-

NaslovnaReportažePodrška je važna: Majdan i Ki u klubu Feedback

Podrška je važna: Majdan i Ki u klubu Feedback

Majdan Feedback Niš
Majdan; foto Biserka Jovanović

Niški klub Feedback je imao priliku da bude domaćin bendovima Majdan iz Niša i Ki iz Kumanova. I pored različitosti u pogledu muzičkih žanrova u koje bismo mogli svrstati ova dva mlada benda, iskrena posvećenost muzici jeste nit koja ih povezuje i zbog koje je zajednička promocija debitantskih albuma bila potpuno prirodna odluka.

Tačno u ponoć na binu je izašao electro-pop sastav KI koji sačinjavaju Aleksandar Kraljevski (vokal/gitara), Miloš Kraljevski (bubanj), Andrej Dimkovski (bas gitara) i Stefan Ilievski (klavijatura). Pobednici 51. Zaječarske Gitarijade i finalisti banjalučkog Demofesta nastupili su umesto prvobitno planiranog Organizma, a publika ih je dočekala uz jak aplauz.

Ki Feedback Niš
Ki

Momci su se zahvalili niškoj publici i istakli kako im je velika čast da sviraju kao predgrupa Majdanu. Uprkos tome što su iznenadnoj promeni plana i manjku vremena za pripremu, Ki se pokazao kao izuzetno prijatno iznenađenje. Sigurni u svoj zvuk, u narednih četrdesetak minuta su nas provozali kroz njihov opus. Publika je odlično reagovala na njihove numere „Buda„, „Grad„, „Kristalen Krug„, a naročito je dobro prihvaćena „Eden na Eden“ u kojoj je bubnjar imao svoju solo deonicu. Kvalitetan prvi nastup u Nišu završio se ovacijama publike i bisom.

Ki Feedback Niš
Ki

U pauzi članovi benda Majdan su spustili belo platno ispred bine i dok se velom misterije obavijena publika pitala o čemu se radi, oni su se spremali za nastup. Paralelno sa prvim tonovima pesme „Lovci„, na platnu su se krenuli ređati inserti iz vesti podsećajući nas na brojna samoubistva koja su se desila na umetničkoj sceni u proteklih nekoliko godina. Bitno je da se takve teme počnu shvatati ozbiljno, a priča je prvi korak u podizanju svesti o sve češćim samoubistvima. Momci su poslali snažnu poruku, vrednu svake pohvale i divljenja.

Majdan

Nakon efektnog uvoda, Majdan je pozdravio publiku i nastup nastavio pesmom sporijeg ritma „Akvarel„, uz koju su se slušaoci blago njihali. Iako su momci dobro poznati publici i ovo nije bio njihov prvi nastup u klubu Feedback, treba napomenuti da su sinoć bili u drugačijem sastavu: Nemanja Erić (vokal, gitara), Luka Nikolić (vokal, gitara), Luka Novaković (vokal, bas) i novi član benda, Ilija Novaković na bubnjevima.

Majdan Feedback Niš
Majdan

Kako je veče odmicalo ređale su se pesme sa albuma prvenca: „Zubi„, „Sve OK“ i „Prag„. Zagrejana i opuštena publika je đuskala i pevušila uz sugrađane koji su se u potpunosti predali muzici i nastupu. Usledili su hitovi „Mojih Misli Ples„, „Pitam Te Sad“ i za sam kraj „To Nisam ja„. Svojom energijom na bini četvorka je ostavila slušaoce u oduševljenju zbog čega je bis bio neizbežan. Iskreno se nadamo da će neizbežan biti i uspeh ovih mladih bendova, jer svojom posvećenošću, trudom i očiglednim talentom to i zaslužuju.

Majdan Feedback Niš
Majdan