-

Pakao u KC Gradu – Haze & Ash, Dogs in Kavala i Turisti na Zvuku Beograda

Dogs in Kavala KC Grad Beograd
Dogs in Kavala; foto: Damjan Jovanović

Sinoć u KC gradu održano je drugo izdanje festival Zvuk Beograda, na kome su nastupili Haze & Ash, Dogs in Kavala i Turisti.

Od samog otvaranja vrata bilo je jasno da će ovo veče ukrasiti ogromna gužva. Kako je vreme odmicalo, brojčano stanje je raslo zajedno sa temperaturom i energijom u prostoriji. Još pre početka nastupa prvog benda odlazak do šanka po pivo činio se kao pohod u boj. Iz reakcija ljudi deluje kao da KC Grad nikad nije bio ovako pun. Svi su pričali, pili pivo i nestrpljivo čekali da čuju taj „Zvuk Beograda“.

Ovo bučno veče otvorio je najmanje bučni sastav Haze & Ash. Njihov nastup blago je pokrenuo ljude da se njišu, iako nisu baš imali puno prostora. Melodije sinta koje vode cele pesme bile su jedino što je moglo da razazna uho slušaoca, s obzirom da se vokal na većini pesama jedva nazirao, uprkos tome što se videlo da više članova benda peva. Ovo je ispraćeno zanimljivim gruvom, blagim đuskanjem i velikim odobravanjem publike. Iako je nastavak večeri bio zapanjujuće glasan, tokom nastupa ovog benda u zadnjim delovima kluba žagor publike ih je skoro nadjačavao.

Haze & Ash KC Grad Beograd
Haze & Ash

Posle ove petorke na binu su izašli Dogs in Kavala. Kako ovaj sastav ima samo tri člana bina je postala podijum na kome su Siniša i Srđan energično đuskali. Nastup su počeli psihodeličnim džemom, a svi prisutni su podivljali. Masa je krenula da skače i urla. Sa prvim taktom numere „Boje“ počelo je prolivanje piva i guranje koje je uvuklo čak i one najsitnije. Repetitivni bubanj koji udara u stomak, distorzirani bass i psihodelične gitare čine ovo iskustvo vrlo snažnim. Ovaj trio definitivno zna kako da napravi žurku i zabavi publiku. Tokom celog nastupa nisu dali hipnotisanoj masi ni trenutak da odmori, već su neumorno držali tempo. Jedini predah imali su u vidu pesme „Hvala što postojiš“. Sa završetkom njihovog nastupa svi su pokušali da sednu, zgrabe piće i bar malo odmore.

Sad je već postalo pakleno u KC Gradu, a napolju je počelo da pljušti, tako da i oni koji su želeli da pobegnu nisu imali taj luksuz. Turisti su nonašalantno izašli na binu i počeli da se nameštaju. Na bini s njima ovaj put nije bio Peđa Milutinović, već ga je menjao Andrej Mladenović. Kada je sve bilo spremno pozdravili su publiku i najavili svog gosta večeri. Marko Milošević, poznatiji kao MKDSL pridružio se Džimiju u ulozi DJ turiste. Čim su počeli sa svirkom gurkanje se nastavilo, i vrelina uz binu je počela da raste. Očekivalo bi se da je prethodni nastup izmorio večerašnje slušaoce, ali je raspoloženje bilo na nivou. Prvi redovi bili su ispunjeni ekipom koja je oduševljeno pevala sa Boškom sve pesme, dok je on u standardnom maniru energično podizao publiku.

Turisti KC Grad Beograd
Turisti

Semplovi isprepletani sa autoritativnim udarcima bubnja napravili su idealnu podlogu za Boškovo sviranje i pevanje. Za razliku od ranijih nastupa sada je arsenal gitarskih zvukova proširio i nekim efektima, čime je sve ovo učinio još zanimljivijim. Nizali su pesme poput „Jaka stvar“ i „Nije valjda propast“ što je publika pozdravila, pa je i u najenergičnijem delu nastupa gitarista prethodnog benda leteo kroz klub na rukama razularene gomile. U par navrata sve je bilo toliko glasno da se pretvaralo u pulsirajuću talas zvuka. Ovo iskustvo bilo je idealno za kraj jedne ovakve večeri.

Ovoliki broj ljubitelja alternativne muzike i tako srdačna reakcija na nastupe ovih bendova ukazuje na to da su ovo jedna od vodećih imena na ovoj sceni. Fascinantna je činjenica da su svi sastavi priredili ovako snažno iskustvo iako su relativno mladi.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Turisti KC Grad Beograd