fbpx

-

Naslovna Izdvajamo Pero Defformero bljesnuo za Veliki petak u Nišu

Pero Defformero bljesnuo za Veliki petak u Nišu

Sinoć je Niš ugostio svojevrsnu turbo-folk metal atrakciju. Pero Defformero je nastupio u klubu Feedback i udostojio Nišlije onoga što se teško zaboravlja.

Spoj metala i turbo-folka, dveju suprotstavljenih, a ipak u datom slučaju ukrštenih sila, dovoljno je energičan da razbudi bilo koga. Da li dašak devedesetih koji ne napušta ove prostore ili kvalitet sadržan u instrumentalnoj potpori čini da odaziv publike na muzički humor ovog sastava bude izuzetan? Bilo kako bilo, i sinoć je zategnuto u Feedbacku, a sa vremenom postaje sve tesnije.

Svojevrsni metal stand up je otpočeo u 11 časova. Pesme “Ćerka đavola” i “Fejsbuk Stana” dočekane su glasnim oduševljenjem prisutnih koji su već na svojim pozicijama. Utom se publici obraća Goran Biševac. Da li pretpostavljate stajling? U belom odelu, okićen zlatom ostaje veran svom vizuelnom dojmu usput spominjući  da nije on onaj Beli i poželeći dobrodošlicu svima u rokenrol kafanu. Ipak, moglo se čuti tu i tamo koje “samo jako” usred repertoara koji je pre svega “ljubavnički”. Kao takav dalje nudi pesme “Ostavljen sam ja” i jednu što dušu leči “Silvana“.

Iz blage otegnutosti uz “Preko brega” naglo se prešlo u nešto što je izazivalo sveopšte ovacije. Isto je ispratilo pesme “Metal sviraću“, “Odlaziš“, “Gotičarka” i “Sedmica na lotu” odsvirane su iz cuga. Onda je usledio presek stanja gde se na scenu uvodi tehno momenat bez kojeg, kako Biške kaže, ne možemo u Evropu. “So, are you ready?” – poput ruskog emigranta pozivao je publiku na ples da bi iz zvučnika izbijali stihovi hita “Masovna sarana“. Povod njihovog dolaska, novi singl “Hipster“, pokucao je u ponoć nakon čega se dalje osvrće na popularnu muziku današnjice gde spada i hip-hop. Zdušno pozdravlja sastav iz Niša Stereo Banana i sam izvodi nešto u pomenutom maniru.

Saša Friš je vladar scene. Pratioci zaduženi za ritam sekciju András Ispán sa bas gitarom, elektroničar i Mađar i Luka Jelisavčić za bubnjevima, građevinski tehničar, potpomažu napad koji kroz čulo sluha uvodi tela u katarzu. Hedbengovanje i mlataranje rukama u stilu višeg od dobrog provoda pozdravilo je nastavak muzičkog programa. Nakon pesama “Gastarbajter“, “Na dan kad si pošla za tog čoveka” i “Žalim draga, ispalo je sranje” nastavile su se “Kauboj iz Bosne” i Volim te… tu nema ljubavi”, dok su “Ekstra” i “Ferari” ostavljene za bis.

Kvalitetan muzički program je u toku dvočasovne svirke dao sinoć povod Nišlijama za dobro raspoloženje, na šta su čekale dve i po godine, koliko Pero Defformero nije bio u klubu Feedback.