-

Peta Alternacija uz Idijote i Orgazam

U organizaciji „Partnerskiog omladinskog pokreta“, u petak, 18. decembra u SD „Obilićevo“ u Banja Luci održan je koncert „Alternacija 5“ čiji je cilj prikupljanje novca za uređenje omladinskog centra „Polidrom“ čime bi se omogućio prostor za razne radionice, te mjesto za svirke.

Organizacija je bila na zavidnom nivou, a širom čak i prazne dvorane mogao se osjetiti punk-rock duh.

Bendovi koji su svojom muzikom uveličali ovu akciju su banjalučki „Ispad„, beogradski „Električni orgazam„, te pulski „KUD Idijoti„. Ranije najavljivan „Baby Sickter“ zamijenjen je „Ispadom“, a razlog je bio taj što „Ispad“ ima autorsku muziku, a dok „B.S.“ nema, što krši pravila POP!-a.

Dvadeset minuta nakon 21 čas, efektnim pozivom u vidu sirene – punk bend „Ispad“ pozvao je publiku da im se pridruži ispred bine. Uz maske i nosila počeli su svirku, a najvatreniji fanovi su od prvih taktova vatreno skakali uz njihove hitove, poput „Živote moj“ i „Džoni Rotten“. Kraj svog nastupa obilježili su sirenama, te napustili scenu.

Nešto prije 22 sata na sceni su se pojavili raspoloženi članovi Električnog Orgazma, te su svirku obilježili izvođenjem svojih hitova „Ne postojim“, „Više nisam tvoj“, „Hajde bejbi daj da vidim sad“, „Kapetan Esid“, a uz „Protiv sebe“ u dvorani se stvorila sentiš atmosfera, pa su se i najtvrđi rokeri klatili u laganom ritmu.

Efektna je bila i pjesma „The man who sold the world“ od Davida Bowie-a koju su izveli.
Zbog manjih tehničkih problema uslijedila je polusatna pauza tokom koje je publika mogla uživati uz punk i rock hitove, a nakon koje se „Električni ograzam“ vratio da izvede „Zlatni papagaj“.

Nakon što su napustili stejdž, u salu su pristigli fanovi „KUD Idijota“ raznih generacija, a nakon poduže pauze pulski pankeri su na oduševljenje banjalučke publike stupili na scenu. Pozdravili su publiku uz „We salute you“, te hitovima „Genijalsi“, „Marija“, „Za tebe“, „Ja sjećam se“, te mnoge druge pjesme koje su ispraćene šutkama i odličnom atmosferom. Nešto poslije 1 sat svirka je gotova, a zadovoljna publika napustila je dvoranu.

U razgovoru sa Ninom Govedar, jednom od organizatora saznali smo da su organizatori apsolutno zadovoljni punom salom i odzivom mladih večeras, te kaže da su na veoma dobrom putu ka ostvarenju svog plana. Otkrila nam je i to da niko od bendova koji su učestvovali nije imao posebne zahtjeve što nije baš uobičajeno.

Samo za Balkanrock, Sale Veruda, gitarista KUD-a izjavio je da je zadovoljan te da ga uprkos umoru od puta prilično diže kad vidi punu salu. Mladim bendovima koji traže svoje mjesto na sceni poručuje da je bitna podrška okoline, prijatelja i porodice, ali da sve zavisi od njih i njihovog truda i da je najvažniji rad na sebi samom i ako nisu spremni na to – nemaju šta tražiti tu.