-

Pankeri pokazali solidarnost na „Vračar Rocksu“

Doghouse
Doghouse; foto: Nemanja Đorđević

Jedinstvo i solidarnost. Tako bi se mogao opisati sinoćni humanitarni koncert u CZK „Božidarac“. Jedna u nizu svirki, čiji je celokupni prihod od prodatih karata i šanka namenjen porodicama ugroženim poplavama, počela je neočekivano mlako, ali kako su odmicali nastupi, temperatura i atomsfera su rasli.

Bromo
Bromo

Događaj je otvorio bend Đurđija nešto posle 20 sati. Neinventivne punk deonice sa umiljatim i mirnim glasom pevačice Đurđije nisu uspele da prodru do malobrojne publike, koja je tek počela da se okuplja. Technicolor Lies, koji su nastupili odmah nakon Đurđije, blago su zagrejali atmosferu. Istina, nije za svakoga screamo/alternativni rok, ali ova šestorka je uspela da probudi pomalu uspavanu publiku svojim krajnje energičnim nastupom. Beogradski sastav Bromo je bilo pravo osveženje te večeri. Zreliji zvuk mešavine sludgea, stoner rocka i metala definitivno se izdvajao od melodičnih pesama ostalih izvođača te večeri. Blankfile je vratio ceo koncert u melodični hardkor pank manir, ali čini se da se ispostavilo da je svirati taj žanr odmah nakon Broma pretežak zadatak. Polovina publike nije prisustvovala njihovom nastupu, a veći deo koji je ostao unutra bio je, čini se, i dalje pod utiskom sludgea. Nastup Tea Breaka je bio odlična uvertira za zvezde večeri – Doghouse.

Tea Break
Tea Break

Ljudi su se povukli iz dvorišta i ušli u „Božidarac“, a momci iz Beograda su napravili sjajnu atmosferu, posebno prilikom izvođenja pesme „Killing Words“, nažalost bez vokala Koce iz osiječkog Debelog Precjednika. Tu padaju prve (ozbiljnije) šutke i crowd surfovanje. Ali ni ovo nije moglo da se poredi sa atmosferom koji su napravili Doghouse. Ako ste se do sada držali krilatice „pank je mrtav“, kultni sastav će vam iznova i iznova, takt po takt, dokazati da grešite, i to mnogo! Pored dve nove pesme, od kojih je jedna od njih „Nobody“, bend je izlistao sve hitove dvadesetogodišnje karijere, doduše, zbog nedostatka vremena, kraću verziju tog spiska. Nakon dirljive obrade pesme „Drag My Body“ sastava Hot Water Music, izvedene samo sa gitarom i vokalima, Doghouse je napravio opštu ludnicu. Hitovi poput „Breakin'“ i „As one“ motivisali su publiku da skače na binu, uzima mikrofon (ali i da ga uredno vrati), crowd surfuje na sve strane, i sve to dok traju šutke. Oko 15 minuta posle ponoći, Doghouse se morao povući sa bine, ali ne pre nego što su, krajnje simbolično, odsvirali poslednju pesmu te večeri, punk obradu „Love Song“ od The Cure.

Doghouse
Doghouse

Svako ko se sinoć zadesio u „Božidarcu“ mogao se na neki način pronaći u bendovima sličnog usmerenja. Ali, ono što je nam je Doghouse priredio, samo nam je probudilo želju da ih bombardujemo mejlovima moleći ih da naprave samostalni koncert, koji im dolikuje kao jednom veoma ozbiljnom sastavu. Ostaje da vidimo da li će se blago fragmentirana scena ujediniti, pa da se sa razlogom možemo radovati organizovanju sjajnih pank koncerata domaćih bendova u (bližoj) budućnosti.

GALERIJA FOTOGRAFIJA