-

NaslovnaReportažePank rok buna u "Božidarcu"

Pank rok buna u „Božidarcu“

Gordan Lazinica

Funkcija: Novinar/Recenzent

Sebe vidi kao: Srećnog i uspešnog kompozitora/muzičara jednog dana.

Moto: "If you can't handle the failure, then I don't think that success is an option." (Devin Townsend)

Seljačka Buna
Seljačka Buna; Foto: Nemanja Đorđević

U okviru organizacije „Vračar Rocks“ sinoć je održana svirka unutar kluba „Božidarac„, a prostor je ovog puta ugostio tri sastava raznolikog zvuka: Grate, Sharks, Snakes & Planes i Seljačka Buna. Nastup je započeo negde oko 21 čas, kada se na bini pojavio Grate, koji je otvorio večernji nastup.

Grate
Grate

Sa pojavom benda Grate, otpočeo je pank rok zvuk i stav koji se prožimao kroz srž sva tri benda, bez obzira na stilske razlike. Unutar sastava benda je čuveni novosadski bubnjar Zoltan Šimon koji se smatra i jednim od naših najboljih srpskih bubnjara (svako ko je malo bolje upoznat sa bendovima Pry, Face Off, Disdained i Samrt, jasno mu je o kome je reč). Bend je promovisao materijal sa svog albuma „Volim da hodam„. Zvuk benda bi se mogao opisati kao pank rok sa uplivima mračnijeg tona jednog Block Outa (poslušajte stih „Volim da hodam“ u istoimenoj pesmi sa višeglasjem koje se kreće za polustepen naniže). Melodije na gitari se obično zasnivaju na nekoliko tonova koji su više u službi stvaranja zvučne atmosfere. Frontmen Goran Beg je vodio dosta dobru komunikaciju sa publikom i zahvalno ih pozdravljao i zahvaljivao se na podršci. Jedan od elemenata zvuka je svakako i elektronika koja se unutar nekoliko pesama pojavila u vidu elektronskog ritma. Posebno se istakla balada i singl „Srebro“ koja je obojena blagim melanholičnim zvukom. U svega 45 minuta, Grate je omogućio jedan solidan uvod u dalji tok svirke i najavio Sharks, Snakes & Planes.

Sharks, Snakes & Planes
Sharks, Snakes & Planes

Malo posle 22 časa na bini se pojavio beogradski Sharks, Snakes & Planes. Nasuprot Grateu, Sharksi su takođe stilski prikazali materijal sa pank rok elementima i blagom melanholijom, ali je u ovom slučaju pomalo izostala energija u samom toku nastupa. „Crni gnoj“ je bila pesma sa kojom je započet nastup uz duži uvod na bubnju. Melodijska linija glasa pevača Marka Mićanovića u ovoj pesmi podseća pomalo na pristup Eddiea Veddera iz Pearl Jama. Tokom daljeg nastupa mogao se čuti i singl „Nebeska mehanika“ na koji je publika nešto značajnije reagovala. Preuzeću potencijalnu odgovornost u smislu da mi se muzika stilski ne dopada toliko, ali mi se čini da je bend u okviru svog zvuka i jednočasovnog nastupa mogao ponuditi energičniji nastup.

Treba reći da je zvuk svih bendova pomalo bio problematičan tako da je zvuk delovao dosta „ugušeno“, kao i sam govor između pesama, a ni samo pevanje nije bilo najjasnije.

U 23 časa je nastupila Seljačka Buna, beogradski sastav koji je 2011. objavio prvo zvanično izdanje „Buna je počela“ i time započeo drastični uspon i uspeh u proteklih nekoliko godina. Za one koji su manje upoznati sa bendom, treba reći da Buna postoji još od 2005. godine, tako da je svakako reč o ekipi koja je sa najdužim stažom, samim tim i izgrađenijim zvučnim i vizuelnim pristupom. Sa prvom pesmom i poslednjim singlom „Boemska Raspadija“ publika je bačena u nalet zdrave, vedrinom obojene energije. Usledio je „Seljobus„, pesma posvećena učenicima GSP škole u kom su Brada i Šarki, pevač i gitarista sastava, glasno navodili publiku na snažan refren: „Guraj! Ne može!„. U ovom delu večeri su započete učestale šutke, kao i uvežbana interakcija članova benda (gitaristi su svirali solo deonice zamenivši gitare koje pritom nisu skinuli). „Ponovni dolazak Isusa Hrista“ je najavljen kao naredna pesma apokaliptičnog karaktera (ujedno jedna i od agresivnijih/mračnijih) od strane basiste gazda Vuje. Tokom pesme su u jednom momentu svi članovi benda čučnuli unutar treće strofe u kojoj Brada menja boju glasa. Svakako da je jedna od pesama na koju je publika ekstatično reagovala poslednja sa navedenog albuma, „Pank šlager“ sa svojim karakterističnim refrenom „La, la, la, la, la, la, nemamo ideja pa ubacujemo la, la„. Vrlo uvežban i energijom obojen nastup koji je definitivno potvrdio da System of a Down i Tenacious D imaju naslednika koji na pravi način spaja uticaje s obe strane.

Solidno veče „Vračar Rocks“ festivala koji je uvek ugodno posetiti i posmatrati brojne nove ili široj javnosti manje poznate sastave. Sa novom energijom rado čekamo sledeći nastup u Božidarcu i neka nova lica, kao i instrumente.

GALERIJA