fbpx

-

Naslovna Reportaže Paraf u Domu omladine podmladio starije, okuražio mlađe, probudio neodlučne

Paraf u Domu omladine podmladio starije, okuražio mlađe, probudio neodlučne

Paraf Dom omladine Beograda
foto: Anamarija Vartabedijan

Beograd je u subotu bio domaćin jednog davno zaboravljenog vremena kada se nije previše obraćalo pažnje na to odakle smo, koliko imamo i koje nam je političko i versko opredeljenje. Jedan deo publike koji se našao na svirci Parafa u Domu omladine nije ni bio rođen kada je izdat njihov poslednji album. Ekipa je bila oduševljena maksimalnom ispunjenošću sale, ujedno začuđena da ta ista masa poznaje njihove pesme.

Gužva je bila očekivana, koncert rasprodat, a ispred ulaza cupkali su pojedini, tražeći neku kartu viška. Tokom nastupa predgrupe Crna lista, publika se još uvek skupljala i stiskala po sali Doma omladine. Bilo je tu generacija od 19 do 79 godina, kao i žanrovskih stilova od rokera, pankera, alternativaca, metalaca, do rege poštovaoca.

Prva postavka Parafa otpočela je pesmom “Na tragu“, pet minuta uoči deset časova. Tvrdi pank zvuk vratio je vreme nekoliko decenija unazad i ujedinio publiku da skače i peva. Koncepcija koncerta je bila takva da su se pank i njuvejv ekipe smenjivale na nekoliko pesama. Ali samo uslovno rečeno, jer su zapravo svi, sve vreme, bili na bini i delili pozitivne vibracije i oduševljenje sa publikom.

Paraf Dom omladine Beograda

Tokom prvog dela svirke dominirale su pesme “Hit tema” i “Narodna pjesma” predvođene vokalom Valterom Kocijančićem, a nakon četvrte numere na scenu je izašla proširena ekipa druge generacije ovog benda koja je publiku podsetila na svoje nekadašnje albume “Zastave” i “Izleti“.

Najvatreniji obožavaoci peli su se na binu, pa je obezbeđenje bilo prinuđeno da reaguje i sklanja ih sa iste, pivo se prolivalo po glavama, a muzičari pržili po svojim instrumentima podržavajući taj buntovnički zanos. Najupečatljivija na nastupu ostala je kontroverzna pesma “Goli otok“, koja se nikada nije našla na nosaču zvuka i svojevremeno je prošla najtvrđu cenzuru, ali je to nije sprečilo da bude veoma slušana i idalje praćena najglasnijim ovacijama.

Novovalska ekipa briljirala je izvedbom balade “Željko“, “pjesme o jednom dječaku iz 1983. u Beogradu”. Nizale su se gotovo bez pauze poznate numere “Termiti”, “Fini dečko” i ostale, a imali smo tu čast da čujemo i novu stvar pod nazivom “Bez lica“, koja je u starom muzičkom ruhu sa prepoznatljivim sint karakterom iznela egzistencijalna pitanja savremenog društva.

Gotovo pred kraj koncerta oba sastava su zajednički izvela pesmu “Živjela Jugoslavija“, simbolično prenoseći poruku o nostalgiji za minulim vremenima, ali i potrebi da se sve nesloge i koškanja završe. Ona je ujedno i najavila bis na kome su ponovljene pesme “Javna kupatila” i “Policija“.

Paraf Dom omladine Beograda

U svakom slučaju, čini se da je nepotrebno detaljisati o tome kako su zvučali. Svirali su kao da im je samo to preostalo u životu. Ali treba pričati o tome da se nijedan koncertni prostor u Beogradu ne seća poslednjih godina da je publika toliko uživala i živela svaku odsviranu pesmu. Možemo reći da je ovaj koncert od onih koji su u stanju da pruže potpuno zadovoljstvo slušaocu i napune mu baterije za barem pola godine. Ovo je bila harmonija različitosti, spoj nespojivog, crvotočina koja spaja minula i sadašnja vremena, stare i poznate melodije i nove tehnologije i time briše razlike u godinama, stilske i društvene senzibilitete, aktuelne probleme, političke segregacije, državne granice i, što je najbitnije od svega, pokreće kritičko razmišljanje, buntom razbija melanholiju i letargiju duha i tela.

GALERIJA FOTOGRAFIJA
Paraf Dom omladine Beograda