-

NaslovnaReportažePero Defformero okupio gastarbajtere u KST-u

Pero Defformero okupio gastarbajtere u KST-u

Jelena Samardžić

Funkcija: Novinar

Sebe vidi kao: veliki sanjar i dete koje ne zuri da odraste

Moto: my needs are simple. all I want is everything

pero-defformero-4
Pero Defformero; Foto: Miloš Cvetković

Posle nešto više od dve nedelje od održanog koncerta Brkova, u dobro poznatoj bašti Kluba Studenata Tehnike na repertoaru se našao novosadski bend sa sličnom tematikom, Pero Defformero. Početak dešavanja je najavljen u 11 časova, a kako su svirke na ovom prostoru uvek dobre u dvorištu ovog kluba počeli su se formirati veći redovi mnogo pre najavljenog početka. 

Flatline
Flatline

Sa manjim zakašnjenjem na binu kao gost prvo izlazi bend Flatline kojima je ovo bio prvi nastup u Beogradu. Flatline dolazi iz Sarajeva i predstavlja listu od desetak hardcore pesama. Dočekani gromkim aplauzom odpozdravili su publiku i krenuli u pakleno zagrevanje već dobro popunjene bašte. Svoje ludački dobro raspoloženje veoma brzo su preneli na sve prisutne. Kroz njihovo izvođenje moglo se primetiti da su im uzor bendovi kao što su Slayer, Napalm Death, Pantera, ali ipak su uspeli da ostanu dosledni sebi i svom posttraumatic hardcore žanru. Pred izvođenje jedne uslovno rečeno ljubavne pesme zatražili su od publike da zapleše sa njima i naravno odmah je jedan deo ovog prostora bio rezervisan za one koji su želeli da se priključe šutkama, koje su kao i uvek uz ovako brze bendove ostale do kraja svirke. Među pesmama koje su izveli našle su se Slave, Unfinished, Memories, Five Seconds… Poslednja kojom su se oprostili i potpuno pripremili publiku za sledeći koncert bila je pesma Destrouctors.

Pero Defformero
Pero Defformero

Svetla su se ugasila i nastupila je pauza od dvadesetak minuta. Bašta je bila popunjena do poslednjeg mesta. Najavljeni prvi samit gastarbajtera u Beogradu mogao je da počne. Uz dozivanje Bišketa, na scenu izlaze svi sem njega, a gitarista Saša Friš je priznao da ovoliko gastarbajtera nije video ni u Nemačkoj i da na veliko razočarenje došli su do kraja puta te da će održati koncert bez Bišketa. U tom trenutku počinje brza vožnja uz pesmu Ferari, kada na scenu izlazi zvezda večeri, Biške, odeven u bele puma trenerke, košulju narandžaste boje sa tigrovima, naočarima i naravno da bi sve bilo na mestu tu su bile i teške, zlatne kajle i lanci. Na trenutak smo vraćeni u vreme zlatnih devedestih godina. Devojke već od druge pesme prilaze bini i bacaju brushaltere Bišketu i ostalim članovima benda.

Sinoć je publici predstavljen poslednji, četvrti po redu album Jer to liči na taj način?. Koncert koji je trajao oko sat i po vremena je osim novih pesama, bio prošaran i svim najvećim hitovima ovih Novosađana koji traju jos od 1993. godine. Ovi turbo folk metalci su našli put do publike koja će razumeti na pravi način njih i realnost koja nas okružuje, a ta publika se neprestano uvećavala svakim  njihovim novim albumom i održanim koncertom.

Saša Friš
Saša Friš

Vesela atmosfera uz neprestanu komunikaciju Bišketa, a i Friša sa publikom je počela od samog starta, tako je skoro pred svaku pesmu imao kratak opis i značenje istih. Neprestano horsko pevanje, skakanje propratile su njihov sinoćni nastup. Kako je Biške rekao, publici su predstavili njihove tužne ljubavne pesme jer su oni nešto kao Vlado Georgijev. Usledila je muzika svih nacija i generacija i pesma Silvana je bila sledeća na redu. Neprestano njegovo igranje na bini pratila su osmehnuta lica, iako je u pitanju bila teška balada. Na redu su bile nešto brže numere Ekstra, Ćerka đavola i onda sledi euforija uz pesmu Sedmica na lotu , jedna skupa o srećnom danu propraćena Bišketovim kako je rekao drti densom.

Kombinacija hevi metala, brzih rifova i narodnjačkog trilera u glasu Bišketa je očigledno ono što publika podržava, možda jer je umorna od teških pesama sa sociološkom i političkom tematikom. Mada, na to i Pero Defformero ukazuje, ali na jedan potpuno drugačiji i humorističan način.

Biške
Biške

Sledeća je jedna teška i muška kompozicija o bicepsima i tricepsima, Teretana svakog dana i kao presek sledi jedna patetična Na dan kada si pošla koja je imala nešto drugačiji uvod sa teksom folk pesme Crno i zlatno. Druga polovina koncerta se nastavlja sa još bržim i „zabavnim“ pesmama. Šutke, skakanje, vikanje uz poznatu Gotičarku i Metal sviraću razdrmali su publikukoja nikako nije želela skori kraj koncerta. Pre izvođenja pesme Gastarbajter istima je poručeno „Ne vraćajte se više i ne gubite nadu“. Poslednja pesma je sasvim logično bila Došli smo do kraja puta gde je Biške improvizovao svojim agresivnim rok metal vokalom i pokazao šta mu je u krvi.

Svi prisutni su u jednom glasu tražili bis, što je zasluženo ova publika i dobila ubitačnom pesmom Žalim draga ispalo je sranje i jednom sa rok momentima Volim te. „Ljubimo vas sve pesmom, ovo je bilo sve, pozdrav“, rekao je Biške. Koncert je završen na isti način kao što je i započet, sa dovoljnom dozom pozitivne energije i lepog raspoloženja. Iako je Friš u jednom trenutku rekao da je ovo možda poslednja svirka, verovatno je da je to samo jedna od dosetki i da ćemo ih uskoro opet slušati.

pero-defformero-publika