-

NaslovnaIzdvajamoPips Chips & Videoclips u Zagrebu - Na putu prema 2019. godini

Pips Chips & Videoclips u Zagrebu – Na putu prema 2019. godini

Pips Chips & Videoclips Vintage 2018
Foto: Sarah Agić

Moram priznati kako sam mislio da će mi biti izuzetno teško napisati napisati izvještaj o novogodišnjem koncertu Pipsa. Imam osjećaj kako na novogodišnjim partijima bend koji eventualno svira nekako padne u drugi plan. Dobar dio publike obično tada čini i dosta „padobranaca“ koji su došli s frendovima popiti nešto za doček i proveseliti se a ne čuti koncert. Da skratim, očekivao sam rutinski koncert Pipsa u revijalnom tonu i ništa više od toga.

Međutim, na kraju se pokazalo kako su Pipsi odradili vrlo emocionalno angažiran i  nabrijan koncert. Usudio bih se reći, čak i nabrijaniji od zadnjeg trodnevnog maratona na istoj lokaciji Vintage Industrial Bara u Zagrebu.

Kako bi se očekivalo od koncerta za novogodišnji doček, otpočeli smo ponešto kasnije od standardnog vremena za početak koncerta – oko 23:30 sa „Sex u školi“ za koju mi se čini kako je Pipsi sviraju nešto rjeđe u posljednje vrijeme. Nastavak sa „Ljubav“ i „Ljeto ’85“ su vrlo brzo digli i publiku i bend na radnu temperaturu. Bend je tempirao da samu ponoć dočekamo uz „Na putu prema dole“ koja inače spada u završnicu koncerta. Vjerujem kako je novogodišnja poruka o tendenciji društva u kojem živimo bila više nego namjerna.

Prilika je iskorištena i za promoviranje sjajnih novih singlova „Kung fu lekcije“ i „K1“. Moram priznati kako se ne sjećam da je odsvirana „3PM“, no ne isključujem kako sam ju „fulao“ prilikom posjeta nekom od ostalih sadržaja kluba. Iznimno mi je drago kako se obrada Haustora „Neobičan dan“ udomaćila na setlisti Pipsa – zaista se izvrsno uklapa u ostatak repertoara. Što se tiče „Narka“, teško mi je biti objektivan pošto je riječ o osobnom favoritu, no rekao bih kako bih je njegova izvedba bila vrhunac sinoćnjeg koncerta.

Na prvom bisu Pipsi su napravili već standardni kratki pregled samih početaka sa „Malena“ i „Gume na kotačima“. Obje pjesme posjeduju himnično finale upravo idealno za zakucavanje ovakvih veselica. Čini mi se kako se i na Ivanišu tad vidjelo koliko je dirnut kako ovi koncertni ziceri još uvijek pogađaju nakon svih godina. Negdje pri kraju „Guma na kotačima“ nas je zabljesnuo nečiji mobitelski blic sa cca. metra udaljenosti. Bila je to Yaya koja je iz publike pratila koncert te vjerojatno osjetila da se upravo događa par trenutaka koje vrijedi ovjekovječiti.

Pips Chips & Videoclips Vintage 2018

Od većih hitova Pipsa je nedostajao „Nogomet“, no imam osjećaj da bi on ovom koncertu stajao kao piletu sise. Čini mi se kako sarkastični odmak „Nogometa“ nikad nije shvaćen u potpunosti, što se sigurno ne bi promijenilo ni na ispraćaju 2018. godine koju je obilježila upravo nogometna manija.

Na drugi bis Ivaniš se prvo vratio sam sa klavijaturistom Zdeslavom Klarićem, te u maniri Tom Waitsa sa cigaretom napravio dirljivu izvedbu „Pjevača Beatlesa i Stonesa“. Koncert nije mogla bolje zaključiti nijedna druga pjesma nego „Bog“. Imam osjećaj kako je uživo nisam čuo dosta dugo. Svakako predugo. A čak iz nje možemo izdvojiti i par novogodišnjih poruka:

ne piški u lavabo
dobro jedi
slušaj mamu i tatu
i ne plači u društvu

Pips Chips & Videoclips Vintage 2018