Poletov kantautorski festival: Nema lakih početaka

foto: Miloš Cvetković

Drugi po redu festival kantautora u beogradskom Poletu, pod nazivom CantOut by Rockstar, započeo je sinoć svoje prvo polufinale. Dok su se u intimnoj jedinstvenoj atmosferi Poleta ređali kantautori, sve je pomno pratio stručni žiri sačinjen od doajena muzičkog novinarstva Petra Janjatovića, jednog od najpoznatijih domaćih kantautora Dušana Strajnića i Jelene Pavlović, programske direktorke Galerije Polet.

Prvo polufinalno veče festivala nije donelo previše iznenađenja, mada su svakako određeni takmičari osvojili srca publike svojom autentičnošću. Kantautori su se predstavljali sa po dve pesme, što je bilo i više nego dovoljno da opipaju puls publike i eventualno im ukradu više pažnje nego pozadinska buka.

Anita Šunjić Polet
Anita Šunjić

No, i pored očigledno kvalitetnih autora, najveći utisak ostavlja činjenica da većina kantautora na ovim prostorima ima problema sa identitetom. Za pohvalu je činjenica da je ipak bilo više onih koji pišu na maternjem jeziku, samim tim delujući iskrenije od kolega koji se uglavnom trapavo odluče za engleski jezik. Iako protiv korišćenja bilo kog jezika nemamo ama baš ništa protiv, preterano forsiranje i nespretno vladanje jezikom gordog Albiona uglavnom ima odbojan efekat. Tako je festival počeo stvaralaštvom Aleksandra Atanasovića, koji uz sav ležerni šarm ne uspeva da iznese pravu težinu svojih dela. Usudiću se da krivca za to pronađem u nedovoljno bogatom engleskom vokabularu koji mladog autora stavlja u nezavidnu poziciju opšteg mesta. Dok bi iskusnijem autoru engleski jezik bio plus, u ovom slučaju postaje očigledno da služi kao puka maska za neodređeni stav.

Frank Magnolia Polet
Frank Magnolia

Složićemo se da je stav najbitniji kada su u pitanju kantautori (Dilan nije uspeo jer ima lep glas, prim. aut.). Drugi veliki problem većine odvažnih autora leži u tome što ne dozvoljavaju svojim pesmama da govore umesto njih, pa su prisutni u Poletu imali priliku da čuju mala pojašnjenja za pojedine pesme. Ovo je automatski ubijalo svaku spontanost u izlaganju autora i tako stvorilo nevidljivu ogradu između publike i izvođača, ne dozvoljavajući delu da stigne do konzumenta. Dok se nekoliko mladića smenjivalo sa akustičnim gitarama i motivima koje smo čuli mnogo puta i pre nego što su akteri festivala bili rođeni, pravi dragulj čekao je svoj trenutak da istupi na pozornicu. Anita Šunjić, kojoj je nastup u Poletu bio tek drugi u Srbiji, svojom beskrajnom spontanošću osvojila je srca publike, a verovatno i žirija. Pored neviđene spontanosti i ogoljenosti, Anita se može pohvaliti i iznimnom harizmom koju savršeno pretače u svoja dela pa od melodije do tekstova, u njenom radu nećete naći ni tragove svih dečijih bolesti od kojih pati ostatak kantautorske sfere u svetu. Kad smo kod njih, Boris Zastranović, autor velikog potencijala, uz nekoliko sitnih „popravki“ u svom izlaganju, mogao bi da dostigne neslućene visine. Očigledan talenat nekako se nalazi zakopan u nedostatku pravog identiteta njegovog stvaralaštva. Ne možemo imati više od jednog Dušana Strajnića. Iako je americana privlačan žanr za domaće autore, mislim da se odavno nazire priličan zamor materijala.

Polet
Vredi i pomenuti Vukšu Veličkovića, a.k.a. Franka Magnoliju, koji svojim „trans-bluzom“ podseća na nešto mekšu verziju Marka Lanegana. Uz nekoliko unapređivanja i malo truda, Vukša može da postane eminentni autor na domaćoj sceni, iako mu je „izabrano oružje“ engleski jezik. Istakli su se i Mirjana Marinković i njen gitarista koji su na trenutak evocirali uspomene na jugoslovenske pop balade. Iako se takav stil malo činio zalutalim na ovakvom festivalu, nemoguće je ne pohvaliti elan ovog dvojca, koji iza sebe ima snimljeni album.

Iako su se neki solidni autori sinoć pokazali kao duhoviti i spontani, činjenica je da su pojedini autori bili bolji. Dok muzika nikako nije sport, uigranost, usviranost, samopouzdanje i stav ne mogu da budu zanemarni kao faktor privlačnosti. Još kada autor ume da kupi publiku i sadržajem, kao što je to besprekorno učinila Anita Šunjić, uspeh je zagarantovan. Na drugoj polufinalnoj večeri, moći ćemo da čujemo autore poput kultnog Pančevca Velibora Nikolića, somborske skrivene tajne Olivere Popović i Natalije Rajković. Finalisti, odabrani po izboru publike i žirija, biće objavljeni tek nakon završetka druge polufinalne večeri.

OSTAVITE ODGOVOR

Unesite svoj komenar!
Unesite svoje ime ovde

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.