-

Paydo Komma i There. osvojili Novi Sad

There (1)
There.; foto: Stefan Savić

Crna kuća i bend HiQulus u Novom Sadu ugostili su, slobodno mogu reći, najbolje predstavnike nove i bogate niške muzičke scene, bendove There. i Paydo Kommu.

There (2)
There.

Svirka je počela negde oko 22 časa, sa standardnih pola sata zakašnjenja, tako što je There. izašao na binu i prvim taktovima pesme „Sarissa“ klub postepeno počeo da puni. Bend sebe predstavlja kao kosmički instrumentalni post rok bend, što malo čudno zvuči kada se izgovori, ali sve postaje jasno onda kada ih poslušate, naročito uživo. Sinoć je There. vozio kroz kosmos pesmama s prvog EP-jaSession 4, kao i novim pesmama koje će se naći na njihovom albumu prvencu, čije je snimanje pre par dana završeno. Ili su njihove nove pesme agresivnije nego ranije ili su članovi benda sinoć bili posebno raspoloženi, jer je njihov nastup bio bogat energijom, instrumentali su u potpunosti držali pažnju, a dileme oko toga da li im fale reči ni u jednom trenutku nije bilo. Svaka pesma stapala se u prethodnu, dinamika se često menjala, a oni su istovremeno bezuslovno ispoljavali bezbroj različitih emocija, koje je, čini se, i publika oberučke prhvatila.

HiQulus
HiQulus

Kako se tokom nastupa benda There. Crna kuća solidno napunila, publika je dočekala jedini domaći bend ove večeri, HiQulus. Za one koji slabije poznaju ovaj bend, sinoć se moglo čuti da su jako dobro usvirani, da njihov muzički izraz obuhvata mnoštvo uticaja, pa se može reći da su alternativni bend sa dosta efekata i elektronike. Kako je senzibilitet HiQulusa drugačiji od ostala dva benda, tako se i publika u prvim redovima promenila. Tokom sinoćnjeg nastupa vokalu benda Branislavu Reljinu Banetu se tokom dve pesme priključila prijateljica Janja. Ono što smo mogli čuti od njih jesu pesme sa njihovog EP-ja „Water above“, ali i nove pesme koje će se naći na njihovom prvom albumu „UniQue“, koji se očekuje na proleće.

Paydo Komma
Paydo Komma

Kao poslednji bend večeri nastupio je trip hop bend Paydo Komma. Iako je ovaj bend izbacio svoj prvi EP „Povest eksplicitnog uma“ još 2012. godine i debi album Strano sredinom prošle godine, Komma su sinoć tek drugi put izašli pred svoju publiku. Na svirci smo mogli čuti pesme sa oba izdanja, a na par pesama Mariji Sibinović se kao prateći vokal priključila Zorana Ignjatović iz benda Greenfingers, koja je otpevala i pesmu „In burning“ na kojoj je gostovala na njihovom albumu. Publika koja je poznavala njihov rad od ranije pratila je bend tako što je pevala zajedno sa njima, a oni koji nisu, u pauzama između pesama iznenađeno su se raspitivali okolo o bendu. Kada se saberu utisci, izgleda da su Paydo Komma napravili dobar potez zato što su odmah krenuli da sviraju van Niša, jer ovakav bend nije česta pojava na našoj muzičkoj sceni pa zbog svoje originalnosti i kvaliteta svakako zaslužuju mnogo više pažnje.

Kada se osvrnemo na izveštaj sa svirke There. i Paydo Komme iz Niša od pre par meseci, kao i na pitanje ume li ostatak Srbije da sluša bendove iz Niša, može se odgovoriti da Nišlije više ne treba da čekaju da neko dođe do njih, već da je potrebno više vani svirati, jer je očigledno da imaju puno toga da podele sa čitavom zemljom.

Save