-

NaslovnaIzdvajamoOsiromašeni trip hop - Tricky u beogradskom "Depou"

Osiromašeni trip hop – Tricky u beogradskom „Depou“

Petar Jovanović
Funkcija: Recezent Sebe vidi kao: Vektor između inspiracije i rezultata. Moto: Umetnost je veo stvoren da bi se razumeo, nikako objasnio

TrickyAdrian Thaws, trip-hop muzičar svetu poznatiji pod svojim pseudonimom Tricky, nastupio je u utorak uveče u rasprodatom prostoru Magacin Depoa, promovišući svoj novi album „Skilled Mechanics“.

TrickyNastup je prvobitno bio planiran da se održi u sali Amerikana Doma omladine Beograda, ali se zbog nagle prodaje karata ceo koncert preselio u već pomenuti „Depo“, koji je u 21:30 časova (kako je nezvanično bio potvrđen početak) već bio popunjen skoro do svog maksimalnog kapaciteta. Set je bio posvećen novoizašlom albumu, tako da je prvih nekoliko pesama bilo sa istog, krenuvši sa „I’m Not Going“, „Dive Away“ i „Hero“. Publika se vidno još nije lepo pripremila za preslišavanje novog gradiva, s obzirom da je „Skilled Mechanics“ izašao pre manje od nedelju dana. Uprkos tome, svaku novu stvar su sa određenom dozom entuzijazma pozdravljali aplauzom.

Doduše, bio je tu sveprisutan problem, a to je bilo ozvučenje. Nisam siguran da li je više bilo do opreme, tonca, ili do samog prostora. U svakom slučaju, najbolji zvuk mogao čuti ispred iste do nekih 20ak metara udaljenosti gde je bilo krcato. Na svakoj drugoj poziciji u kom god delu sale mogao se primetiti drastičan pad u već sumnjivom kvalitetu zvuka.

TrickyDruga glavna zamerka je više upućena samom materijalu novog albuma. Problem je što su sve pesme između dva i po i tri minuta, tako da čim se čovek lepo zavoza u mantru triphopičnog ritma, već usledi kraj. I Tako. Svaki. Prokleti. Put. Tek kada su došli do starih hitova poput „Sun down“ i „Overcome“ malo se i taj stani-kreni ritam poremetio. Sa druge strane, muzička pratnja je bila mašinski sinhronizovana sa matricom i na njihovom izvođenju zaista nema zamerki bilo kakve vrste. Posebna pohvala bubnjaru koji je odradio muški deo posla.

Glavni set se završio tačno sat vremena nakon početka koncerta. Subjektivni utisak je bio da je prošlo tipa pola sata maksimalno. No dobro, znalo se da će morati i neki duži bis da se odradi, te je publika unajveće pozivala povraćaj u pauzi koja je trajala gotovo deset minuta.

Po povratku na binu usledio je drugi, upola kraći set pesama, koji je na žalost više ispao kao razvučen outro. Nije bilo nekog jačeg rasplamljivanja, samo ritmička konstanta. U 23:15 časova, Tricky se zahvalio publici poslednji put i u hordi smo se, uz geganje pored garderobe, raspršili u noć.

Sve u svemu, nastup je bio… okej. Naginjalo je doduše na mediokritetsku stranu skale. Izvođenje je bilo na mestu, ali su prostor i zvuk narušili sve ostalo, kao i prethodno pomenuta kratka dužina novih pesama. Svakako nije bilo vredno one cene karte, iako je Tricky svetsko ime trip-hop scene. Pravi trip-hop doživljaj se ipak dešava 20. februara u Beču kada će Massive attack predstaviti svoj novi EP.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Tricky