-

Naslovna Reportaže Poletov kantautorski festival: Svetla budućnost nakon finala!

Poletov kantautorski festival: Svetla budućnost nakon finala!

Frank Magnolia; foto: Miloš Cvetković

Kantautorski festival u Poletu priveden je sinoć kraju finalnom večeri kojom je odisala nadasve prijateljska atmosfera. Glavni cilj ovog festivala bilo je, pored naravno uspostavljanja publiciteta za mlade muzičare, samo druženje među takmičarima.

U izuzetno nenametljivom ambijentu mogli smo da vidimo finaliste (ali i one koji nisu uspeli da se plasiraju u finale) kako uživaju u Poletovoj bašti.

Nešto kasnije nego prethodnih dana, takmičari su lagano počeli sa predstavljanjem svojih aduta za finale i davali sve od sebe da oduševe kako publiku, tako i žiri. Svačiji nastup je ove večeri bio ispunjen energijom, što smo i očekivali s obzirom na činjenicu da je u pitanju finalno veče. Počevši od Anite Šunjić, preko Drage Mrvos Mott pa sve do Natalije Rajković, Olivere Popović i Franka Magnolije, svi su podigli ulog, nadajući se da će se baš u njihovoj ruci naći dva para kečeva. Kako to obično biva na takmičenjima, neki osvajaju nagrade, neki malo manje. Finale Poletovog CantOut by Rockstar festivala nije bilo izuzetak pa su od sinoćnih nastupa finalista najviše ovacija i priznanja odneli Natalija Rajković kao trećeplasirana, Olivera Popović, kojoj je prvo mesto iz nekog razloga izmaklo i šampion festivala Frank Magnolia koji je svojom autentičnošću i kvalitetom uspeo da očara žiri.

Astor Lajka

Nikako ne treba propustiti priliku za gargantuansku pohvalu svim takmičarima, posebno Aniti Šunjić, duu Weird Fishes, na koji apelujemo da što više stvara na maternjem jeziku i igra se vokalnim harmonijama, Dragi Mrvos Mott i Astoru Lajki koji je dobio nagradu publike.

Ako je Polet ovim festivalom dodao malo uvida u to kakva nas kantautorska scena čeka u budućnosti, vesti su veoma dobre. Dok će Frank Magnolia uspeti da se uvuče pod kožu i najzatvorenijim slušaocima, indie rok pristup ženskoj estetici Olivere Popović će vam ostati u ušima dugo nakon što čujete njene pesme, a šarm Natalije Rajković neće biti lak za izbegavanje, posebno kada vas opkole njene jako zarazne melodije. Činjenica da je svako od njih u svoje nastupe i pesme uneo onaj jedan deo sebe koji ne možete naći u drugim osobama i jasno je da je žiriju to bio prelomni faktor. Kada je Frenk Magnolia na bini, imaćete utisak da pored vas sede The Dude i Mad Max, jedan pije belog rusa dok drugi dere neki viski. Popovićeva će, s druge strane, da vas natera da se zamislite i sve to dok vam je već usadila neku od svojih zaraznih melodija koje krije iza svog bezobrazno harizmatičnog stava. A ako to nije vaš đir, nema problema, melodije koje proizvodi Natalija nećete baš lako izbaciti iz glave, a sam trenutak kada na vas počne da baca svoju magiju delovaće kao da traje večno.

Olivera Popović

Pohvalno je to što niko od pobednika ne svira sličnu muziku. Magnolia podseća na prašnjave mračne puteve po jugozapadu Sjedinjenih Država, Olivera svoje pesme bazira na rifovima i moćnom ženstvenom vokalu uz zdravu dozu duha i relatable momenata, a Natalija uspeva da vas uvuče u svoj svet melodijama u nečemu što se najlakše da opisati kao kakav mistični obred. Ovako pozicionirani, novi kantautori u Srbiji imaju čemu da se nadaju.

A od velike je važnosti da na svom stvaralaštvu posvećeno rade i šire vidike. Nekonvencionalni pobednici ovog izdanja Poletovog festivala pokazali su da zamor materijala sa recikliranjem amerikane nije mit pa se nadamo da će se javiti još odvažnih kantautora u budućnosti. Pobednicima želimo izdanja što pre (rubrika „Recenzije“ čeka, prim. aut.), a Polet moramo da pohvalimo za uspešno održavanje spontanog i krajnje prijatnog ambijenta. Slušajte ove ljude, idite na njihove svirke, kupujte njihove snimke, iskreno se posvećuju ovome, zaslužuju!

Natalija Rajković