-

Plemenski trens ritual – Bas i stega u Knapu

Bas i Stega Knap Beograd
foto: Nemanja Đorđević

Na vratima i dalje stoji znak Kuglaša, ali se iza njega krije potpuno novi klub koji će biti novo uporište alternativne muzike u Beogradu – klub Knap. Balkanrock ekipa je za prvi događaj koji će ispratiti na ovoj lokaciji izabrala nastup benda Bas i stega koji stvara muziku koja spaja mnoge rock žanrove, ali odstupa od klasičnog poimanja rokenrola, jer stvara nešto što je mnogo približnije elektornskom zvuku i stvoreno je kako za ljubiteljima rokenrola, tako i fanovima rejv dešavanja.

Ekipa od četiri prekaljena muzičara je mogla nastupiti pred gotovo praznim klubom, ali se Knap u poslednjim minutima pred svirku iznenadno popunio pristojnim brojem fanova. Svirka počinje pomalo rezervisano, kako od strane benda, tako i od publike, koja je pomalo bila zbunjena i mirna. Previše je izgledala kao da je došla na nastup nekog tehnical rokenrol benda, dok je zvuk koji je bend stvarao bio mnogo više za igranje i jednu ozbiljnu žurku. Samo je jedan momak u prvom redu bio potpuno posvećen igranju i nije mario što je ostatak skamenjeno stajao, očiju uperenih u muzičare.

Bas i Stega Knap Beograd

Ono što je bend isporučivao s bine zvučalo je kao da nema šanse da dolazi od samo 4 muzičara. Zvuk je bio pun, energičan, s tonom efekata i farbi, gruv je bio čvrst kao beton, ali su i muzičari na početku izgledali pomalo nesigurno. Ipak, kako je svirka odmicala stvari su se neprestano menjale na bolje. Svi u klubu počinju da „kuvaju“ i više niko ne može da obuzda svoje telo. Svi igraju potpuno neobuzdano, a bend iskusno kontroliše svaki pokret prisutnih. Za sve ovo bila je dovoljna samo jedna prozivka frontmena „pogledajte kako igra dečko u prvom redu, ugledajte se malo na njega“.

Vizuelno najzanimljiviji momenat nastupa bio je ulazak pevača u publiku i upuštanje u ritualni plemenski ples s gore pomenutim momkom. Pevač je stajao u sredini, dok je momak oko njega, kao oko vatre, u zanosu igrao. Ovaj prizor potpuno je bio u skladu s muzikom u pozadini koja je bila sve, samo ne zapadnjački uštogljeni rokenrol. Zvučala je kao da su momci iz benda godinama prožiljvali transcedentalna iskustva širom sveta i sada su, posle dugog putovanja, pred nama i nude nam sve plodove koje su ubrali.

Bas i Stega Knap Beograd

Koliko se samo stvari desi u njihovim pesmama, a da ništa od toga ne zapara uši. Sve teče. Basista u isto vreme uspeva da održi gruv i da svira melodije, tako da imate osećaj kao da ima četiri ruke, od kojih je svaka zauzeta u potpunosti, bubanj je jednostavan, ali savršeno pravi gruv, a retki prelazi služe samo kako bi se ukusno spajali delovi u pesmama, dok gitara i klavijature sve to boje jakim psihodeličnim efektima. Sve je kao dobro izmontiran film u kom uopšte ne primećujete promene kadrova, jer se sve dešava u idealnom tajmingu i na sasvim prirodan način. Lepota je ovde u neprimetnoj kompleksnosti, jer nije poenta u bespotrebnom razmetanju, već u sposobnosti da se napravi najbolja moguća numera.

Bas i Stega Knap Beograd

Bas i stega je veliki naslednik bendova poput Darkvud Daba i ostalih koji su na ovim prostorima negovali zvuk elektronike na pravim instumentima, gde sempolovi samo služe kao mala pomoć. Ovo je zvuk budućnosti i zvuk koji može da spoji najrazličitije moguće ljude sa šarenim muzičkim ukusima. Publika bi trebalo da postane svesna njihove moći da šire zvuk koji će pomiriti netrpeljivost rokera prema elektronici, ali i nezainteresovanost rejvera prema muzici koju oni smatraju za „masnu“ i zastarelu.