-

NaslovnaIzdvajamoPlanet of Zeus obilježili još jednu srijedu u Vintage Industrial Baru

Planet of Zeus obilježili još jednu srijedu u Vintage Industrial Baru

Planet of Zeus
Planet of Zeus; foto: Marko Plečko

Grčki heavy/rock sastav Planet of Zeus sinoć su još jednom nastupili u Zagrebu u sklopu već svima dobro poznatog Good Vibrations programa koji se održava svake srijede u Vintage Industrial Baru. Kao predgrupe su nastupila tri domaća benda, koji su pružili izvrsnu uvertiru u nastup odličnih grka.

The Last Lord of Atlantis
The Last Lord of Atlantis

Večer su otvorili tročlani i instrumentalni The Last Lord of Atlantis. Članovi ovog benda su poznavateljima dobre glazbe u gradu jako dobro poznati kroz rad u bendovima kao što su Seven That Spells, Pogavranjen, Jastreb te Otrovna Kristina. Nitko nije znao što točno očekivati, a mnogi vjerojatno i nakon ovog nastupa ne znaju što su dobili. The Last Lord of Atlantis doslovno su ispunili dvoranu dimom, izašli na stage, odsvirali komad muzike od trideset minuta, pokazali srednjak svima u publici i završili nastup. Glazba koja definitivno nije za svakoga. Kontrolirani i bučni kaos koji vas vodi u neki drugi svijet u kojem su harmonija i pravilne ritamske mjere apsolutna nepoznanica. Što god to bilo, jedno je sigurno – hoćemo još.

Alaska
Alaska

U odnosu na njih, ostala tri benda su predstavljala potpuni kontrast. Prvi od ‘ostalih’ su bili Alaska, alternative rock trio iz Zagreba koji djeluje od 2009. Iza sebe imaju album “Liars, Beggars & Moonshine” izdan 2011. Dečki uživo zvuče jako dobro. Imaju solidan groove i dinamiku, a zasluge idu odličnom bubnjaru Stjepanu ‘Steps’ Kolobariću. Radi se o instrumentalnoj glazbi, a bend je relativno uspješno izbjegao monotoniju, što će vjerojatno varirati od slušatelja do slušatelja.

Nakon njih su slijedili riječani Uma Thurman, stilski dosta slični Alaski. Također se radi u instrumentalnoj glazbi, uz dodatak jedne gitare i nešto agresivniji pristup. Bend je jako dobro animirao publiku, na čelu sa entuzijastičnim bubnjarom i jednim od gitarista, koji su tijekom cijelog nastupa sa hrpom energije odsvirali svaki udarac i svaki riff. Ostatak benda je činio dobru glazbenu podlogu uz pomalo statičan pristup. Publika je jako dobro prihvatila njihov nastup, atmosfera je zagrijana na ‘radnu temperaturu’ i sve je bilo spremno za Planet of Zeus.

Planet of Zeus
Planet of Zeus

Program je kasnio, a s obzirom na činjenicu da je ipak u pitanju radni dan, klub se osjetno ispraznio, što u konačnici ni najmanje nije utjecalo na atmosferu. Oni koji su ostali, svjedočili su prvoklasnoj svirci i besprijekornom zvuku.

Već od prve pjesme atmosfera je bila odlična, a došla je do usijanja kako je koncert odmicao. Stotinjak okupljenih vidno je uživao u nastupu, motivirajući tako bend da i u polupraznoj dvorani daju sve od sebe. Sjajni riffovi, hrpa energije i scenska uigranost obilježja su njihove svirke. Ritam sekcija sa Serapheim Giannakopoulosom na bubnju i Giannis Vrazosom odlično je odradila svoj dio posla i možemo reći da su svojom preciznošću bili glavni ‘pokretač’ benda.

Planet of Zeus
Planet of Zeus

Vokal i gitarist Babis Papanikolaou ima odličnu komunikaciju sa publikom, što je dodatno animiralo već poprilično aktivnu publiku ispred same bine. Planet of Zeus su bili prvi bend večeri koji nisu svirali isključivo instrumentale, tako da je njihovim nastupom večer dodatno začinjena dinamikom i raznolikošću. Za back vokale je bio zadužen drugi gitarist, Stelios Provis kojem su masni riffovi ipak bili primarni zadatak. Okosnicu setliste su činile pjesme sa posljednjeg albuma “Vigilante” koji je izdan prošle godine i stječe se dojam da pjesme puno bolje funkcioniraju uživo, nego na albumu. Nakon sat vremena bend se povlači sa pozornice, a uslijedio je glasan i iskren poziv na bis. Papanikolaou se više puta zahvalio svima prisutnima, nakon čega su odsvirali još jednu stvar na kojoj je izbio veći mosh pit. Njihovom nastupu se doista nema što prigovoriti i veselimo se ugostiti ih u nešto većem broju na nekoj sljedećoj turneji.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Planet of Zeus