-

Plovnim putem Nikole Vranjkovića

Nikola Vranjković
Foto: Arhiva

Nakon nastupa u Beogradu, Nikola Vranjković je sinoć nastavio turneju koncertom u Novom Sadu, a publika je, u punoj Crnoj Kući, na dva sata njemu i njegovom pratećem bendu prepustila kormilo da ih vode kroz magične puteve „Bremeplova“.

Ako je istina to da postoji muzika koja se sluša u određeno godišnje doba, onda muzika Nikole Vranjkovića svakako paše za hladnu jesen ili zimu. To je muzika koja je tako intimna, emotivna, minimalistička, a u isto vreme sirova, krtički nastrojena, muzika koja poziva na introspekciju.

Publika je u dvorištu Crne Kuće nestrpljivo čekala početak koncerta, te se na prve taktove „Tehnologije“ prostor se za par sekundi napunio, a na bini su se već nalazili oni, prigušenim plavim svetlom osvetljeni, Vranjković i njegov bend. Nije bilo puno potrebno da se svi opuste i sanjarski njišu u ritmu muzike.

Set lista bila je kombinacija pesama iz opusa Blok Auta, čiji je Vranjković bio član do prošle godine, ali i novih pesama koje su deo njegovog solo projekta. Sudeći po tome da je novosadska publika generalno pasivna, možda bi se moglo reći i zahtevna, iznenađujuće je bilo videti kako je veći deo koncerta horski propratila. Možda je tome doprinela činjenica da je ovaj koncert vizualno i zvučno bio najbolji kome sam prisustvovala u Crnoj Kući, te se stoga javlja potreba da ljudi koji su za to bili zaslužni, a čija su imena nepravedno ostala nezapamćena, budu pohvaljeni.

Zvuk je bio čist i jasan, dok je svetlo pratilo svaki ton tokom čitavog koncerta, nežno osvetljavajući izvođače, povremeno „brehtovski“ i publiku, a sve to zajedno kao da je namera da se slušalac probudi i natera da osvesti i još jednom promisli neverovatne Vranjkovićeve tekstove. Melaholična, depresivna, emotivna publika više od dva sata topila se uz glas Nikole Vranjkovića, za koga se može slobodno reći da je jedan od najsjanijih bisera naše domaće scene, a oni koji su propustili sinoćni koncert imaće priliku da ga čuju u nastavku turneje sledećeg vikenda u Bečeju, a zatim u Požarevcu, Nišu, Kragujevcu i Beogradu.

Save