s nama nije ni dvije godine a mnoge već sad zvuče kao radio-klasici i nailaze na prijem kod publike kao evergeeni.

Na koncertu je bio sasvim korektno zastupljen i prvi album, tako su u uvodu odsvirana na primjer „Ručak u podne“, u sredini koncerta „ Netko nikad ne ide sza mnom“ i sjajna „Previše kraljeva“ na bisu – međutim po reakcijama publike je vidljivo kako će „Portofon“ još neko vrijeme činiti okosnicu koncertnog repertoara Porto Morto.

„Kuća“ i „Hodaj“ su se svakako „isprofilirali“ kao najveći hitovi s albuma, no na sjajan prijem publike nailaze i manje eksponirani biseri poput „Bijeg“ (koja je omiljena stvar foto-sekcije ovog izvještaja), „Sjedni“ i „Ne ne ne ne“. Inače, dečki su spomenuli kako im se koncertu u Šibeniku u šestom mjesecu dogodio incident na kojem su stradale upravo – neke od kuća za glavu (glavatih kuća? kućnih glava?) koje su (uz crne dolčevite naravno) postale zaštitni znak imidža benda u ovoj fazi. Dakle, ako vidite kuće sumnjivog podrijetla – javite. Bendu su ostale samo dvije.

Subjektivni dojam mi je kako ovi mjeseci manje koncertne aktivnosti nisu pokvarili kemiju u bendu – i dalje je tu puno toplih vibracija, osmijeha i prijateljske zdrave zajebancije. Tek je na koncertu vidljivo koliko u pjesmama Porto Morto ima aranžerskih detalja, odnosno koliko su klavijature Hrvoja Klemenčića i sjajna puhačka sekcija (Antun na trombonu i Marin na saksofonu) aktivni u svakoj stvari i stvaranju tog karakterističnog Porto Morto zvuka – koji se u trenu kadar prebaciti iz potpunog produkcijskog „overkilla“ u potpuni minimalizam uz tek poneki „lick“ sa gitare Matije Brajkovića.

Koncert u ispunjenom dvorištu AKC Medike je trajao oko sat i dvadeset minuta, što je pomalo kratko, možda bismo rekli na prvu loptu. Međutim, kada u koncertu nema praznog hoda, fillera i sve je odrađeno na maksimumu – tada se čini kako je i ovakvo trajanje odgovarajuće.

Kao i nekim drugim bendovima, imam osjećaj da je cijela „korona saga“ malo pokvarila potencijalnu eksploziju ovog benda u 2020. godini , no neizbježno je kako ćemo kad-tad Porto Morto gledati u puno većim prostorima, kad ćemo se vjerojatno sa sjetom i suzom u oku sjećati dvorišta Medike ili prošlogodišnjeg „žutog“ KSET-a.

GALERIJU FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE OVDJE