-

NaslovnaReportažePeter Gabriel u Beogradu: Potpuno zadovoljstvo

Peter Gabriel u Beogradu: Potpuno zadovoljstvo

Gordan Lazinica

Funkcija: Novinar/Recenzent

Sebe vidi kao: Srećnog i uspešnog kompozitora/muzičara jednog dana.

Moto: "If you can't handle the failure, then I don't think that success is an option." (Devin Townsend)

Peter Gabriel
Foto: Nemanja Đorđević

Prošlo je četvrt veka od albuma „So“, komercijalno najuspešnijeg ostvarenja engleskog muzičara i aktiviste Pitera Gejbrijela.

Peter GabrielU želji da proslavi godišnjicu, Gejbrijel je započeo evropsku (kako je on sam naziva, „retro“) turneju pod nazivom: Back to Front: So Live u oktobru prošle godine, okupivši bend sa kojim je sarađivao tokom davne 1986. godine, kada je album i snimljen. Turneja se nastavila i ove godine i našla u jednom momentu svoju luku u „Kombank areni“ u Beogradu. Koncert je prvobitno trebalo da se održi u Zagrebu, kao jedini koncert na području Balkana, ali je otkazan i prebačen u srpsku prestonicu.

Peter GabrielKoncert je započet nešto malo nakon 20 časova kada se Piter pojavio na sceni obrativši se publici na srpskom: „Dobro veče!“. Nastavio je kontakt sa publikom na srpskom jeziku, uz najavu dua iz Stokholma, Dženi Abramson i Linea Olson, koje su otvorile koncert izvodeći svoje kompozicije za glas i elektronske udaraljke, odnosno glas i violončelo. Dalje tokom koncerta, fantastični duo je zauzeo mesta pratećih vokala, koji su u značajnoj meri doprineli ukupnom utisku nastupa.

Nakon zvuka skandinavskog porekla, legendarni frontmen je ponovo zauzeo mesto na bini, tačnije za klavirom. Ponovo je izneo papir sa tekstom i na jasnom srpskom jeziku objasnio strukturu koncerta euforičnoj beogradskoj publici koja je gromoglasno reagovala na Gejbrijelov trud i dikciju. Koncert je podeljen u tri dela, gde je u prvom moguće čuti nedovršenu pesmu, kao i akustične verzije nekoliko starih hitova uz minimum scenskih efekata. Drugi deo je zasnovan na življim, rok zvukom nabijenim izvođenjima sa prepoznatljivim scenskim nastupom, značajnom i u pojedinim momentima, neobičnom upotrebom (igrom) rasvete. Treći, završni, deo nastupa se odnosi na izvedbu čitavog albuma „So“, koji kombinuje sve elemente dotadašnjeg dela koncerta.

Peter GabrielGabriel je koncert započeo sa hitovima poput „Shock the Monkey“ i „Come Talk to Me“ koje su u akustičnim izvedbama adekvatno pripremile publiku za dalji tok koncerta. U drugom delu se britanski muzičar osvrnuo na neke od pesama iz različitih perioda stvaralaštva (frenetična „Digging in the Dirt“ , „Secret World“, rani rad „Solsbury Hill“, kao i potpuno nova numera „Why Don’t You Show Yourself“). U trećem delu se nije moglo zaobići remek – delo pop rok muzike osamdesetih, „Sledgehammer“ koji je čitava arena glasno pevala. Neophodno je pomenuti da se kod pevača jedva moglo razaznati da ima preko šezdeset godina, jer je tokom čitavog nastupa neprekidno skakao, trčao i pevao snagom duplo mlađeg čoveka. Zajedno sa članovima benda, basistom Tonijem Levinom i gitaristom Denijem Rodesom, Peter je u par navrata izveo simpatične koreografije, koje su u kombinaciji sa izvanrednom upotrebom pokretnih svetala i kamera doprinele povremenoj auditivno – vizuelnoj „eksploziji“. Jedina zamerka bi se mogla uputiti na povremenu monotoniju usled predugačkih verzija nekih od pesama, koje su umele da testiraju strpljenje i stvore utisak nejasnoće da li je nova pesma počela ili prethodna još uvek traje.

Peter GabrielNakon nešto više od dva časa koncerta, Piter se zajedno sa bendom privremeno oprostio sa publikom uz rečenicu: „This is the best of us!“ da bi se ubrzo potom još jedanput pojavio na bis da izvede poslednje dve pesme, snažnu elektro rok numeru „The Tower That Ate People“ i protestnu, humanistički obojenu „Biko“, posvećenu preminulom aktivisti Stivu Bikou. Završetak pesme je propratio postepeno napuštanje bine od strane Piter i članova benda (postupak je pomalo podsećao na završetke Nine Inch Nails  koncerata).

Na kraju, sa završetkom u 23 časa, svi posetioci su napustili „Arenu“ sa potpunim zadovoljstvom i osećajem da niti jedan dinar karte nije otišao bez razloga. Piter Gejbrijel pokazuje da, i nakon karijere od četiri decenije, još uvek postavlja standarde unutar popularne kulture koje je izuzetno zahtevno dostići, a kamoli nadmašiti. Definitivno jedan od najznačajnijih i najmonumentalnijih koncerata ove godine.

Fotografije sa koncerta možete pogledati u našoj galeriji.