-

NaslovnaReportažeOsječka punk invazija u Tvornici Kulture

Osječka punk invazija u Tvornici Kulture

Debeli precjednik
Debeli precjednik

Protekle subote dvanaest iskusnih momaka s osječke punk scene svojim fanovima okupljenima u zagrebačkoj Tvornici Kulture priredilo je nezaboravnu veselicu, za što im je uzvraćeno neprestanim poganjem i pucanjem glasnica – stisnutih pesnica.

Priredba je otvorena trojcem kojeg se baš ne viđa često, skoro pa nikako, a i sam prostor tvorničkog Velikog pogona je od samog početka bio solidno popunjen pa su dečki iz Grupe Tvog Života imali temelja za priuštiti setlistu sastavljenu od pregršt hitova kao što su „Crvene zastave“, „Tamara budi blaga“, „Spilberzi“, „Zli stroj“, „Mirta i Josip na tajnom zadatku“, „Pekmez“ te „Muflino kolo“ najavljeno Mrakovom (pjevač i gitarist) izjavom: „Tesla je izmislio struju, a mi Muflino kolo!“ Ako se među masom našao ijedan folkloraš, nije mogao odoljeti, a da ne zapleše. Hopa cupa.

Zasigurno jedni od miljenika ne samo zagrebačkim panksima, nego i puno šire, sljedeći izvođač ove već prekrasne večeri bile su legende iz Debelog Precjednika aka Fat Prezident. Debeljaci haraju scenom već više od dva desetljeća ostavljajući trag iza sebe i uspomene duboko urezane gdje god se pojave, pa tako i ovoga puta. Nakon kratkog predstavljanja, pozdrava prijateljima i organizatorima, frontmen Koca zadaje početni udarac s numerom „Waste Of My Time“ nakon koje se razigravanje nastavlja popraćeno s „Enemies/Music Saves“, novom pjesmom s nadolazećeg EPja čiju dostupnost svakom uhu bend najavljuje idući mjesec, pa „Guilty Conscience“, koja se doslovce odrazila. Naime, gitaristu Ivanu pukla je žica pa je uslijedila desetominutna pauza zbog potrage za zamjenskom gitarom te uštimavanjem iste. No ipak, nikakva malfunkcija ne uspijeva pokvariti nastup ovakvih iskusnjaka pa tako nastavljaju u istom tonu: „Now I Lose“, „Peter Pan Syndrome“, „Marionette“, „Still Breathing“ i završavaju s dobro poznatim „domaćim sing-along“ hitovima: „Zaboravi“, „Puška ne ubija ljude“, „Moja su koljena umorna od moljenja“ i na kraju, naravno, neizostavnim „Farmerskim srcem“ koja nije navijačka pjesma. Gotovo sat vremena, koliko je kompletna izvedba i trajala, nije dovoljno za bend ovakvog kalibra. Ne u smislu vremenskog ograničenja, nego u smislu nepotrošene energije, a Debeljaci su zasigurno izvor svake energije.

Sljedeći i posljednji bend večeri bio je Gužva u 16-ercu, rođeni iste godine kao i Debeli Precjednik, s nebrojivo mnogo nastupa u regiji i tri do sada objavljena albuma, a od nedavno novi gitarista im je već gore spomenuti Silvestar Mrak. Svoju dirigentsku točku vokal i frontmen Muto započeo je pjesmom „Slavuj“ gdje je kao Mišo Kovač krenuo s prvim riječima prvoga stiha, a publika jednoglasno nastavila stvarajući zlatnu melodiju, kako i sama pjesma kaže. Nakon pjevnih slavuja slijedi presjek zadnjeg albuma pjesmama „Misli lake, a riječi teške“, „Stare stvari“, „Mene više nema“ pa nazad na antologijske među kojima su „U 16-ercu“, „Brigade“, „Zapad“, „McDonalds“, „Šupak“, „Voljenje“, „Vođa plemena“, a negdje između se našao i najnoviji, ujedno i odličan singl „Arene“ za koji je snimljen i spot. Unatoč strogoj redarskoj službi određen dio publike se konstantno penjao na binu, isti su pjevali zajedno s bendom i bacali se na masu izvodeći famozni „stage dive“. Zadnja najavljena pjesma večeri je „Kifla“, ali očigledno je bilo da publika vapi za nastavkom pa im želje bijahu i uslišene s još dvjema pjesmama.

Ljepljivi pivski tvornički podovi, mokra odjeća, promukli glasovi i modrice na rebrima samo neki su od žigova kojima su slavonski punkeri označili ovaj neupitno izvanredan događaj.