-

Palme, roštilj i hardcore – Blankfile na tajnoj lokaciji

Blankfile KPTM Beograd slike fotografije galerija Truth be sold
foto: Daniela Radojković

Palme, roštilj i hardcore? O da. Beogradski bend Blankfile uspeo je da spoji sve tri stvari na jednom mestu. Među palmama u nekadašnjem (ili još uvek sadašnjem) KPTM-u, pod otvorenim nebom, bend je ogranizovao promociju svog novog albuma „Truth be sold„, a potrudili su se da događaj ni po čemu ne bude običan. Počevši od tajne lokacije svirke, za koju su samo oni koji su potvrdili da dolaze znali gde se održava, pa do činjenice da umesto dim mašine, bend koristi roštiljski dim, jelte.

Kada se kaže hardcore, prve asocijacije su uglavnom duboki underground, klubovi u podrumima bez vazduha i u kojima vas vlaga štipa za sinuse. U najavi događaja, Blankfile je najavio backyard žurku i upravo taj doživljaj uspeo da pruži prisutnima. Sve nekako bilo u skladu, sav taj hardcore sa razglasa, palmice, šareni zidovi kluba i poprilično opuštena atmosfera među svim prisutnima. Skoro svi elementi žurke su bili tu, falile su samo crvene plastične čaše za točeno pivo.

Blankfile KPTM Beograd slike fotografije galerija Truth be sold

Na ulazu se „valjao“ i novi merch, a pored novih majica i dukseva, poseban utisak ostavili su donji delovi trenerke, na kojima je na listovima ispisano BF HC (Blankfile Hardcore, ako vam baš treba prevod). Bend kaže da se ne vodi onom čuvenom hardcore krilaticom „Stay true“, ali se nakon sinoćnjeg događaja sa sigurnošću može reći da se vode jednom možda i bitnijom – „Stay true to yourself“. A imaju i publiku koja to voli kod njih.

Kada su svatovi napojeni i nahranjeni, došlo je vreme i za svirku. Pevač Petar Novaković uzeo je mikrofon i sa malo treme i drhtavicom u glasu počeo da najavljuje nastup, ali čim se „#O4TF“ prolomio prostorom, trema je nestala, a unutrašnji demoni sve petorice iskočili su u prvi plan. Prvi redovi su na sve to odgovorili šutkom, koja praktično do samog kraja koncerta nije stala, a pošto same bine nije bilo, raspoloženja benda i publike ubrzo su postala jedno, pa je Novaković završio surfujući po prisutnima.

Blankfile KPTM Beograd slike fotografije galerija Truth be sold

Bend je na nekin način sa novim albumom doživeo reinkarnaciju, neke stvari u njihovom zvuku su se promenile, ali su oni ostali isti, maksimalno zagrejani za sve što rade. Takvi su i na „bini“. Tom njihovom uverljivošću kojom zrače dobijaju poverenje kod publike. Jednostavno svaki takt, svaka reč zvuče maksimalno iskreno, kao da bez ikakvog filtera izlaze direktno iz njih. Publika na sve to ogovara ginući u šutkama, wall of deathu, crowd surfingu i cepajući glasne žice u singalong deonicama.

Prepoznatljiva bratska atmosfera sa hardcore svirki nije prestala do samog kraja, a članovi benda više su vremena proveli pomešani među publikom, nego ispred samih bubnjeva. Jedan mikrofon bio je rezervisan upravo za publiku, pa se često više glasova moglo čuti preko razglasa. Stari fanovi su dobili i poneku staru pesmu, novi su čuli ceo „Truth be sold“ i teško da je moguće da je neko sa žurke otišao nezadovoljan.

Možda jedina žal ostaje što svirka nije trajala duže od tih nekih 40-ak minuta, iako je na kraju nastupa bilo potpuno jasno da ni bend ni publika, svi ukočeni, modri i mokri od znoja, nemaju više snage čak ni za još eventalno jednu pesmu. Uostalom, koliko su svi zajedno izginuli i kako je sve to izgledalo imaćete prilike da vidite u spotu za pesmu „Schadenfreude“ koji je sinoć sniman.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

 

Blankfile KPTM Beograd slike fotografije galerija Truth be sold