fbpx

-

Naslovna Izdvajamo Pod zastavom Smithsa; u ime životinja - Morrissey živi!

Pod zastavom Smithsa; u ime životinja – Morrissey živi!

morrissey
Foto: arhiva

“Zdravo, dobro veče,” prve su reči legendarnog Stevena Patricka Morrisseya na njegovom debitantskom koncertu u Makedoniji, koji je održan sinoć u dupke punom skopskom Sportsko rekreativnom centru „Kale“.

Kada je sat otkucao nekoliko minuta posle pola 10 uveče, pred oko 4.000 posetilaca, izašli su muzičari, praćeni svojim sredovečnim guruom, kako bi se na samom početku teatralno poklonili prvo jedan drugome, a potom i publici u dvorani. Glavni dasa za mikrofonom, od koga smo – uglavnom preko medija – navikli na hladan i odbojan prijem i koji je stabilan kao vremenske pognoze na mobilnom telefonu, činio se prošlu noć veoma prijatan, staložen. Morrissey se osećao prijatno u svojoj koži i nije imao straha da je prikaže ogoljenu.

„Jako mi je drago što sam konačno ovde“ – prvi put je zagrebao ispod odeće – odmah posle uvodne „Suedehead“ i naredne „Alma matters“. Dugi niz godina, još od raspada Smithsa, njegov odevna kombinacija odavala je utisak tipičnog gracioznog tip-top Engleza: elegantne crne cipele, svedeni sako, košulje finih materijala… Sinoć je nastavio tu tradiciju, ali u nečem ležernijem, tj. u farmerkama. Njegova družina za instrumentima je nasuprot njemu bila slično odevena. Poseban detalj bili su tregeri koje su svi oni nosili.

Koncert se nastavlja sa „Kiss me a lot“, sa poslednjeg albuma „World Peace is None of Your Business“. I dalje aktuelno izdanje najviše je forsirano na ovoj turneji, možda čak i previše. Tačno je da i ptice na grani znaju koliko Morrissey želi da se otrgne svoje “vintage” Smiths etikete, ali su tu i mnogi autorski favoriti koji su nepravedno izostavljeni, tipa „Let me kiss you“, „”The More You Ignore Me, the Closer I Get”, “Irish blood, English heart”… Bilo kako bilo, salom kruži njegov pozitivan duh i energija, a sve to on majstorski začini komentarom: “Večeras može svašta da se desi!” A zatim kreće rif i poznata “First of the Gang to Die”. Kompozicije su praćene fotkama na video bimu iza benda, te se npr. na „World Peace is None of Your Business“ prikazuje Martin Luther King; u toku “I Will See You In Far Off Places” mogli smo videti prince Harrya, sa natpisom “United King Dumb” itd. Sigurno najjači utisak ostavili su mučni snimci klanja životinja na “Meat is Murder”. Ozbiljnog lica, vodeći član grupe najavio je numeru istakavši da “životinje u Makedoniji, kako je čuo, nemaju baš mnogo izgleda za bolji život”, s toga su oni tu da “u ime njih isteraju pravdu”. U poslednjim sekundama, scena je ostala u mraku, sa pitanjem: “Koji e vaš izgovor sega? Mesoto e ubistvo.”

Krvave scene slile su se sa misli prisutnih klasikom “What She said”, kultne grupe koje više nema. Iako bi 56-godišnji pevač hteo da delimično utekne od te svoje prošlosti, ni on sam ne bi mogao da porekne zastrašujuću dreku obožavalaca za vreme izvođenja Smiths repertoara, posebno “How Soon is Now?”, koja zaslužuje strahopoštovanje, jer “ne ume” svaka pesma da izmami takvu buku. Često prilaženje fanovima i rukovanje sa njima dali su neku intimu i nežnost njegovom performansu, koju Morrissey pruža, ali retko – na miligrame.

Juče oko podneva, kod SRC “Kale”, sačekao me je red od dvadesetak ljudi: Grka, Makedonaca, Britanaca… Među njima je kružio spisak na kome je pod rednim brojem 1 bila devojka (Engleskinja) koja je čekala svog idola kraj koncertnog prostora, po kiši koja je padala do večeri, od 4 sata ujutru (!). Ostali su tu bili iz istog razloga.

Kraj je došao sa jednim antikvitetom – “The Queen is Dead”, iz istoimenog sanduka sa draguljima iz 1986. godine. I dok nam je polako otvarao vidike sa pozornice, a kraljica Elizabeta II pokazivala srednji prst sa platna – shvatio sam – kraljica jeste “mrtva”; Morrissey živi!