-

Pips Chips & Videoclips: Odmrzavanje Walta i još nečega

Pips Chips & Videoclips
Foto: Nemanja Đorđević

Kako je to lepo napisao Bojan Marjanović u Danasu, čudno je kako je bend te veličine poput Pipsa došao u poziciju da se svojim (tek) trećim nastupom u Beogradu dokazuje publici poput novopečenog demo benda. Međutim, imajući u vidu svima nama dopro poznatu šizofreniju ovih prostora, ovakva situacija i nije preterano čudna. Dugo je između debelih linija na mapi Balkana postojala naša svojevrsna gvozdena zavesa ispod koje su krenuli da se provlače u oba pravca ko drugi do umetnici. Pomoćni radnici pozorišta Balkan već neko vreme vuku teške konopce iza pozornice i mic po po mic to olovno platno podižu na gore.

Zato su Pips Chips & Videoclips ovog puta krenuli do nas pripremljeniji nego ikad. Publika je ćudljiva sorta i nekad joj dobre pesme nisu dovoljne da zadovolji svoje alave potrebe. Ali proaktivna marketing strategija koja uključuje obilato davanje intervjua zatim najsigurniji potez od svih-besplatan koncert, definitivno je urodila plodom što smo mogli da vidimo u subotu uveče u Gun klubu. Ako na sve to dodate i epski novi album tu nema greške.

Koncert zakazan za 22h je očekivano kasnio. Međutim, već tada je klub bio solidno pun fanova koji nisu hteli ništa da prepuste slučaju. Svirka je krenula oko pola 12 i već tada je kapacitet bio prepun skoro kao i trotoar ispred ulaza gde je mnogo ljudi gunđalo što ne mogu da se umuvaju unutra. Dubravko Ivaniš Ripper i ekipa su najavili da će svirati ceo novi album, pa su tako koncert započeli numerom “Walt Disney”, a zatim nakon nje nanizali pesmu po pesmu sa novog albuma u cugu. Udarnički bas “Dementora” potpalio je atmosferu na samom startu. Čuli smo zatim nešto veselije “Bi li ili ne bi” i “Kratku povijest” ali i nešto manje vesele “Dok smo hodali po zemlji” i prvi singl “Htio bi da me voliš”. “Plivač” je završio Walt blok baš kao što zatvara i sam album nakon čega su svi sa nestrpljenjem očekivali kojim hitom će se Pipsi upustiti u diskografsku plovidbu. “Malena” se pokazala kao odličan izbor, ali je ipak kulminacija usledila na sledećim “Ljeto 85.” i “Supermama”. Podrška publike nije izostajala nakon svake pesme. Najglasnija je bila u pesmi “Plači” kada je horski pevala Rundekove deonice. Reakcije na stare stvari su bile možda za nijansu jače, ali to samo dokazuje kvalitet novog albuma i to kako je za jako kratko vreme našao svoj put do slušalaca, i to kao celina, a ne kao par singlova.

Regularni deo koncerta, koji je trajao oko sat i po, kraju je priveo ubojiti trio “Poštar lakog sna”, “Narko” i “Bog”. Nije drugo trebalo bendu da se polakomi i izađe na očekivani bis i zasvira “Dan, Mrak”. Kako to bisu i priliči nije bilo eksperimentisanja sa set listom pa su usledile i čuvene “Gume na kotačima” kao i matematička psihodelija koja se graničila sa haosom- “2×2”. Dobro oznojeni Dubravko se tada sa ostatkom benda ponovo sklonio sa bine, ali publika je htela drugačije pa su momci još jednom strčali niz stepenice na drugi po redu bis da se oproste i požele nam srećan put na “Putu prema dole”, jer posle ovakvog koncerta teško da bilo šta može da se desi a da bude iznad njega.

Publika je pokazala da su Beograd i Srbija željni Pipsa. Da im i ne treba puno dokazivanja. Ripper je u jednom intervjuu izjavio “Veselimo se svirci u Beogradu, bitna nam je jer opet treba da se dokazujemo, trebamo biti našpanovani, a to nas čini svežim i mlađim.“ Mogu samo da mu kažem da su “našpanovani” za medalju i mladi poput bubuljičavog adolescenta kome divljaju hormoni kad vidi loptu i dobru ribu. Bend je fenomenalno usviran. Ripper se, kako se čini, odlično zabavljao od samog starta. Vešao se o betonsku gredu, mlatarao rukama, pa čak i đuskao. Transformacije emocija iz pesme u pesmu su bile neverovatne i iskrene.

Jednostavno sjajan koncert i bila je čast prisustvovati mu. Neka ih gume na kotačima dovezu opet do nas što pre, jer sinoć je probijen led. Walt se odmrzava unajveće baš kao i razdaljina koja je tako dugo bila prisutna.

Louie, I think this is the beginning of a beautiful friendship.

GALERIJA