-

Porcija ekstaze Editorsa u Tvornici Kulture

Editors
Editors; foto: Dorja Kožić

Iako je zagrebačka Tvornica kulture ove godine imala poprilično dobru ponudu koncerata, ovaj zasigurno zaslužuje mjesto na tronu kao jedan od najboljih. Riječ je o koncertu Editorsa, koji je bez poteškoća napunio dvoranu.

Jonathan
Jonathan

Riječka grupa Jonathan imala je čast nastupiti kao predgrupa Editorsima. To im nije bila prva međusobna suradnja. Naime, prošle su im godine bili predgrupa u Tvornici, a ove su godine nastupali s njima u Bologni i Ljubljani, što je zasigurno još jedna potvrda njihove visoke razine.

Da je netko zalutao u Veliki pogon Tvornice prije Editorsa, ne poznavajući izvođače, pomislio bi da je Jonathan glavni izvođač večeri. Uobičajen prizor na koncertima je da predgrupe budu slabije posjećene. Međutim, u srijedu to nije bio slučaj. Dvorana je već bila poprilično puna i Jonathan je kraljevao pozornicom, iako su svirali samo oko pola sata. Uz to, nisu imali cijelu pozornicu na raspolaganju, što je bio mali hendikep za pjevača Badurinu, koji ima običaj plesački dominirati stageom.

Editors
Editors

Svirku su započeli najpoznatijom stvari „Maggie“, nakon čeg su nastavili s „Communicate“. Kao treća na set listi našla se „Who Lies Whom“, premijerno izvedena, koja će se naći na ovom albumu čije se izlazak na svjetlo dana prognozira iduće proljeće. Sudeći po reakcijama publike, nova pjesma naišla je na odobravanje, no većini su ipak više godile poznatije stvari koje su usljedile, a to su „Hands“, „Try To Get Even“ i „School“. Sve u svemu, publika nije dobila samo zagrijavanje za Editorse, već se ovo može gledati kao zaseban koncert u paketu s Editorsima.

EditorsNo ipak, zadnji dijelići prostora bili su popunjeni u Tvornici kada su na pozornicu kročili Tom Smith i njegovi momci iz benda. Momentalno su ostavili vrhunski vizualni dojam, čemu je pridonijela minimalistička i efektna rasvjeta. Čak i da su svirali na sanducima pive ili daskama, koncert bi bio jednako genijalan.

Editorsu je ovo bila prilika da predstave zagrebačkoj publici novi album „In Dream“, koji je izašao točno dva mjeseca prije koncerta. Tako su koncert otvorili prvom pjesmom s albuma, „No Harm“. Nastavili su s jednim od svojih najvećih hitova, „Sugar“, koja je potaknula eksploziju atmosfere u Tvornici.

EditorsS rukama u zraku, dočekana je još jedna novija pjesma „Life Is A Fear“. Na electro ritam te pjesme, nastavila se još jedna pjesma s pomalo plesnim, zaraznim ritmom, „Blood“. Sljedeće su bile „An End Has A Start“, malo mirnija „Forgiveness“ i „All Sparks“.

Dramatična kombinacija beata i electro elemenata dodatno je pobudila publiku za vrijeme pjesme „Eat Row Meat=Blood Drool“. Još veće uzbuđenje prepravilo je Veliki pogon za vrijeme pjesme „The Racing Rats“. Uslijedila je pjesma u kojoj su istaknutije gitarske dionice, „Formaldehyde“.

Jedna od pjesama s novog albuma koja će zasigurno ostaviti utisak na zagrebačku publiku je moćna „Salvation“. Poslije nje je „Fingers in the Factories“ potaknula publiku na skakanje i zamahivanje glavom svojim refrenom. Upečljativa je bila i „Smokers Outside the Hospital Doors“, koju je Tom izveo u akustičnoj verziji, nakon koje su bile „Brick and Mortar“ i „All the Kings„, još jedna u nizu moćnih stvari s njihovog zadnjeg izdanja.

EditorsBliži se kraj koncerta, ali publika je bila neumorna, osobito kada su se čuli prvi rifovi jedne od najpoznatijih pjesama, „A Ton of Love“. Kao i u svim drugim pjesmama, tako je i u pjesmi „Nothing“ Tom pokazao svoj divan raspon glasa, lakoću kojom može usaditi u publiku cijeli spektar emocija. Nakon ovog mirnijeg glazbenog broja, uslijedio je još jedan od hitova za vrijeme kojeg je atmosfera eskalirala, „Munich“.

Za bis, Editors je ostavio „Ocean of Night“, opojna pjesma na koju se nastavila „Papillon“ za grande finale koncerta. Zadnja pjesma bila je „Marching Orders“.

Britanskom Editorsu ovo je bio peti nastup u Hrvatskoj, posljednji je bio u rujnu prošle godine na istom mjestu zločina. Razlika? Ove godine bilo je puno više publike, uzme li se u obzir da dvorana nije bila pregrađena kao lani i da nije bilo slobodnog centimetra kvadratnog. Osim za pokoju kap prolivene pive. Takva posjećenost se rijetko kad viđa u Tvornici.

EditorsMora se pohvaliti odličan repertoar. Uspjeli su predstaviti zagrebačkoj publici pjesme s novog albuma, koje su s euforičnim oduševljenjem prihvaćene. Uz to su odsvirali svima dobro znane stvari s albuma „The Back Room“, „An End has a Start“, „In This Light and on This Evening“ i „The Weight of Your Love“.

Cijeli bend zaslužuje pohvalu, a ponajviše Tom Smith, koji obara s nogu svojim glasom, a još više lakoćom kojom mijenja instrumente za vrijeme pjesama. Također, Tom je neodoljiv sa svojim gracioznim piganjem na pozornici, koje izgleda odlično.

Bez pretjerivanja, nemoguće je u riječi pretočiti atmosferu koja je obuzela Veliki pogon Tvornice u srijedu. Ono što je sigurno, uskoro će Editorsima Tvornica postati premaleni prostor, jer se rapidno povećava broj njihovih sljedbenika. Rijetko koji alternativni bend se može pohvaliti da je napunio Tvornicu iskrenom publikom koja proživljava s bendom svaku pjesmu, a ne da stoji ukipljena poput kazališne publike.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Editors

Save

Save

Save