Pesnik u potrazi za smislom – Kralj Čačka u Domu omladine

Kralj Čačka Dom omladine Beograda
foto: Tanja Drobnjak

Postoje umetnici koji kroz svoju umetnost uspevaju da prikažu ono što mnogi od nas misle i osećaju. Samo, oni to objasne mnogo bolje nego što bismo mi sami ikada mogli. Jedan od takvih je Kralj Čačka koji je sinoć održao koncert u bioskopskoj sali Doma omladine Beograda.

Samo 15 minuta nakon predviđenog vremena, Kralj se zajedno sa svojim bendom pojavio na sceni otpočevši koncert svojom verzijom pesme Jove Jovanovića ZmajaAla je lep ovaj svet“. Dok Zmaj u ovoj dečijoj pesmici opisuje lepote sveta, Kraljeva verzija je malo drugačija. On ne piše naivne pesmice, ne obraća se deci, već onima malo starijima kojima je teže da sve te lepote pronađu u današnjem svetu. Tako njegova verzija počinje rečima: Kuda ide ovaj svet? Gde je potok, gde je cvet? Završivši ovu pesmu pitanjem Gde je srce, gde si ti?, nastavio je sa pesmama sa svog prvog albuma, ostavivši publiku da se i dalje pita gde je žbun, gde je Dunav zlata pun i gde je, dođavola, to srce.

Nakon što je prvih nekoliko pesama odsvirao bez ikakve pauze i bez ijedne reči između njih, Kralj se prvi put tokom večeri zahvalio publici što je došla na koncert i što ih podržava. Onda je produžio dalje pesmom “Zemlja snova“.

Kralj Čačka Dom omladine Beograda

Ubrzo se ponovo obratio publici uz konstataciju da je napolju veliki stres, koji se na bini samo pojača i da bi bilo bolje da je napolju manji kako bi na sceni bio optimalan. Nastavio je pesmom “Sklonio sam se od ljudi“, prvom pesmom sa novog albuma koju je sinoć odsvirao.

Pesma koja je možda i najviše obradovala slušaoce bila je “Rolaj“, koju su pojedini članovi publike već na samom početku dočekali povicima odobravanja. Posle nje usledila je “Istanbul“, veoma egzotična pesma koja se postepeno gradi, razvija, izluđujući slušaoce koji iščekuju eksploziju. Ona se konačno dešava kada Kralj dubokim glasom izgovori “nova zemlja”. Onda se sve smiruje, stišava i sva tenzija nestaje. U ovoj numeri se najbolje može osetiti kapacitet svih muzičara u bendu. Zaista, svaki od njih oseća svoje instrumente u potpunosti. Osim što zajedno stvaraju savršenu muziku, oni i izgledaju jako skladno na sceni. Svaki od njih je veoma otmen i elegantan na svoj način, pa zajedno čine celinu u kojoj je i dalje istaknuta individualnost svakog pojedinca. Nakon ove pesme, izveli su njihovu verziju pesme Mose Allisona “I Don’t Worry About a Thing” koju je Kralj prepevao na srpski jezik.

Kralj Čačka Dom omladine Beograda

Kralj Čačka nije od onih izvođača koji pokušavaju da oduševe publiku. On jednostavno radi to što radi onako kako se njemu čini da je najbolje, onako kako mu dođe u tom trenutku, a da li će publika ostati oduševljena, to kao da nije nešto od velike važnosti. Ipak, i bez velikog napora on uspeva da impresionira. Kako je ovaj koncert bio sedeći, bio je i mirniji i činilo se da je publika pažljivije pratila sve što se dešavalo na sceni, a aplauz posle svake pesme je u tom miru zvučao još glasnije. Publika je upijala lepe, može se reći i vesele melodije koje su u kontrastu sa rečima koje, uglavnom, kritikuju društvo, često na humorističan i sarkastičan način.

Ipak, ne bi bilo pravedno zaključiti da je Kralj Čačka namrgođeni hejter koji samo kritikuje društvo. Daleko od toga. On je pesnik u čijim se stihovima oseća potraga za smislom, ljubavlju i svetlošću. To se može prepoznati i u samim naslovima pojedinih njegovih pesama poput naslovne numere novog albuma “Spusti svetlost na put” i “Svetle stvari“, posle koje je zajedno sa bendom napustio scenu.

Kralj Čačka Dom omladine Beograda

Publika nije morala dugo da traži i iščekuje bis jer su se jako brzo vratili na scenu, odsviravši još dve pesme. Posle prve Kralj je rekao: “Evo još jedna i onda nećemo više”, i onda započeo pesmu “Avatar“. Ipak, posle nje je publici poklonjen još jedan bis, kada je Kralj ostavio gitaru i seo za klavir kako bi završio koncert pesmom “Naći ću izlaz“.

Mnogi od nas su nezadovoljni svojim okruženjem, prizorima sa kojima se svakodnevno susrećemo. Neki će zbog toga samo gunđati i namrgođeno, puni prezira gledati ceo svet. Neki će, što je svakako bolje, iz tog besmisla stvoriti muziku. Ako to ne umemo, onda svakako možemo otići na koncert nekoga ko ume. To neće promeniti svet, neće nam promeniti život, ali nam može ulepšati veče i pružiti osećaj da nismo sami. Retko kome uspeva da ceo besmisao ovog sveta tako dobro upakuje u stihove i muziku i samim tim ga učini mnogo podnošljivijim kao što to čini Kralj Čačka.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Kralj Čačka Dom omladine Beograda