-

Pank rok kvintet u Domu omladine

Debeli Precjednik
Foto: Nemanja Đorđević

Nasuprot svima koji vole, uslovno rečeno, kompleksniju muziku koja podrazumeva tehnički virtuozitet i tekstove koji imaju naslojavanja stilskih figura i ambivalentnih značenja poput prasećeg sala, sinoćni nastup čak pet raznolikih pank rok bendova je pokazao da uz galopirajuću „dvojku“ na bubnju, snažnim zvukom i dobrim performansom nije potrebno previše pametovati, već nekada samo razduvati glavu i uživati.

Tako i bejaše, glavne zvezde večeri u beogradskom Domu omladine su bili osiječki sastav Debeli Precjednik/Fat Prezident (ova podela je bitna ali će biti objašnjeno u daljem delu teksta), a njih su verno pratili beogradski Tea Break, Lude Krawe iz Bačkog Petrovca, Technicolor Lies, kao i Venerin Breg. Publika je jako dobro podržala nastup posetom i energijom, ali o tome malo kasnije.

Redosled nastupa je bio obrnut, tako da se oko 21:15 na bini pojavio Venerin Breg. Mlađahni bend (ako bismo ih tako mogli nazvati) se pojavio sa ženskim (nadam se da su ženske) perikama na glavi i započeo svoj set. Muzika je sirovijeg pankerskog duha, uz dozu prljavije, seksualnom bojom prožete tematike. Pevač Nikola Bursać je u šaljivom tonu pomenuo u par navrata da su određene pesme o „je*anju“, dok je unutar jedne pronađeno mesta za ljubav. Iako možda u tom momentu publika nije još uvek popunila prostor (što će kasnije vrlo rado učiniti), bilo je dovoljno posetilaca da podrže bend i isprate čitav set. Svakako da je nastup ponajviše posvećen njihovom albumu „Zašto si morala baš u dupe?“ Pesma koja se posebno izdvaja jeste „Venerin breg“, parodija čuvenog klasika Motorheada „Ace of Spades“ sa drugačijim tekstom, svakako. Takođe, pesme poput „Šrafcigera“ i „Ljubavna“. Pomenuo bih i razvijenije deonice solo gitare u pojedinim momentima, što je bilo pomalo neočekivano s obzirom na generalni zvuk benda. U svakom slučaju, dobar uvodni bend sa nadom da uskoro čujemo još novog materijala.

Pola časa kasnije, sledeći su bili Technicolor Lies, takođe iz Beograda. Bend je predstavio zvuk koji je bio nešto melodičniji u odnosu na „Breg“ (da ne kažem da postoje blagi elementi u zvuku onoga što bismo mogli nazvati „emo“). Unutar deonica vokala se može uočiti više usmerenja ka vrištećem, agresivnijem pristupu. U svakom slučaju se pank rok elementi nastavljaju i kroz set ovog mladog sastava, koji je izvodio neke od pesama sa svog EPa pod imenom „Eclectic Youth„. Ne toliko upečatljiv utisak, ali svakako da je publika uz svoju brojnost i energiju dobro podržala bend. Ipak, preporučio bih pesmu „Sun Died“ sa svojim zaraznim refrenom.

Lude Krawe kao naredni bend su definitivno bile stepenik više u intezitetu i reakciji publike. Ovih dana njihov novi album „Svetla cirkusa“ treba da ugleda svetlost dana pod etiketom Nocturne magazina tako da su izvedene i neke pesme sa tog izdanja. Tokom nastupa je zvuk svakako drugačiji od oba prethodna sastava sa svojim višeglasjima, kao i nešto dinamičnijom svirkom i melodičnim vokalom sa tekstovima na serbskom jeziku. Bend je definitivno naterao publiku na pokret i šutke, kao i već prve stage diveove. Unutar pesama se mogu čuti brojni kreni-stani odseci koji doprinose dramskom efektu. Ne treba zaboraviti ni ska elemente, koji u svakom slučaju teraju na igru i pokret uopšte. Gitarista Dawid je iskoristio priliku da par puta pomene protekle izbore i neke od pesama koje se bave političkim pitanjima. Kod Ludih Krawa po prvi put susrećemo i tradicionalni spoj anarhične pank muzike i preispitivanja sistema i njegovih obeležja. Jedna od takvih pesama je bila i „Predizborna„. Singl „Metronom“ je takođe našao mesta u setu i brojnu publiku naterao na pevanje, bilo da su bili napred ili u zadnjim redovima.

Moram da pomenem publiku koja je zaista bila sjajna i podržala sve bendove sa mnogo energije, velikih šutki, dizanja ljudi, skakanja sa bine, pentranja do mikrofona članova benda i pevanja zajedno sa njima. Zaista je bilo lepo videti prepunu malu salu Doma omladine (da, ipak nije „Amerikana“ al’ opet, stvarno je bilo prepuno dobre energije).

Sa pojavom Tea Breaka u 23 časa sve je postalo „crvena zona“. Bubnjar Kuki se pokazao kao prava baterija započevši uvodnu pesmu a i tokom čitavog nastupa je bio jednostavno nezaustavljiv i precizan (ovo je ujedno bio i njegov poslednji nastup sa bendom, koji respektabilno napušta nakon sedam godina rada). Nastup su otvorili pesmom sa novog izdanja „All to You„. Publika je ovde već uveliko urlala na sav glas i krenula u nezaustavljive šutke i bacanja piva unaokolo. Breakov pank sa uplivima metal muzike i emo/screamo elemenata je doneo značajno agresivniju atmosferu koja je opet bila dovoljno melodična sa vokalnim i gitarskim melodijama. Među nekim od izvedenih pesama se našao singl „Life Injection“, „Suffer for the Last Time“ sa prvog albuma. U setu se mogla pronaći i obrada čuvenog benda Therapy? pod imenom „Screamager“. Bend je iskoristio priliku da pozove frontmena Kocu iz Debelog Precjednika sa kojim su zajedno izveli novi singl „Killing Words„. Pesma je interesantna pošto je tekst u strofi na srpskom, dok je refren na engleskom jeziku. Takođe, sam tekst se bavi idejom preispitivanja koncepta pisanja tekstova na maternjem jeziku samo zato što je to trend (to je na neki način razlog i zbog dva različita naziva benda, kao i podele tekstova pesama na dva jezika). Sjajna najava za poslednji bend koji su svi iščekivali.

Kao epicentar večeri, Debeli Precjednik je naselio binu i pozdravio publiku sa svojim trećim nastupom u Beogradu. Ono što upada u uši jeste vrlo prijatna boja glasa pevača koja čitavom bendu daje jedan prijemčiviji manir uz navalu jake gitarske energije. Osiječki kvintet je tokom nastupa promovisao materijal sa svog novog izdanja „Bruto Slavo„, kao i neke od njihovih najpoznatijih hitova. Na albumu je moguće čuti tekstove na hrvatskom i engleskom jeziku, što predstavlja analogiju sa pesmom „Killing Words“. Vrlo je prijatno slušati vokalne melodije koje Koca u svom tenorskom opsegu vrlo jasno iskazuje. Izdvojio bih pesmu „Moja su koljena umorna od moljenja“.

Sjajno veče neobuzdanog a pozitivnog pank zvuka u Domu omladine. Ovakvi nastupi su uvek pokazatelji da treba dati priliku i koncertima čiji marketing ne podrazumeva nužno bilborde i CDove koji se daju uz „Ariel“. Velika pohvala za publiku, koja je pivo uputila na sve četiri strane sveta i to uz velike i neprekidne skokove. Slušajte sve ove bendove, muzika ima diše za motivaciono dobro jutro i energični korak napred u životu.

 GALERIJA