-

Pipsi, Kristali i Zoster – Zagreb i Mostar na vezi u Beogradu

Zoster / foto: Nemanja Đorđević
Zoster / foto: Nemanja Đorđević

Na dan Svetog Trifruna, Valentinovo ili šta god da vam je bilo drago za slaviti, tri velika benda iz država bivše velike države, održala su zajednički koncert. U prostoru Doma omladine nastupili su zagrebački Pips, Chips & Videoclips, beogradski Kristali i mostarski Zoster.

Pips Chips and Videoclips
Pips Chips and Videoclips

Bend, koji je dan ranije u Novosadskoj fabrici, podigao publiku do ključanja, u Beogradu je naišao na malo hladniji prijem. Pips, Chips & Videoclips na muzičkoj sceni postoje više od deset godina, ali čini se da vreme za njihovu popularnost na prostorima bivše Jugoslavije tek predstoji. Lagani uvod je bila pesma „Malena“, a zatim su se nizale neke nove i neke stare pesme, poput „Plačeš“, „Bi li ili ne bi“, „Sex u školi“, „Supermama“, „Htio bi da me voliš“…

Nekako logična obrada pesme Jinxa „Čuvar močvara i trava“, u potpuno novom aranžmanu, mračnija i energičnija, prodrmala je publiku. Gitarista Krunoslav Tomašinec se latio harmonike i pesma „Poštar lakog sna“ je dobila svoj pravi oblik. Hitovi „Narko“ i „2×2“ su završili oficijalni deo jednočasovnog nastupa. Bis je počeo prigušenim svetlima i melanholičnim zvucima, „Dođi vilo“ i “Pjevač Bitlsa i Stonsa“ zaokružili su sinoćnju priču ovog benda.

Kristali
Kristali

Nekih pola sata pre ponoći na scenu izlaze stari znalci beogradske publike, Kristali. Pojavljivanje pevača Dejana Gvozdena u majici popularne serije „Game of Thrones“, svakako je pokupilo simpatije publike. Veseli ritmovi su polako opuštali publiku, a nizale su se „Talasi“, „Sad se svega sećam“, „Novi dan“, „Dolina ljubavi“… Kako se nastup bližio kraju, tako je publika horski pevala najveće hitove poput „Baby baby“, „Menjam se“, „Ustani kreni“ i „Osmi dan“. Na bis su izvedene „Još mogu“ i „Ona greši“, a publika je pokazala da može još i da ne greši što je za, koncertno veoma ispunjenu subotu, izabrala baš Dom omladine.

Zoster
Zoster

Rege zvuci i ovacije su označili početak nastupa mostarske grupe Zoster. Stihovi pesme „Realna TV“, „Ko ne voli radit, nek’ ide u pjevače…“ uveli su nas u ono zbog čega je bend uspeo da za kratko vreme postane jako popularan. Realne slike naše stvarnosti, kritika društva i politike, a sve uklopljeno u naizgled naivne i vesele note, uvek su bili dobitna kombinacija za popularnost kod alternativnijih „narodnih masa“. Čule su se „Policija“, „Utopija“, „Ko je jamio“, zatim „Izbjeglica“, „Bezbožnik“, „Vrijeme je“, „Banana stejt“, ali i „Gavrilo“, nova pesma koja je naišla na jako dobar odziv, tako adekvatna za obeležavanje 100 godina od Prvog svetskog rata. Publika je istim žarom pevala i stare i nove pesme, zbog čega joj se pevač Mario stalno zahvaljivao.

Muzički izuzetno bogato i kvalitetno veče, te dobar spoj različitih senzibiliteta, učinili su da ova subota bude jedan od onih dana za pamćenje koji će vas naterati da i u narednim danima slušate samo gorenavedene sastave.

Publika Zoster

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=22Kf2Xch_h0]