-

Ples pod svetlošću sa Luz Casal

Luz CasalPoznata španska pevačica i dobitnica Grammy nagrade za životno delo, Luz Casal, održala je sinoć koncert u prepunoj dvorani Sava centra u okviru 17. beogradskog Guitar Art festivala.

Na ulazu se tražila karta više, a dvorana je bila puna već u 20h. Pristizali su podjednako i muškarci i žene, i mladi i stariji. Atmosfera je bila svečana dok su žene lupale potpeticama u potrazi za svojim mestima i dok je publika u tišini išečkivala početak koncerta.

Luz CasalSa malim zakašnjenjem, od nepunih dvadeset minuta, na sceni se pojavila Luz Casal, a u dvorani je odjekivao aplauz. Pozdravila je publiku pomalo nespretno i neodoljivo šarmantno na srpskom izgovarajući „Zdravo. Dobro veče“. Koncert je otvoren pesmom „Almas Gemelas“, i na samom početku se već moglo primetiti da će to biti nezaboravan događaj za sve koji su prisustvovali. Celu atmosferu dočaravalo je osvetljenje, koje je pratilo njene graciozne pokrete i praktično plesalo zajedno sa njom tokom cele večeri.

Luz je imala mnogo toga da kaže beogradskoj publici, pa je tako rekla da bi volela da zna da priča srpski, ali ne može „bar ne za sada“. U jednom momentu pitala je „Da li neko iz publike razume španski“  nakon čega se čulo jedno gromoglasno „Si“. Potom je otpevala predivnu baladu „Alma Mia“. Iako je ozvučenje u nekim delovima dvorane bilo prilično slabo, nisu se mogli čuti ljudi da pričaju između sebe, jer su svi ostali nemi i zapanjeni pred umećem španske dive.

Gromoglasan aplauz publike Luz je dobila za hit „Historia de un Amor“, a potom su se nizale i druge pesme, poput „Entre Mis Recuerdos“ i „Un Nuevo Dia Brillara“. Strastvenu i razigranu pesmu „No Me Importa Nada“  posvetila je svim prisutnim ženama u publici.

Nakon pauze za presvlačenje Luz daje beograđanima najlepši poklon, pesmu koja je ovdašnjoj publici poznata iz filma „Montevideo, vidimo se“, „Madrugadas“, a aplauz koji je krenuo sa prvim tonovima pesme trajao je nekoliko minuta. Narednu numeru „Al viento“, iz istog filma, Luz Casal posvetila je nedavno preminulom glumcu Draganu Nikoliću. Publika je uzvratila na taj gest srdačnim aplauzom.

Luz CasalPotom kreće „Piensa en Mi“, jedan od dva velika hita iz filma „Visoke potpetice“. Koncert se nastavlja sa pesmama „Negra Sombra“, „Gracias a la Vida“, „Cenizas“, i „No, No y No“. I onda sledi trenutak koji su svi čekali. Luz se pojavljuje na sceni sa crvenim perjem oko vrata i svi znaju da tada sledi čuvena „Un Año de Amor“. Bez sumnje može se reći da ova pesma uživo zvuči još bolje, začinjena svim tim snažnim emocijama i izuzetnom predanošću ove vrhunske umetnice.

Posle pesme, pevačica zajedno sa kvintetom koji ju je pratio silazi sa bine, a na samom centru ostaje usamljeno svetlo. Publika je to shvatila kao znak da šou još nije gotov, i bili su u pravo. Uz mnoštvo aplauza i malo vike, Luz Casal se vraća na scenu, ovoga puta da počasti prisutne malo bržim i razigranijim ritmovima. Slede pop rok pesme sa početka njene karijere „Dame un Beso“, „Plantado en Mi Cabeza“ i „Un Pedazo de Cielo“. Nakon toga pevačica se pozdravlja sa publikom, ponovo se oprobavajući u srpskom jeziku sa rečima „Vidimo se uskoro“. Ipak, to nije bilo sve, Luz je opet zapevala pesmu „Piensa en Mi“ da bi njome ispratila prisutne, koji su to iskoristili da napokon ustanu, malo se zanjišu uz ritam i pruže joj jedan poslednji veliki aplauz.

Koncert je završen nakon nešto manje od dva sata, a publika je izašla vidno zadovoljna celokupnim iskustvom. Ne samo da je Luz Casal bila sve što su očekivali, i više, nego je i kvintet koji je pratio pevačicu (Juan Cerro – gitara, Jorge F. Ojea – gitara, Pedro Oteo – bas, Tino di Geraldo – bubnjevi i Francisco Rubio – klavir) na predivne načine dočarao svu tugu, strast, čežnju, radost, patnju i romantičnost svojstvenu španskoj muzici.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Luz Casal