-

Planet Of Zeus: Plamen Olimpa u novosadskoj Fabrici

Planet of Zeus
foto: Nemanja Đorđević

Nakon nastupa na Exitovoj Explosive bini, 10. jula, grčki stoner rock/metal bend Planet Of Zeus iz Atine, održao je još jedan nezaboravan koncert u Novom Sadu, u SKC Fabrika, za koji nije ni bilo sumnje da će biti propraćen od strane mnogobrojne publike.

Bio je to njihov 36. koncert po redu u sklopu “Vigilante Over Europe” turneje, koju su započeli u Sofiji 28. avgusta, a koju će zaokružiti sa još dva koncerta u njihovoj matičnoj Grčkoj u naredna dva dana.

Poznato je da je njihova sirova i iskrena muzika, praćena snažnim vokalom, doprla vrlo brzo do srca mnogih i samim tim im obezbedila rastuću grupu fanova. Bend postoji od 2000. godine, a iza sebe imaju albume: “Eleven the hard way” (2008) , “Macho Libre” (2011.) i od ove godine „Vigilante“, koji promovišu turnejom . Sudeći po novim pesmama i on će ostvariti izvanredan uspeh kao i prethodni.

Kako je i bilo najavljeno, bend Superhammer je nastupio sa početkom u 21 čas. Ovaj stoner metal bend iz Inđije, koji se od prošle godine ustalio kao trojka (Milan „Mrki“ Brkić, Stevan Vivod i Igor „Jimmy“Stanić), od nedavno se može pohvaliti svojim debi albumom “Snakenest”, koji je objavila izdavačka kuća Miner, a koji pored istoimene pesme sadrži još 6 pesama: „Message Trapped in Flesh“, „Spirit Crushing Silence“, „The Word and the Void“, „Diamond Gates“ i „The Word of Today“ i jedan instrumental “Monochromatic Hell”. Ređale su se ove pesme u toku sinoćnje polučasovne svirke jedna za drugom, donoseći intenzivan i brutalan gitarski zvuk koji je dopirao daleko ispred ulaza u Fabriku. Nažalost, mali broj Novosađana se u tom momentu obreo oko bine.- minus za njih, a plus sa one kojima nije bilo rano da dođu oko 21 čas i dobro se zagreju. Kako bend trenutno nema pevača, za vokale su bili zaslužni Strahinja iz novosadskog benda Concrete Sun i Aleksandar iz benda Burning Circle.

Tona
Tona

Nakon Superhammera, sa početkom u 21:45 časova, na binu se popeo grunge/metal bend Tona iz Novog Sada koji postoji od 2005. godine. Tona iza sebe ima album “1000” iz 2008. godine. Prvo su odsvirali “Skate Zen“, nakon nje “Afreid”, “Riptown”’, “Grafit”, “Napoleon”, te “Sharks”, “Go Slow”, “Bullmay”, “Pieces” i “Desert”. Izostala je samo ”Shooter” sa spomenutog albuma. Zvuk koji je dopirao pruža muzički snažnu podlogu, čvrst gruv i hipnotičkog drajva. Aranžmanski veoma moderan a opet potekao od old school rock metala i punka. Talentovana petorka iskusnih muzičara, koji su došli iz raznih underground bendova, mamila je raspoloženu publiku sve više da se približava bini. Njihovi tekstovi, što na engleskom , što na srpskom jeziku, veoma su introspektivni, pričaju o aktuelnoj stvarnosti iz psiho-sociološkog ugla, neretko uz poklič bunta i revolta.

Samo izvođenje pesama i profesionalnost na sceni, zaslužili su svaki aplauz. Tona je ostavila publiku sa oduševljenjem – publiku koje je iz minuta u minut pristizalo sve više. S nestrpljenjem na licima isčekivale su se zvezde večeri. Fabrika je već bila solidno puna.

Planet of ZeusPlanet Of Zeus publika je oko 22:45 časova dočekala glasnim aplauzom i osmesima i po kojim vriskom oduševljenja, pogotovo od strane ženskog dela publike, gledajući u ne stereotipnog rokera, Babisa i Yoga, takođe za gitarom, koji svojim izgledom otkriva svoje korene. Frontmen se obratio publici i srdačno poželeo Dobro veče!“, da bi je ubrzo nakon toga pitao da li se dobro zabavlja i „opominjao” da to može još bolje. Puna Fabrika je pevala sa Babisom. Moglo je da se oseti u vazduhu s koliko oduševljenja je ovaj bend ponovo dočekan na našim prostorima. Aplauzi i ovacije nisu izostajale ni u jednoj pesmi. Grmelo je od žestokih gitarskih rifova i dubokog Babisovog vokala. Vidno raspoloženi članovi benda, plus fantastične Yogove solaže na gitarama, upečatljiva kretanja JayVeea za bas gitarom, dopunjene izvanrednim udarcima Syke za bubnjevima, koji je u jednom trenutku svirao u stojećem stavu, doveli su veče do usijanja. Akcenat je svakako bio na hitovima „Leftovers” sa albuma „Macho Libre”, a od novijih “Vigilante” , „Burn This City Down“ i „No Tomorrow“ sa novog albuma.

Reakcije publike su bile različite: od euforičnih vrisaka, skakanja, šutki, polivanja pivom u prvim redovima, preko nepomičnih, gotovo hipnotisanih pogleda ka bini. Set lista je bila poprilično dobro sastavljena, jer ni u jednom momentu pažnju publike nisu „pustili”. Energija ovih „evropskih južnjaka” bila je na zavidnom nivou, vidi se da vole to što rade i da sa puno volje i želje sviraju, što je za svako poštovanje.

Planet of ZeusPred sam kraj koncerta, iako se već prethodno nekoliko puta zahvalio, Babis je to ponovo učinio, ovaj put na srpskom, vidno i više nego zadovoljan atmosferom na koncertu. Zahvalio se i bendovima koji su svirali prije njih, kao i organizatoru.

Pozivao je publiku da peva sa njima deo teksta pesme „Woke Up Dead sa albuma „Eleven The Hard Way“, da ih prati aplauzima, da se „otkači“ i da igra . Čulo se: „Evo ga i ritam… ovo je vaš koncert, igrajte!”, napravio je par koraka u ritmu uz širok osmeh, a onda je razgaljena publika skačući dočekala pesmu „Vanity Suit“.

Na samom kraju, nešto pre ponoći, nakon četrnaest odviranih pesama, Babis je izjavio da je po njegovom, kao i po mišljenju ostatka benda, ovo bio njihov najbolji koncert na turneji, a da im se  srpska publika jako dopala. I oni njoj, reklo bi se, po svemu sudeći. Dobrodošli su uvek ovi sjajni muzičari!

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Planet of Zeus