-

Pocket Globe festival – prvo veče: izbrisani meridijani

Pocket Globe Festival SKCNS Fabrika Bojan Đorđević The Cyclist Conspiracy Bombino fotografije galerija Novi Sad
foto: Danko Strahinić

U četvrtak, 9. novembra, u Novom Sadu je otpočelo drugo izdanje Pocket Globe world music festivala. Prvo veče, održano u prostoru SKCNS Fabrika obeleženo je nastupima domaćeg benda The Cyclist Conspiracy i Bombina, legende tuareške muzike.

Veče je otvorio gospodin Bojan Đorđević, urednik čuvene radijske emisije Disco 3000 i organizator ovog događaja. Pozdravio je publiku, predstavio izvođače, poželeo lep provod i pozvao okupljene da isprate nastupe tokom sve tri festivalske večeri.

Pocket Globe Festival SKCNS Fabrika Bojan Đorđević The Cyclist Conspiracy Bombino fotografije galerija Novi Sad
The Cyclist Conspiracy

The Cyclist Conspiracy su promovisali novi album, Mashallah Plan. Nastup su otpočeli pesmom Virility. Tokom skoro sat vremena svirke bend, ovom prilikom sastavljen od dvojice gitarista, basiste, bubnjara i dva ženska vokala, opravdao je kako svoj status (anti) world orkestra, tako i sam naziv festivala. Sa globusa su obrisali paralele i meridijane, stavili ga u džep, te ga biciklističkom lakoćom prelaze kako im je volja. Na takvo putovanje poveli su i sve okupljene u Fabrici. Tako smo išli od mongloskih i sibirskih stepa, dodolali po livadama Srbije, igrali tribalne afričke plesove, učestvovali u ritualima indijanskih vračeva, a obreli smo se i u svetu Milijusovog Konana. Kroz te brojne predele, stanja i raspoloženja proveli su nas The Cyclicst Conspiracy tokom skoro sat vremena svirke.

Nakon kraće pauze na binu je izašao Bombino, a pridružili su mu se basista Youba Dia i bubnjar Corey Wilhelm. Muzički ugođaj koji stvaraju drugačiji je od onog koji su ponudili njihovi prethodnici. Naime, on je proizvod pre svega lokalne, tuareške kulture, odnosno pustinjskih noći koje je Bombino sa svojim saplemenicima proveo pevajući kraj vatre u rodnom Nigeru, kao i okolnim državama u periodu izgnanstva. Ipak, ne treba pomisliti da u sebi nosi išta manje univerzalnosti. Da se u ovom zvuku prepoznati daleki predak grčkog rebetika, bluza iz delte i brojnih drugih pravaca.

Bombino je, uprkos više od decenije dugom bivstvovanju po velikim svetskim scenama, povučen tip. Tokom skoro čitavog prvog dela koncerta jedva da je pogledao publiku. Peva i svira zatvorenih očiju, ili pak gleda u vrhove svojih patika. Njegova sramežljivost je u potpunom kontrastu sa gitarskim veštinama. Kada najžešće solira, povlači se u najudaljenije i najmračnije delove bine. No, sve vreme igra, kao u transu, njišući kukovima i skakućući sa noge na nogu. Basista Youba je, s druge strane, pravi zabavljač. Komunicira  sa publikom, poziva je da se približi bini, voljan je da nauči po koju reč srpskog i sa francuskog na engleski prevodi povremena Bombinova obraćanja.

Pocket Globe Festival SKCNS Fabrika Bojan Đorđević The Cyclist Conspiracy Bombino fotografije galerija Novi Sad
Bombino

U trenutku kada se Bombino opustio, veče je dobilo novu notu. Čitava publika je zaigrala, svako u svom fazonu. Od laganog ritmičnog klimanja glavom, preko oponašanja afričkih plesova, sve do mahanja visoko uzdignutim rukama kao u kakvom egzorcističkom činu. Ritam sekcija, predvođena bubnjarem koji donekle fizički, a i stilom sviranja asocira na Patricka Carneya, davala je tome snažan povod. Bombino je, sa druge strane, improvizujući i izvlačeći iz gitare hipnotičke melodije pokazao zašto ga strana štampa naziva sultanom gitarske tehnike koja se u anglofonom području naziva ”shred”.

Nakon završenog oficijelnog dela svirke, bend je, prizvan snažnim aplauzom i povicima publike, izašao na bis. Bombino je isprva sam započeo pesmu Tazidert, da bi mu se ostatak benda ubrzo priključio i dodatno pojačao atmosferu. Odsvirali su još par pesama, nakon čega su se poklonili publici. Uprkos aplauzu i želji auditorijuma da čuje još, trio je napustio binu. Druženje su nastavili na izlazu iz koncertnog prostora, gde su vrlo rado potpisivali ploče, diskove i fotografisali se sa svakim ko je za to bio raspoložen.

Možemo zaključiti da je prvo veče Pocket Globe festivala prošlo izuzetno uspešno, jer je novosadska publika imala priliku da čuje materijal sa novog albuma The Cyclist Conspiracy, kao i da prisustvuje Bombinovom prvom nastupu u Srbiji.

GALERIJA FOTOGRAFIJA