-

NaslovnaReportažeOdržan petnaesti Čupin memorijal u Nišu

Održan petnaesti Čupin memorijal u Nišu

Čupin Memorijal Banovina
Čupin memorijal; foto: Ivan Lavrenčić

Tradicionalni koncert sećanja na Zorana Radosavljevića Čupu, popularno nazvan Čupin Memorijal, održan je ove nedelje po petnaesti put u Nišu, u organizaciji NKC-a, uz pomoć SKC-a i Udruženje građana Balkanrock, a kao nastavak festivala Nisomnija.

Veče u zgradi Univerziteta u Nišu, popularnoj Banovini, otvorio je niški sastav Mokri Jazz. Bend koji je par godina aktuelan na niškoj sceni, par stotina Nišlija je zainteresovao svojim jednostavnim tekstovima, uklopljenim u rok-bluz svirku. Vidno raspoložena publika nagrađivala je aplauzima svaku od pesama momaka na bini.

Opposite way Čupin Memorijal Banovina
Opposite Way

Bend Opposite Way, koji je album prvenac izdao prošle godine, a publika voli još od pobede na Medijana Balkanrock festivalu 2017., sinoć je imao svoje fanove koji su došli isključivo zbog njih. Zajedničko pevanje, skakanje i igranje pratili su naslovnu pesmu sa albuma “Hladan i bled”, zatim “Dajte joj Oskara“, “Manijak”… Nastup su završili obradama pesama “Personal Jesus”, “Welcome to the Jungle”, “Voodoo Child” u interesantnoj i ovom bendu svojstvenoj obradi.

Nešto pre 11 na scenu je izašao beogradski doom metal sastav The Father of Serpents. Dugokosi momci koji sviraju gothic i doom metal, žestokom svirkom pokušavali su da animiraju publiku, koja kao da se umorila nakon prethodnog nastupa. U nešto manje od sat svirke čuli smo “The Walls of No Salvation”, “Forest”, “The Grave of Universe” i “The God Will Weep for You”.

Bunker Čupin Memorijal Banovina
Bunker

Za sam kraj ostavljen je mladi niški bend pod imenom Bunker. Nastup su počeli punk obradom pesme grupe Galija – „Kotor“. Kombinacija hard roka i punka sa šaljivim tekstovima i publika se „probudila“, tako da smo mogli videti i po koju šutku. “San”, “Mogli smo”, “Milica”, “Terasa” i “Nepobediv”.

Na kraju nastupa svih bendova, sada već tradicionalno, zasvirali su “Knockin’ on Heaven’s Door”, a na binu su izašli svi izvođali i organizatori i zajedno zapevali.

Nadamo se da će se nastaviti ova lepa tradicija da se jednom godišnje u Nišu okupe prijatelji i porodica Zorana Radosavljevića Čupe, ali i svi oni koji ga nisu poznavali, da mu još jednom odaju priznanje za sve što je za života uradio za nišku muzičku scenu, a naročito za mlade rok sastave, kojima je bezgranično pomagao.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Bunker Čupin Memorijal Banovina