-

Politika je kurva! – Dubioza Kolektiv „bez varnica“ u Areni

Dubioza Kolektiv
foto: Nemanja Đorđević

 

Jedan od najaktuelnijih sastava iz regiona, Dubioza Kolektiv, održao je sinoć koncert u prepunoj Kombank Areni u Beogradu.

Koncert, koji je počeo nešto pre 21 sat, otvorio je legendarni pank rok sastav iz Novog Sada – Atheist Rap. Novosadsku ekipu, koja je sad već ušla u malo poznije godine, i dalje odlikuje ista mladalačka energija koju su imali na svom vrhuncu. Publiku, koja je polako punila prostor Arene, podsetili su na hitove poput “Dr. Pop”, “Pritilend”, nezaobilazni “Wartburg limuzina” i dr. Nakon četrdesetominutnog nastupa, Atheisti su se oprostili uz pesmu “Godina kulture”, ostavivši prisutne, koji su se tad već okupili u velikom broju u dobrom raspoloženju i binu prepustili zvezdama večeri.

Nakon nekoliko minuta pauze, tokom koje je masa recitovala stihove pesama bosanskog sastava, na binu su izašli momci u čuvenim žutim dresovima Young Boysa. Već na prve stihove pesme “Volio BiH” u publici je zavladao delirijum! Kako su energični “Kolektivci” ređali hit za hitom, dobro raspoloženje se nastavilo uz pesme “U.S.A”, “One more time”, “Firma ilegal”

Nakon eksplozivnog početka usledile su nešto mirnije pesme i od tog trenutka kao da je nestala ona početna energija koja se stvorila između benda i publike. Iako definitivno imaju dobar odnos sa masom, i veoma “žive” nastupe, nešto je večeras bilo “trulo u državi Danskoj”. Počevši od više-nego-očajnog ozvučenja, koje je samo po sebi u velikoj meri umanjilo užitak prisutnima, do već šablonske playliste i prilično monotonog izvođenja pesama, ekipa iz Bosne je već nakon 45 minuta uspela da uspava publiku. Bend koji pokazuje srednji prst establišmentu, koji preko svojih tekstova proziva političare i truli sistem koji nam je nametnut – sinoć je izgubio vetar u jedrima. Nedostajala im je ona varnica koju su imali na nekim od prethodnih koncerata, jer nastup sa EXIT-a i ovaj sinoćnji su bukvalno dva sveta ili im je i sam pristup postao toliko jednoličan i monoton da nas više i ne oduševljava.

Uz nekoliko pesama sa poslednjeg albuma Apsurdistan i nekoliko starih hitova momci su veče priveli kraju. Publika je imala priliku da iskaže svoje mišljenje prema vlastima kroz pesme “Recesija”, “Vlast i policija”, “Tranzicija” i dr.  Verovatno i najbolje je ostavljeno za kraj, te su neizostavnog “Kokuza”, “Blam Blam” i “Krivo je more 2” odsvirali nakon izlaska na bis.

Rezime… Koncert koji je izazvao zavidnu pažnju javnosti nije ispunio očekivanja. Verovatno se sa mnom neće složiti tvrdokorni fanovi (ili oni koji su došli samo da bi čuli neke od najpoznatijih pesama Dubioze), ali sinoćni nastup je ostavio pomalo gorki ukus razočarenja u svima nama koji smo od ovog benda očekivali mnogo više. Nakon veoma kvalitetnog albuma, na bendu je da unese isto tako kvalitetne i kreativne promene u svojim nastupima, ili im preti upadanje u učmali krug monotonije koji je progutao i mnoge druge. Ali, sa pozitivne strane, jedno ostaje nepromenjeno – Dubioza Kolektiv se i dalje trudi da “lupi šamar” sistemu, te iz toga sledi i najponovljeniji stih večeri – “Politika je kurva… !”

GALERIJA FOTOGRAFIJA