-

NaslovnaIzdvajamoPokušaj kabarea Michelle Gurevich u Beogradu

Pokušaj kabarea Michelle Gurevich u Beogradu

Michelle Gurevich / foto: Ivana Marjanović

Nakon nastupa 2012. i prošlogodišnjeg duplog koncerta u KC Gradu, Chinawoman, ovog puta pod imenom Michelle Gurevich, nastupila je Domu omladine u Beogradu. U skoro punoj velikoj sali ona je promovisala svoje najnovije izdanje „New Decadence“.

Nekih dvadesetak minuta zakašnjenja dobro je poslužilo publici da uprkos mraku i gužvi zauzme svoje mesto. Tada binu zauzima kanadsko-ruska kantautorka, u pratnji dvočlanog benda, koja koncert počinje pesmom „First Six Months of Love“, nakon koje je usledila „To Be With Others“ iz perioda kada se zvala Chinawoman. Omamljujući, repetativni bitovi sa ritam mašine u kombinaciji sa njenim, često, teškim tekstovima trebalo bi da budu jako prijatni za slušanje uživo. Međutim, to sa Chinawoman nije slučaj. Ovakav stil zahteva dozu prisnosti sa publikom na koncertima, što se trudila da radi, ali ne toliko uspešno. Možda najbitnija karakteristika ovakvih koncerata je da autor tu muziku i te tekstove ume da iznese na pravi način. Možda najbolji, odnosno najsličniji primer kako bi to trebalo da izgleda je koncert Cat Power septembra prošle godine koja je sama na bini uspela da ostavi bez teksta skoro celu salu.

Prva polovina, mada se to može reći za ceo regularni deo, sinoćnjeg koncerta bila je kao da ste otišli na njenu probu, gde vežbaju te stvari i nameštaju zvuk. Tek tokom nekih pesama mogli ste da osetite taj kabaretski momenat koji joj i pristaje. Verovatno najsvetlija tačka  bila je pesma „Vacation From Love“ sa albuma „Let’s Part In Style“. Sličan utisak ostavila je i „Party Girl“ koju je izvela na kraju regularnog dela koncerta. Veoma uporna publika uspela je da natera bend da se vrati na binu. Tek tokom bisa, odnosno tokom izvođenja pesama „Drugs Saved My Life“ i „End of an Era“, Michelle Gurevich je zvučala onako kako bi trebalo. Ali publici iz nekog razloga nije bilo dosta, pa su uspeli da je još jednom vrate na binu. Ovog puta izašla je sama i za definitivni kraj koncerta izvela „Blue Eyes Unchanged“.

Ono što je ipak pozitivna stvar kada se sve uzme u obzir je da je ovaj koncert ipak znatno bolji od prethodnog nastupa u KC Gradu krajem 2015. godine. Iako je i ovaj nastup bio daleko od dobrog, u najbolju ruku prosečan, u odnosu na taj je korak napred. To se naročito odnosi na bend koji je prati, koji je na tom koncertu zvučao kao da su dan pre nastupa prvi put čuli pesme. Međutim, ono što je verovatno najveće pitanje je kako autor koji ima jako zanimljive i kvalitetne ploče to ne može da iznese uživo. Dakle, problem nije u pesmama niti u njenim vokalnim ili instrumentalnim sposobnostima. Kada bi nastup bio u nekom intimnijem prostoru, nekom baru sa stotinak ljudi, njene pesme bi sigurno daleko iskrenije zvučale. Međutim, kako je prošle godine rasprodala oba koncerta u rekordnom roku u nekom manjem prostoru bi, verovatno, nastupala nekoliko dana.

GALERIJA FOTOGRAFIJA