-

Poletov kantautorski festival: Neposrednost pali!

Astor Lajka; foto: Miloš Cvetković

Drugo polufinale drugog Poletovog kantautorskog festivala prikazalo nam je ovaj festival u punom sjaju. Druga tura kantautora pokazala je veću spremnost da predstavi svoje stvaralaštvo od pojedinih prethodnih takmaca.

Ovog puta, festival se izmestio u prijatnu baštu Poleta, a već odlična atmosfera dostigla je sasvim novi nivo. Ovo veče otvorio je Astor Lajka, koji je svojom neposrednošću i energijom, ali i kvalitetnim pesmama, bez pardona kupio publiku. Primetan je bio veći broj ženskih izvođača, kao i izvođača koji svoje pesme pišu na maternjem jeziku. A pišu ih neverovatno dobro. Još jedan biser druge večeri bila je i Natalija Rajković, koja je svoj jedinstveni zavodljiv stil predstavila i akustično i uz pomoć matrice. Iako se na ovakvo stvaralaštvo na Balkanu gleda podrugljivo, Rajkovićeva je masom vladala kao da je u pitanju solistički koncert, a ne festival neafirmisanih autora.

Natalija Rajković

Među takmičarima se našao i veoma kreativni Velibor Nikolić iz Pančeva, koji je srca publike još odavno uzeo u svojim bendovima Jewy Sabatay i Brigand. Veliborov nastup sinoć nije kupio publiku, ali ostaje utisak da njegovo stvaralaštvo malo prevazilazi tehničke mogućnosti i gabarite ovakvog dešavanja. To nikako ne treba uzeti kao tvrdnju da je Polet na bilo koji način zakazao, već da je festival jednostavno bio drugačije fokusiran i koncipiran tako da svoju raskoš prikažu nešto direktniji autori. Naravno, ne postoji iole razumna osoba koja će osporiti kreativnost i veličinu stvaralaštva Nikolića, ali kako će veče kasnije pokazati, Fortuna je bila naklonjena nešto mlađoj ekipi.

Weird Fishes

Nastup dua Weird Fishes (Katarina Vukoman i Peđa Todić), opravdao je njihovo pozajmljivanje imena čuvene pesme Radioheada, barem u kantautorskom smislu. Kroz lepe harmonije i prilično zaraznu atmosferu u pesmama, ovaj dvojac lako je pobrao simpatije publike pa se tako našao u finalu. Jedan od najfinijih momenata večeri nastupio je kada se na binu popela beskrajno šarmantna Olivera Popović. Somborska (ili pak novosadska?) autorka nonšalantno kombinuje lične motive, rok stav i pop privlačnost pa je njen superspontani nastup „na keca“ kupio i žiri i publiku i verovatno sve koji su se našli u neposrednoj blizini Poleta. Indie scena u Srbiji ima mnogo toga da nauči od ovakvih autora pre nego što krene u već izlizani vapaj kako nema publike.

Olivera Popović

Čitavo veče odisalo je izuzetno prijateljskom atmosferom, kako kod samih posmatrača tako i među izvođačima. Polet je ovim festivalom po drugi put pokazao da ume da se stara o umetnicima. U finalu će svoje gitare i glasne žice ukrstiti apsolutni fenomen prve večeri Anita Šunjić, mračno šarmantni Frank Magnolia, nekonvencionalni dvojac Mirjana Marinković i Zoran Dimitrov, simpatična Natalija Rajković, duo Weird Fishes, harizmatična indie diva u nastajanju Olivera Popović, Draga Mrvos Mott, koja je sinoć uspela da očara publiku svojim vokalom, Dario Vuksanović, energični Astor Lajka i prošlovečernji Filip Galen. Izbor finalista daje prilično veliku nadu u buduće kantautore Srbije i regiona pa Poletu moram da odam priznanje za ovakav kulturni podvig.

U sredu, 29. avgusta, sa početkom u 19 časova, ovih desetak izvođača pokušaće da očaraju publiku i žiri i eventualno osvoje nagradu. Nas uglavnom već jesu.