-

Peto izdanje vinkovačkog Marinfesta

arhiva

I ove godine održan je vinkovački humanitarni festival Marinfest, već peti po redu. U dva dana, 27. i 28. prosinca, nastupilo je 14 bendova, a sve to organizirano je u sjećanje na poginulog gitarista Marina Pokrovca. Stoga je sav prihod festivala namijenjen vinkovačkoj udruzi za skrb o djeci s posebnim potrebama, „Bubamari“.

Posjetili smo festival prvi dan te imali priliku vidjeti Borovske štakore, Alogiu, Superoperater, the Karambol, Opću opasnost, Gužvu u 16-ercu te Cinkuše. Večer je započela oko 21h s Borovskim štakorima, kojima je ovo već drugi nastup zaredom na Marinfestu, a do kojeg su izdali i svoj drugi demo album. Mnogobrojna publika ih je iznimno toplo dočekala, a pogotovo sa šutkama već od prve pjesme.

Srpski metalci Alogia polako postaju sve poznatiji i na ovoj strani Balkana, a to se moglo vidjeti i za vrijeme njihova nastupa. Osim pjesmama s najnovijeg albuma, Priče o snovima, predstavili su se i svojom starom, ali poznatom pjesmom Sećanje na slike iz sna, na što su dobili i gromoglasnu podršku publike. Uslijedio je domaći Superoperater, u kojem su snage udružili bivši članovi Majki, Kojota i Laufera. Nažalost, u jednom trenutku glazba se ugasila, a pjevač Alen Marin komentirao je: „Znam da zvuči otrcano, ali crk’o nam je Marshall“. U tom kratkom prekidu, Alen je još jednom zahvalio svima te se prisjetio Marina, kojeg je i osobno poznavao. Nakon što je uz pomoć pljeska publike od organizatora dobio dozvolu da produže svoj nastup, dečki su nastavili još većom žestinom.

The Karambol vinkovački je rock bend, čiji je frontmen, Vladimir Bakarić, i sam organizator ovog festivala. Svake godine trudi se donijeti nam Marinfest u što boljem izdanju, a to bend upotpuni i svojom svirkom te poznatim pjesmama, poput ‘Oću van. Slijede još dva lokalna benda, koja su se iz nama nepoznatih razloga zamijenila za termine nastupa, Opća opasnost i Gužva u 16-ercu. Budući da ove godine slave 20 godina postojanja, dečki iz Opće opasnosti počastili su ushićenu publiku raznim novim uratcima s albuma Vrati se na svjetlo, poput Pobjeg’o sam i Uzalud sunce sja. Već pregrijanu publiku preuzela je Gužva u 16-ercu, osječki punk rock bend s albumom Je ne regrette rien, zbog kojeg su iznimno dobro prihvaćeni od strane fanova. Treba spomenuti i pjesme Shupak i Mene više nema, koje su izvukle najglasnije pjevanje i pljeskanje publike.

Večer završava zagrebačkim Cinkušima, ethno punk bendom s vrlo raznolikim elementima glazbe. Svoj nastup započeli su interpretacijom pjesme Neka cijeli ovaj svijet iz mjuzikla Jalta, Jalta Alfija Kabilja. Instrumenti na pozornici često su se izmjenjivali, pa su se tako mogli čuti kontrabas, violina, mandolina, razne udaraljke, itd. u čijim notama je završio još jedan dan vinkovačkog Marinfesta.

foto: Marina Kompar