-

NaslovnaReportaže"Pomoć je potrebna da dođe do promena" - Dža ili Bu ispratio maj sa Novosađanima...

“Pomoć je potrebna da dođe do promena” – Dža ili Bu ispratio maj sa Novosađanima

dza ili bu
Foto: Biljana Cvetanovski

Pank rok bend Dža ili Bu, postoji od 1987. godine, a i danas je trenutno jedan od koncertno najaktivnijih bendova u Srbiji. Pred novosadskom publikom nastupio je poslednjeg dana maja u klubu Lazino tele i time još jednom potvrdio da je on, što je zaista pohvalno, jedan od retkih domaćih bendova srednje generacije, koji je voljan da svira u manjim prostorima i sa simboličnim cenama karata.

Razlog za nešto manju posećenost kluba, zasigurno je bila i činjenica da je bila nedelja; međutim to ni najmanje nije uticalo na kvalitet i energiju koju je bend pružao tokom celog trajanja koncerta, a ni na reakcije publike, male, ali odabrane, koja je na taj način mogla osetiti prisniji kontakt sa članovima benda. Dža ili Bu trenutno radi na snimanju svog sedmog studijskog albuma, čiji izlazak je najavljen na jesen ove godine, dok u isto vreme aktivno promoviše svoje prethodno ostvarenje “Kukovo leto” iz 2013. godine. Novi album, kako su članovi benda najavili, biće nalik na njihov komercijalno najuspešniji album “Strašni sud“, od čijeg objavljivanja se ove godine navršava 20 godina.

dza ili buU vrelo rokenrol veče prisutne je uveo DJ Minya Ramone (Minja Dunđerski), puštajući popularne rok hitove, dok im je Dža ili Bu priuštio muzičku doživljaj za pamćenje, uz 24 pesme, koliko je obuhvatio zajedno sa dve sa bisa. Među pesmama koje su izveli, našli su se kako stariji hitovi, tako i pesme novijeg datuma, koje su na pozitivan način dočekane i ispraćene, a neke od njih je publika već imala prilike da čuje.

Bend se u četvoročlanoj postavi popeo na binu oko 23:30h, a frontmen Nebojša Simenunović Sabljar se kao i uvek vrlo kratko obratio publici, sa skromnim: Dobro veče!  Koncertno veče je otpočelo samouvereno i otvoreno pesmama sa aktuelnog albuma: “Dobre stvari”, “Rizik”,  “Baksuzan dan“, za koju je nedavno Dža ili Bu objavio i spot, i “Gole istine“.

Bend je nastupao bez unapred utvrđene set liste i svirao po nahođenju, što je na neki način doprinelo opuštenijoj atmosferi u Teletu. Na red su došle nešto starije dve pesme, hitovi sa prvog albuma “Lepa kaseta” iz 1991. godine, ali ponovo snimljene i producirane kao bonus za “Kukovo leto” – “Put” i “Fliperaški san”. Zatim su se stari znalci podsetili zajedno sa publikom albuma iz 1996. godine, “Strašni sud” i pesmu “Najjači samo ostaju”. Ljubavna pesma sa novog albuma “Zauvek” po reakciji publike, biće novi hit. Deo njenog teksta kaže: “Sviće novi dan u kojem želim sebe da ti dam”. Pevali su svi kao jedan. Nakon nje, usledila je obrada pesme Lea MartinaOdiseja”, koja je sve oduševila. Nećemo puno otkrivati, neka to bude lepo iznenađenje.

Vratio se zatim ponovo Dža ili Bu na “Strašni sud” i na “Neki drugi grad”, te na velike hitove “Ustani i kreni”, “Stampedo” i “Uradi sam”, koje su mnogi željno iščekivali, te su se tokom trajanja njih podizale pivske čaše i nazdravljalo idolima iz mladosti.

dza ili buOsvrt na album “Ultra muk” obeležio je naredni deo koncerta. Slušali su se hitovi: “Rasprodaja” i “Metak” , a onda se bend “preselio” na “Aljasku” (“Kao da ničeg nije ni bilo”, 1997. god) te podsetio druga Tita i svog popularnog naslova: “Drug Tito se krije u pećini” (“Spremanje ribljeg gulaša zahteva visoku koncentraciju”,1993 god.). Sa istog albuma je odsvirana i pesma “Droga i mladi” .

Neki od najvećih hitova benda, pesme “VIP” (“Kukovo leto”), Živeo Staljin i svetska revolucija (“Hej mornari”, 1992. god.) i “Večna lovišta” (“Strašni sud”) označili su zvanični kraj koncerta. Međutim, nikome se nije išlo kući. Vidno raspoloženi i zadovoljni atmosferom, publika je nešto iza 1:00h pozvala bend na bis i muzičari su se brzo složili da program nastave sa pesmom: “Raskršće” (“Kao da ničeg nije bilo”) i nakon nje odsviraju još jednu staru i dobro znanu “Veliku svetsku zaveru” (“Spremanje ribljeg gulaša zahteva visoku koncentraciju”).

Bila je to odlična svirka, onakva, na kakve smo navikli kada je bend Dža ili Bu u pitanju. Vrlo “pitka” a u isto vreme vrlo snažna, bez ikakvih tehničkih problema, glasna i jasna, a pre svega iskrena i iz punih srca koja su priglila sa bine. Publika je bila veoma raspoložena, iako malobrojna.-ponoviću, i daću veliki minus onima koji nisu bili, a prvenstveno onima koji zaboravljaju na čijoj muzici su odrastali, a izrasli u rokere. Ovaj bend zaslužuje pun trg, a ne pun klub.