-

NaslovnaReportažePlastika za muziku: Piroćanci "pretvorili" plastiku u metal

Plastika za muziku: Piroćanci “pretvorili” plastiku u metal

Lagano Kvo, Foto Mirjana Mitrović
Lagano Kvo; foto: Mirjana Mitrović

U petak, 12. avgusta, u dvorištu Omladinske zadruge u Pirotu, održan je mini festival pod nazivom Plastika za muziku. Posle četiri godine, ponovo je organizovan i sproveden ovaj specifični rock-metal fest, čija je ulaznica, kao i prošlog puta, bila plastična ambalaža po izboru. Cilj ove manifestacije, naravno, pored muzike i druženja, podsećanje je građana na to koliko je u stvari važna reciklaža. Pored pirotskih bendova nastupili su i gosti iz Beograda.

Dvorište zadruge je počelo da se puni od 19:30, a s obzirom na to da je napolju bilo hladno za ovaj period, odziv je bio odličan. Korpa za reciklažu se punila do kasno u noć.

Unlimited, Foto Mirjana Mitrović
Unlimited

Svirku je otvorila grupa Electrostring – mladi pirotski duo koji čine Matija i Aleksa. Ovi mladi momci su nastup otvorili instrumentalom svetskog hita „Lean on“, koji su obradili u rok stilu. Usledile su obrade grupe Bon Jovi, Riblje Čorbe i Van Gogha. Ovi mladi rokeri su već zreli gitaristi, i pred njima je, bez sumnje, divna budućnost u svetu muzike.

Sledeći su bili Unlimited, takođe pirotski bend, malo stariji i sa malo tvrđim zvukom. Veseli muzičari su imali odličnu komunikaciju sa publikom, a najveći aplauz dobili su posle izvođenja sjajne “Smoking in the boys’ room“.

Salto Mortale, Foto Mirjana Mitrović
Salto Mortale

Bend Salto Mortale, bio je pravo iznenađenje za pirotsku publiku. Muzika visokog kvaliteta i odlične energije, mešavina thrasha, deatha i goovea, pokrenula je čitavu publiku. Za gran finale, momci su pripremili obradu numere “Territory brazilskih metal šampiona – benda Sepulture, koja je u publici izazvala masovni haos. Vokal benda Salto Mortale, Marko Filipović sa svojim bratom Stefanom, osnovao je i grupu Lagano kvo, koja je nakon Salto Mortale benda imala nastup iznenađenja. Momci su specifični po tome što svoje autorske tekstove repuju na pirotskom dijalektu. Braća Filipović su, takođe, jedni od organizatora ove manifestacije.

Burning Leaf, Foto Mirjana Mitrović
Burning Leaf

Nakon toga, dobro poznati pirotski sastav Burning Leaf praši scenom, publika u prvim redovima ne prestaje sa skakanjem, a s vremena na vreme , nastaju i haotični mosh pit-ovi koji usisavaju u sebe sve redom. Burning Leaf izvodi svoje autorske numere, i to može se reći, u svojevrsnoj „best of“ setlisti, pa smo imali zadovoljstvo da čujemo (i pevamo uglas!) i fantastične “All I see” i “The Watcher“, a brilijantnu “Carried by the Sun“, bend je odsvirao dva puta, što je publika nagradila ovacijama i aplauzima.

Usledio je nastup beogradske grupe Ledge. Svoju muziku karakterišu kao alternativni rok, ali se trude da oforme sopstveni specifičan zvuk. Bend postoji od 2013.godine, a pre par meseci snimili su svoj prvi singl pod nazivom “If“. Sjajan rock zvuk, snažan vokal Olge Gulan i pažljivo odabrane cover numere, prijale su pirotskoj publici, koja je sve vreme đuskala.

Amok, Foto Mirjana Mitrović
Amok

Nažalost, poslednji nastup, nastup grupe Amok, koja je tribute bend finskog (death metal, kasnije gothic) benda Sentenced, skraćen je zbog apela organa reda, koji su intervenisali zbog, kako se navodi, žalbe na buku. Bez obzira na skraćenje nastupa na samo tri pesme, Amok je svoj deo manifestacije odradio maestralno, kao što se od njih i očekivalo. Ljubitelje Sentenceda, čiji je raspad 2005. godine iznenadio i rastužio fanove širom sveta, Amok je podsetio na silu i emociju ovog benda, koja nastavlja da živi kroz numere koje se slušaju i deceniju nakon razlaza Finaca. Amok je publici darovao, može se reći, najlepše i najmoćnije balade Sentenceda, a publika iz prvih redova, koja se sastojala od vernih fanova, pevala je sa Aleksandrom Kostićem bez daha svaki stih. Koncert se priveo kraju ovim, nažalost skraćenim, ali izuzetno kvalitetnim nastupom Piroćanaca.

Plastika za muziku, Foto Mirjana Mitrović