-

Pipsi u Garaži MSU iliti staro/novo normalno

pips chips and videoclips pipsi MSU Muzej Suvremene Umjetnosti Zagreb Hrvatska slike koncert fotografije galerija riper ripper dubravko ivaniš
Foto: Sarah Agić

Spominjanje nekakve „garaže“ u slučaju lokacije koncerta zvuči pomalo apokaliptično i kao da se nešto skrpalo tek toliko da se nešto skrpa kako bi se koncert mogao održati – no nije uopće tako. Iako prostor jest „novoizmišljen“ kako bi Zagreb dobio još jedan prostor za održavanje koncerata „u skladu s epidemiološkim mjerama“ – zapravo se radi o skroz zgodno iskorištenom prostoru s određenim „industral“ štihom koji bi vrijedilo zadržati i kad se stanje kako bismo rekli – normalizira.

Jučer smo (u istom sastavu, na različitom mjestu) pohodili koncert Ede Maajke pred bitno manjim brojem publike, a pošto su nam ova dva koncerta prva dva present-korona i post-lockdown koncerti, neke usporedbe i zaključci oko toga kako će koncerti izgledati u ovo vrijeme su bili neizbježni.

I Pipsi su se držali službene najavljene satnice, tako da su počeli nešto prije 21h a završili prije „dopuštenih“ 23h. Na ulazu su bile obavezne maske (tijekom koncerta maska je bila opcionalna) te evidencija osobnih podataka. Navedeno je neizbježno stvorilo red i gužvu na ulazu, no ništa strašno i neizdrživo.

pips chips and videoclips pipsi MSU Muzej Suvremene Umjetnosti Zagreb Hrvatska slike koncert fotografije galerija riper ripper dubravko ivaniš

Pipsi su koncert započeli pomalo rezervirano i prvotni dojam je bio kako će održati u najbolju ruku prosječni koncert, međutim pokazalo se kako su Ivaniš i ekipa zapravo sa setlistom upravo idealno pogodili dinamiku koncerta. Pred publikom koja je opipljivo bila željna koncerata gradili su napetost polako i u nekoliko navrata.

Nakon što su prvi vrhunac koncerta napravili sa „Plači“ i „Ljeto ’85“ – Pipsi su spustili loptu na zemlju sa blokom novih i intimnijih stvari poput „Nikad pa ni tad“, „Kung Fu lekcije“  „K1“ i napravili „most“ prema finalu koncerta sa „Htio bi da me voliš“ i „Sa mnom tebi je zima“.

Dubravko Ivaniš nikad nije bio od nekih velikih govorancija na koncertima, no sinoć je verbalnu komunikaciju sveo na apsolutni minimum. Pustio je da apsolutno sve govorancije i dnevno-političko komentar na koncertu obavi kemija između izvođača i publike. (Edo recimo nije mogao odoliti da ispali bar šarmantnih i pogođenih komentara u svom stilu).

Pokazalo se kako su „Malena“ i „Gume na kotačima“ itekako dobro prkosile zubu vremena, pa tako da u njihovom slučaju nije bilo potrebno niti pjevanje od strane benda – publika je sve odradila sama. U ovom dijelu koncerta je bend ispucao do kraja sve svoje najjače adute u setlisti. Ni tu nije bio potreban nekakav poseban trud i poguranac – kvaliteta i bezvremenost pjesama kao što su „Narko“, „Poštar lakog sna“ i „Bog“ je sama po sebi dovoljna da usije svaki koncert.

pips chips and videoclips pipsi MSU Muzej Suvremene Umjetnosti Zagreb Hrvatska slike koncert fotografije galerija riper ripper dubravko ivaniš

S „Malom fuficom“ (za mene osobno malo iznenađenje na setlisti, mislim da je vrlo dugo nisam čuo uživo) i „Nogometom“ Pipsi su po zadnji put sinoć digli koncert, da bi ga spustili (ovaj put finalno) sa „Porculanom“ i još jednim – mogli bismo već reći slobodno, klasikom – „2X2″. Dojma sam kako je u publici itekako bilo raspoloženja za još jedan bis, no Pipsi su pametno u skladu s pravilom „always leave ’em hungry for more“ ovdje ipak zaključili koncert.

Nakon dugo (bolje reći predugo) vremena pohodili smo dva koncerta u dva dana. Što je (zasad) Zagrebu i Pipsima donijelo takozvano „novo normalno“? Što se tiče Pipsa – kod njih je sve „staro normalno“ – radi se o vrhunskom koncertnom stroju koji je i sinoć isporučio vrhunski nastup.

Zagreb je, najkraće rečeno, u „novom normalnom“ dobio par novih koncertnih prostora i evidencije osobnih podataka na ulazu. Posljedice na entuzijazam publike nisu vidljive, čak naprotiv – vidi se i osjeti se kako je publika „gladna“ koncerata. Međutim, sve navedeno vrijedi sad dok je klimatološki „bablje ljeto“ i dolaze u obzir prostori na otvorenom. Temperature ispod 15 stupnjeva će označiti otvaranje klupske sezone i početak novih izazova pred koncertnim promotorima.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

pips chips and videoclips pipsi MSU Muzej Suvremene Umjetnosti Zagreb Hrvatska slike koncert fotografije galerija riper ripper dubravko ivaniš