-

Početak februara, a Novembar svira

Novembar, foto: Marija Veljkovic
Novembar, foto: Marija Veljkovic

Niški pank-rok sastav Novembar je sinoć, 5. februara, priredio je svom gradu veče za pamćenje u niškom klubu Feedback. Poznat po mahom grupnim koncertima bend od skoro 30 godina postojanja je niškoj publici podario samostalni nastup.

Početak je bio najavljen za 22 časa, no ne biste ništa propustili i da ste pristigli nešto kasnije, budući da je koncert zapravo počeo koji minut pre ponoći. Zvuk hita iz burne 94-te kakav je „Deguelo“ dao je rukama povod da se vinu u zrak, a dobro poznate pesme koje su se potom nizale su ih tamo visoko i ostavile.

05 novembarPublika raznih dobi pravila je gužvu, veću u delu sale koji je bliži izlazu negoli ispred same bine gde je bilo prilično lako kretati se. Bez puno govorancije, jedino u slučaju naručivanja pića, Nišlije su sprovele prisutne kroz šarenolik opus dugogodišnjeg stvaralaštva u svom poznatom maniru, brzo, efektivno i bez kočnica. Čak ni prekid rada jednog od mikrofona nije usporilo stvar jer je problem brzo i neprimetno saniran.

Već pri samom početku postavilo se pitanje „Ko je Sunce ubio“ da bi se u nastavku odgovaralo na njega pesmama sa pet studijskih albuma koliko do sada Novembar iza sebe ima, među kojima su odsvirane i numere iz perioda Studenih Studenih. Nizali su se biseri poput „Umoran„, „Baby, baby„, „Blues južne pruge„, „Gola zvona zvone„, „Gledaj kako ljubav umire„… i zaista je teško reći koja je od njih izazvala više ovacija. Ono što je sigurno jeste da su svojim umećem i iskustvom frontmen i osnivač grupe Goran Kostić Kosta zajedno sa krajnje sinhronizovanim gitarama koje svaki put zasluže pobedu na podlozi izvanredne ritam sekcije učinili da energija dobrog starog bunta cirkuliše prostorom bez premca.

03 novembarKako je koncert odmicao, tako se i ostatak publike budio te se uz čuvenu „Tridesetu“ orilo da, eto, godine prolaze, i do samog kraja niko prisutan nije posustao. Nije se štedelo grlo ni za pesme „Proklet„, „Tako mlad i tako čist„, „U jutrima je sva istina„, a naročito oduševljenje odnela je obrada pesme „Samoća“ grupe KBO! kada su veterani panka saopštili da je kraj. No, stvarno se svršilo još jednom fantastičnom obradom Fleka „Slatka mala„.

Repertoar od četrdesetak pesama u skoro dvočasovnoj svirci svojski je razdrmao nekih stotinak ljudi u ne sasvim punom klubu Feedbacka. Kanda, za standarde i prosečnu posetu pank koncerata ovaj broj ipak deluje zadovoljavajuće. U svakom slučaju ozbiljna tematika u duhu drevnog panka možda i zahteva nešto intimniju atmosferu u hladnoj februarskoj noći.

Setlista:

 1. Deguelo
 2. Tražim te
 3. Putujem sam
 4. 4 zida
 5. Ko je sunce ubio
 6. 1992
 7. Umoran
 8. Sveti Šta i iluzije
 9. Baby, baby
 10. Blues južne pruge
 11. Crne zastave
 12. Spomenik
 13. Gola zvona zvone
 14. Samoubijanje
 15. Doziranje
 16. Gledaj kako ljubav umire
 17. Kaži mi
 18. Sada znam
 19. Malo sreće
 20. Tvoje oči govore
 21. Teško vrijeme
 22. Rođendan
 23. Irena
 24. Dosada
 25. Trideseta
 26. A ja sam je volio
 27. Proklet
 28. Tako mlad i tako čist
 29. Prašina
 30. Okrutna i tiha
 31. U jutrima je sva istina
 32. Najlepša pesma
 33. U bežanju je spas
 34. Oko za oko
 35. Da li je normalno
 36. Apokaliptična devojka
 37. Odlazim
 38. Sve u pizdu materinu
 39. Samoća
 40. Slatka mala