-

Parni Valjak ’bez struje’ u Čairu (Niš)

Parni ValjakSinoć je pred više od tri hiljade posetilaca zagrebački sastav Parni Valjak u niškoj hali Čair održao još jedan u nizu fenomenalnih i drugačijih unplugged koncerata.

Nakon pola sata kašnjenja izlazak na binu Valjka uz prepoznatljive zvuke pesme „Sjaj u očima“ s kraja osamdesetih godina potvrdio je malo starijim generacijama da rock & roll i dalje živi, dok su tinejdžeri i omladina u publici znak da će ovaj bend još dugo nastupati.

Za vreme dvočasovnog nastupa „bez struje“ ova legendarna ex-Yu rock grupa zagrejala je srca mnoštva ljubavnih parova koji su razmenjivali nežnosti uz „Dođi“, „Kada me dotakne“, „Jesen u meni“. Bend je predstavio i par novih pesama sa svog sedamnaestog studijskog albuma „Stvarno – nestvarno“, dok su evergreen hitovi kao što su „Zastave“, „Neda“, „Ona drugog ljubi“, „Jesen u meni“ u nešto izmenjenijim aranžmanima razdrmali celu masu. U akustičnom nastupu uz klavir, violine, gitare, kontrabas i bubanj uživali su ljubitelji ovog kultnog sastava i klasičnog i romantičnog rocka.

Iako su mnogi očekivali i dužu zabavu ekvivalentnu ceni karata od 900 dinara, recimo kao prošlogodišnju u niškoj tvrđavi kada je koncert trajao nešto više od tri sata, nesporna je emocija koja je sve vreme bila prisutna i razmenjivala se između ’pokretača’ pop-rock talasa na ovim prostorima i prisutnima u Hali.

Neprevaziđeni Aki Rahimovski i „Nakon svih godina“ održava odličan kontakt sa svojim poštovaocima, pa je tako, na opšte oduševljenje, i ovoga puta, silazeći u publiku uz „Uhvati ritam“, pokazao izuzetnu interakciju sa ljudima koji su ga pozdravljali, tapšali po ramenu, i plesali za njim, pri čemu se u veseloj gomili moglo čuti: „Kakav šoumen!“, „Spektakl za pamćenje!“. Obraćanja između pesama onima koji ga godinama podržavaju i posećuju nastupe Parnog Valjka ni ovoga puta nisu bila retkost, a koliki je Aki emotivac pokazuju i suze na njegovom licu, kada ga savladaju uzbuđenje i emotivni tekstovi pesama koji pogađaju i ne ostavljaju ravnodušnim ni one grublje i hladnokrvnije fanove.

Kraju nesvakidašnjeg performansa Valjka u Čairu predhodilo je dva puta vraćanje na bis, na kome su bile izvedene i numere „U prolazu“, „Kao ti“, „Ljubavna“, kao i možda najveći i omiljeni hit rock ekipe Bivše Jugoslavije „Sve još miriše na nju“, koji uvek podigne na noge i sinhronizuje celu publiku u muzičkoj pratnji svog najdražeg benda.

Foto: Vanja Keser