-

NaslovnaReportažePočelo je za klavirom, a završilo na klaviru - Tom Odell u Beogradu

Počelo je za klavirom, a završilo na klaviru – Tom Odell u Beogradu

Tom Odell
Tom Odell; foto: Kristina Radojčić

Tom Odell, počeo je da piše pesme sa 13 godina u rodnom gradu Čičesteru, a danas je prvi put nastupao u Beogradu u Hali sportova “Ranko Žeravica”. Skrenuo je pažnju na sebe prvim albumom “Long Way Down” iz 2013. godine, a samo godinu dana kasnije osvojio i prestižnu nagradu “Ivor Novello” koja se dodeljuje za najveća autorska dostignuća, odmah nakon zaslužene BRIT Critic Choice nagrade.

Pre glavnog dela nastupio je Tom Speight, muzičar iz Londona koji je tek prošle godine stupio na scenu i od tada juri ka većem uspehu, poput uspeha istoimenog kolege koji nastupa posle njega. Veoma druželjubiv nastup, kao da se skupilo društvo oko vatre i slušaju svog prijatelja na gitari kako prelazi sa pesme na pesmu. Tom Speight prosto deli svoje svetlo sa svima koji će slušati. Pesma “Want you” zrači toplim i varljivim melodijama, valovitih ritmova koji ostanu nekako zaglavljeni u tih par minuta. A takav je i ceo nastup, veseo i razigran, što je u nepunih pola sata britanski muzičar pokazao i uverio da je vredan poziva Toma Odella, koji je nedugo zatim izašao na binu.

Tom Speight Hala sportova Ranko Žeravica Beograd
Tom Speight

Potpuni mrak preuzeo je Halu Sportova pre nego što je Odell stigao na pozornicu. Publika kao da zadržava dah, uperenih očiju ka obasjanom klaviru bez svog pijaniste. Ubrzo senka Toma Odella se pojavljuje što izaziva erupciju aplauza i poruka upućenih upravo njemu. Klavir sada ima svog pijanistu, koji kreće sa melodijom pesme “Jubilee Road” sa istoimenog albuma. Ona erupcija aplauza se utišala, a prisutni pažljivo slušaju reči i muziku koja dopire sa bine. Usledila je “I Know” gde su se fanovi uglavnom smešteni tik ispred bine više opustili i zajedno pevali reči “I know what you told me...”, što je možda i bio razlog da Tom siđe sa bine i izaove još veći talas aplauza.

Osim jedinstvenog glasa Toma Odella, ništa drugo se ne čuje. Kao da je ceo prostor opkolila magija i drži pažnju svih na sam centar odakle sva ta magija i dopire. Možda bi to sve bilo mnogo bolje da nisu imali problema sa ozvučenjem, koje je bilo ispod svakog nivoa. Toliko loše da je dovelo toga da i Tom ustaje sa klavira i par puta ode do tonca.

Tom Odell Hala sportova Ranko Žeravica Beograd
Tom Odell

U potpuno drugačijoj verziji od originala, pesmu “Magnetised” koja je brza i energična ovog puta Tom je izveo intimniju i sporiju, pustivši publiku da peva back vokale “keep me hanging on…”. Te reči ispunile su halu i nadjačale sam bend. Ono što se takođe može videti kod njegovog nastupa, jeste da je veoma intiman i da konstano pokušava da se poveže sa onima koji ga slušaju. Pa je tako ispričao kako je obilazio Beograd, da je mnogo lep grad i da jedva čeka da se vrati. A potrudio se i da nauči par naših reči, a pre nego što ih je podelio rekao je da je siguran da “50% će razumeti, 50% neće”. Pa je tako bez greške pitao “Kako ste?”, a usledilo je i “Jeste mi dobro?” što je izazvalo smeh publike. Pokušao je i nešto treće da kaže, ali bez većeg uspeha jer je “pojeo” pola slova i time je bilo nerazumljivo .

Pred sam kraj, njegovu najpoznatiju pesmu “Another Love” publika je poput savršeno usaglašenog hora gromoglasno pevala od početka do kraja. Ipak pored muzike, najznačaniji trenuci su upravo oni kada on izlazi van bine i postaje deo publike, kao što je to uradio tokom izvedbe “Hold me”. Otišao je na sam kraj hale, u poslednje redove, sve zajedno sa mikrofonom i time namučio bend i još par fanova koji su morali da drže kabl na koji je mikrofon bio povezan. Sami kraj nastupa, takođe je bio potpuno nepredvidiv kada je Tom u potpunom bezumlju završio s nogama na svom klaviru, blago poskakujući. Tako je ono što je počelo za klavirom, završeno na njemu.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Tom Odell Hala sportova Ranko Žeravica Beograd